fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo zorg je ervoor dat je kinderen wél zin krijgen om buiten te spelen

kinderen weer buitenspelen

Kinderen spelen te weinig buiten tegenwoordig. Jantje Beton luidde afgelopen april de noodklok en schreef: “In 2022 was het al slecht gesteld met het aantal kinderen dat in hun vrije tijd elke dag buitenspeelt zonder toezicht (slechts 25%). In 2024 is dit aantal verder gedaald en daarmee gehalveerd (nog maar 13%). Het aantal kinderen dat nooit of nauwelijks buitenspeelt in hun vrije tijd zonder een volwassene is in twee jaar tijd gegroeid met 60%. De helft van alle kinderen wil wel meer buitenspelen. Maar voor ouders is het gebrek aan speelplekken en sociale veiligheid vaker dan in 2022 reden om hun kind binnen te houden. Terwijl zij buitenspelen wél heel belangrijk vinden voor hun opgroeiende kind (rapportcijfer 8,8). Vrijwel alle kinderen zeggen zich vrolijk en blij te voelen na het buitenspelen.” Hoe kunnen we als ouders zorgen dat kinderen weer meer buiten gaan spelen?

Het belang van buitenspelen

Buitenspelen is leuk, gezond en leerzaam! Toch zorgt het gebrek aan veilige en leuke speelplekken ervoor, dat kinderen steeds minder buiten zijn. Daarnaast is het voor kinderen (en de ouders!) heerlijk om te gamen of onderuitgezakt op de bank filmpjes te kijken of door social media te scrollen. En hoewel voldoende ontspanmomenten belangrijk zijn voor kinderen, slaan we daar nu in door. Een hoge schermtijd is bijvoorbeeld slecht voor de ogen en zorgt ervoor dat kinderen minder bewegen. Lekker naar buiten dus!

Het gebrek aan goede speelplekken waar ouders hun kinderen met een gerust hart naartoe sturen is dus een probleem. Woon jij op een plek waar je kinderen niet naar hartelust op straat kunnen spelen? Dan creëer je dat toch gewoon thuis!

Trek die tegels eruit

Een volledig betegelde tuin laat weinig ruimte voor de verbeelding. Kinderen vinden het heerlijk om met hun handen in de aarde te wroeten, beestjes te zoeken of in het gras te rollen. Ja, een tegeltuin is lekker praktisch, maar voor zowel de natuur als het speelplezier van je kinderen is het echt minder optimaal. Een dure nieuwe tuin aanleggen is niet nodig. Door al de helft van de tegels te verwijderen en te vervangen door gras en planten maak je een groot verschil. Nog een bijkomend voordeel: een groene tuin zorgt zomers voor verkoeling, waar een tegeltuin vooral erg heet is.

Eigen huisje of hut

Kinderen zijn dol op het spelen in huisjes of hutten. Ben jij niet mega handig, dan is een speelhuisje een stuk praktischer. Een speelhuisje buiten is al leuk voor kinderen vanaf een jaar of één en blijft interessant tot wel zes of zeven jaar oud. Jarenlang speelplezier dus!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wickey climbing frames (@wickey)

Klimtoestel

Zijn de kids het speelhuisje ontgroeid? Dan is een stoer klimtoestel een hele leuke volgende stap. Gaaf aan de klimtoestellen is dat ze veel uitdaging bieden. Wat dacht je van een klimtoestel met een klimmuur, basketballnet, glijbaan, optrekstang en/of schommel. Heb je nog een kleintje thuis? Dan kun je er ook een schommel voor je baby aan hangen. Later vervang je die weer voor een gewone schommel.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Wickey climbing frames (@wickey)

Laat ze hun gang gaan

Laatst las ik een artikel in NRC over een speeltuin waar ouders niet welkom zijn. Kinderen mogen hier vrij spelen en krijgen eigenlijk nooit ‘nee’ of ‘doe voorzichtig’ te horen. Ze mogen timmeren met echte spijkers, lopen rond met een zaag en slepen met pallets. Als ouder zou ik het omschrijven als een ‘braakliggend terrein met veel troep die mogelijk gevaarlijk is voor kinderen’, maar kinderen zien het als één groot speelparadijs. Het leuke is dat de kinderen hier heel veel leren en heel creatief leren spelen. Les hieruit is dat je ze ook thuis best wat meer hun gang kunt laten gaan. Ze lopen echt niet in zeven sloten tegelijk. Zo wordt buitenspelen weer leuk en uitdagend en heb je moeite om ze voor het eten naar binnen te krijgen.

Afbeelding: Alexandr Podvalny via Unsplash

Wil je meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook