fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo voorkom je schimmel in je douchegordijn

Toen ik zo’n tien jaar geleden op een studentenhuis in Amsterdam woonde, was alles (maar dan ook echt alles) vies. De helft van het eten in de ijskast liep bijna vanzelf weg, in de slaapkamers werd gerookt, het balkon lag vol lege bierkratten, in de prullenbakken zaten muizen en de douchegordijnen in de badkamers zaten vol schimmel. Destijds vond ik het niet relaxt, maar er echt iets aan doen? Daar hadden mijn huisgenoten en ik nou ook niet bepaald zin in. Ik kan me nu niet meer voorstellen dat ik ooit zo heb geleefd, maar ik ben wel enorm dankbaar voor die tijd. Het was de mooiste tijd van mijn leven!

Inmiddels woon ik in een ‘grote mensen huis’, met een man en twee kinderen. We werken allebei veel en hebben een druk sociaal leven. Toch is opruimen en het huis schoonhouden een prioriteit. Alleen zo kan ik in mijn vrij tijd écht tot rust komen thuis. In het huis schoonhouden merk ik dat voorkomen beter is dan genezen. Eten in de ijskast eten we op tijd op, er wordt binnen niet gerookt én we houden het douchegordijn schimmelvrij. Hoe we dat doen? Hier zijn een aantal tips:

Ventileren

Tijdens de coronacrisis werd (op grote schaal) bekend hoe belangrijk ventileren is. Warmte en vocht zorgen voor dé perfecte leefomgeving van schimmels en door goed ventileren krijgen ze dus minder kans. Zet tijdens en een uur na het douchen het afzuigsysteem in de badkamer aan. Ook douchen met het raam of de deur van de badkamer helpt. Laat hem ook dan tot een uur na het douchen open.

Dichttrekken

Na een douchebeurt is het belangrijk dat het douchegordijn goed kan drogen. Trek hem na het douchen dus dicht . Houd je hem open, dan droogt het vocht tussen de vouwen minder snel op en heb je dus een fijn plekje voor schimmels.

Handdoeken

Hang jij weleens je natte handdoek over de rails van het douchegordijn? Niet doen! Ook dit zorgt voor plekken waar het vocht moeilijk wegkan en je dus sneller last krijgt van schimmels.

Wassen

Wist je dat je een douchegordijn gewoon in de wasmachine kunt stoppen? Was hem op 40 graden en gebruik in plaats van wasverzachter azijn. Doe dit bij voorkeur in ieder geval één keer per maand.

Heb jij nog tips om schimmel in het douchegordijn tegen te gaan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Hoe vaak moeten je vaatdoekjes in de was?

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook