fb

Zo vind je die unieke industriële eettafel

Als je op zoek bent naar een eettafel, kom je overal de term ‘industrieel’ tegen. Ik weet dat, want ik heb net vorig jaar zelf zo’n tafel gekocht. Het werd een helse zoektocht, want het ene industrieel is het andere niet, blijkt. Ik zag robuuste houten tafels, tafels met grove metalen poten, tafels met steen, elegantere varianten. Ik wilde vooral een tafel die ik niet bij iedereen zag, zoals zo’n beetje elke Ikea-tafel. Daarom een kleine handleiding voor het vinden van jouw perfecte en unieke industriële tafel waar iedereen jaloers op gaat zijn!

‘Te grof. Geen mooi blad. Niet stevig. Lelijk metaal. Te duur. Te saai.’ Zo keurden mijn vriend en ik op een druilerige donderdagmiddag zo’n beetje alle industriële eettafels af die we zagen op de woonboulevard. We dachten toch best een duidelijk beeld voor ogen te hebben: een industriële tafel met metalen onderstel en mooi blad. Kat in het bakkie dachten wij, maar niks bleek minder waar. De zoektocht heeft in totaal een jaar in beslag genomen, maar nu hebben we dan ook echt een pracht van een tafel: elegante metalen poten met een marmeren blad.

Bedenk wat je wilt

Kijk eerst naar de ruimte waar de tafel komt te staan: wat moeten de afmetingen zijn en onderdeel van je woonkamer en een industriële tafel is een echte eyecatcher, dus je wilt wel dat het in je interieur past. Bedenk daarna eens wat de maten moeten zijn en check of dit gangbare tafelmaten zijn dit je in de winkel vindt of dat je een tafel op maat moet laten maken. In dat laatste geval: kijk eens naar de industriële tafels van robuustetafels.nl, zij kunnen elk model in elke gewenste maat maken. Ook vind je veel inspiratie op hun website, maar kijk voor meer inspiratie ook zeker op pinterest. En voor je helemaal los gaat: wat mag de tafel maximaal kosten? Het is goed om dit van te voren te bepalen voor je helemaal verliefd wordt op een peperdure betonnen tafel, zoals ik.

De verschillende soorten industrieel

In principe is een industriële eettafel vrij stoer: het heeft een geleefd (houten) blad en een robuust onderstel. Denk aan hout dat van wagons of schepen komt, of misschien wel wrakhout. Nieuw hout kan ook als je een wat elegantere uitstraling wilt, daarin is volop keuze. De voordelen en nadelen van de verschillende houtsoorten op een rijtje:

Eikenhout – hard, sterk hout met een rustieke en robuuste uitstraling. Ideaal voor een tafel die intensief gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor een gezin met jonge kinderen.

Notenhout – heeft een luxe uitstraling met donkere afwerking en een rechte nerf. Dit hout is zacht, er kunnen relatief snel deukjes ontstaan in het hout. Niet het meest geschikt voor een jong gezin dus.

Beukenhout – zeer hard en splintert nauwelijks. Kan dus tegen een stootje. De kleur is lichtbruin, soms met een lichtrode gloed.

Esdoornhout – Extreem sterk en daardoor erg duurzaam. Dit hout heeft zeer fijne nerven en is lichtgeel van kleur. Nadeel is dat het wel verkleurd bij langdurige blootstelling aan licht.

Teakhout – komt uit Azië en is lichtbruin tot goudbruin van kleur. Voelt glad en zacht aan. Is gevoelig voor verkleuring door zonlicht, maar als je het hout goed behandelt, hoef je daar niet bang voor te zijn.

Neem de tijd

Als je niet heel dringend een tafel nodig hebt, neem vooral de tijd om de perfecte tafel uit te zoeken. Ook al heb ik er een tijdje over gedaan en heb ik op het punt gestaan om er maar gewoon eentje te kopen om van het gedoe af te zijn, ik ben nu nog steeds blij met mijn tafel. Pluspunt: ik heb hem nog bij niemand anders gezien!

Reageer ook