fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zo pak je het sporten weer op na je zwangerschap!

sporten na zwangerschap

Als kind was ik heel sportief. Ik heb jarenlang op hoog niveau gewaterpolood en moest hiervoor heel wat trainingsuren maken. Op de een of andere manier kostte dit mij vrij weinig moeite. Natuurlijk had ik niet altijd zin om te gaan trainen, maar dankzij een trainer en een heel team dat op je wacht, ging ik altijd wel. Zo anders was dit toen ik de eerste keer zwanger raakte. Ik kreeg vrij snel last van bekkeninstabiliteit, stopte met sporten en kwam bijna 30 kilo aan. Tussen mijn eerste en tweede zwangerschap lukt het mij niet om alle kilo’s kwijt te raken. Bij mijn tweede zwangerschap moest het echt anders en ik heb het sporten een grote prioriteit gemaakt. Hierdoor kreeg ik minder snel last van mijn bekken, ik kwam ‘maar’ 12 kilo aan en het oppakken van het sporten na mijn zwangerschap ging een stuk makkelijker. Maar hoe doe je dat, het oppakken van het sporten na je bevalling? Ik vertel je er graag alles over!

Tijdens de zwangerschap

Wellicht ben je op dit moment nog zwanger. Mooi, want dan heb ik advies waarmee je nu al aan de slag kunt! Het oppakken van het sporten ná je bevallig is een stuk makkelijker als je tijdens je zwangerschap actief bent gebleven. Zelfs met een kindje in je buik kun je prima blijven bewegen. Denk aan baantjes trekken in het zwembad, zwangerschapsyoga of fietsen op de hometrainer. Bespreek uiteraard even met je verloskundige/gynaecoloog welke sport (nog) geschikt is voor jou. Ik heb tijdens mijn tweede zwangerschap meegedaan met een sportclubje voor zwangere vrouwen. Erg gezellig en een goede manier om te blijven bewegen.

Neem je rust

Na de bevalling willen veel vrouwen zo snel mogelijk weer aan de slag. Ik begrijp het helemaal! Toch wil ik je op het hart drukken echt nog even geduld te hebben. Wacht na je bevalling in ieder geval zes weken voordat je het sporten weer (rustig!) oppakt. Heb je een keizersnede, totaalruptuur, kunstverlossing of een knip gehad? Wacht dan minstens acht weken voordat je weer rustig gaat sporten. Bij sporten als tennis, skiën, balsporten en atletiek wordt geadviseerd drie maanden te wachten. Zes weken na de bevalling bieden verloskundigen een nacontrole aan. Jouw verloskundige kijkt dan onder andere of je baarmoeder weer terug naar zijn oorspronkelijke formaat is, of de buikspieren weer bij elkaar gegroeid zijn en of je nog last hebt van bloed- of urineverlies. Tijdens deze nacontrole kan hij/zij jou ook vertellen of je het sporten weer verantwoord op kunt pakken. Begin je te snel? Dan kun je last krijgen van bekkenbodem problemen, urineverlies en verzakkingen.

Weer aan de slag

Bouw het sporten rustig op! Ga niet meteen tien kilometer hardlopen, maar begin met stevige wandelingen. Niet alleen je lichaam heeft tijdens de zwangerschap waarschijnlijk een behoorlijke tik gekregen, ook conditioneel moet je het allemaal weer opbouwen. De sportschool is een goede plek om dit te doen. Zo kun je wanneer je bijvoorbeeld in Nijmegen woont naar sportschool Nijmegen. Begin je training met een uitgebreide warming up en doe vervolgens een mix van cardio- en krachttraining. Ook hier geldt: begin met lichte gewichten (of alleen je lichaamsgewicht) en maak je eerste trainingen niet te lang. Als je elke week drie keer een half uurtje gaat, heb je al een goed begin. 

Luister naar je lichaam en geest

Als jonge moeder komt er veel op je af. Heb je net je eerste kindje gekregen? Dan is het moederschap natuurlijk heel erg wennen. Is het niet je eerste zwangerschap en had je al een of meer kinderen? Dan is het flink aanpoten met een nieuw kleintje erbij! Luister dan ook echt naar je lichaam, het is al zo’n zware tijd. Sporten is lekker en gezond, maar doe niet meer dan je aankunt. Zowel met het oog op je lichaam, als met oog op je mentale welzijn. Bespreek ook met je partner dat je graag meer zou willen bewegen en kijk welke rol hij hierin kan spelen. Na een gebroken nacht heb je waarschijnlijk geen zin om je sportschoenen aan te trekken. Spreek bijvoorbeeld af dat hij op vaste avonden per week de ‘nachtdienst’ doet. Zo kun jij wat bijslapen en heb je meer energie om de volgende dag lekker te bewegen.

Hoe heb jij het bewegen in je zwangerschap ervaren? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd gezellig!

Afbeelding: LUNA ACTIVE FITNESS via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook