fb
Damespraatjes Damespraatjes

Al jaren verkeerd: Zó krijg je voorgesneden aardappelschijfjes wél krokant

voorgesneden aardappelschijfjes

Het water kan me spontaan in de mond lopen als ik aan gebakken aardappeltjes denk. Vooral de schijfjes zoals mijn moeder die maakte. Als ze aardappelen over had van de dag ervoor dan sneed ze die in dikke plakken en bakte ze in een ruime (zéér ruime) hoeveelheid roomboter op. Daarna flink zout er overheen en een klodder mayonaise erbij. Niet echt gezond, maar in die tijd bekommerde bijna niemand zich daarom. In ieder geval bij mij thuis niet.

Hoe mijn moeder het deed

Hoe anders sta ik nu zelf in de keuken. We eten best gezond, al jarenlang vegetarisch en ik ben dol op gebakken aardappelen. Maar ik kook bijna nooit aardappelen en houd ook eigenlijk nooit over. Maar zo nu en dan koop ik wel aardappelschijfjes en die bak ik op. In een kleine hoeveelheid margarine (soms mijn zelfgemaakte margarine) probeer ik ze goudbruin en knapperig te krijgen. Maar ze halen het niet bij die van mijn moeder. Maar, ik kwam op de website van Margriet een recept tegen om je de voorgesneden aardappelschijfjes knapperig te krijgen. Graag deel ik dit natuurlijk met jullie.

Koken
Koken

De methode uit de Margriet voor bereiden voorgesneden aardappelschijfjes

  • Veeg de aardappelschijfjes eerst droog met een stukje keukenpapier
  • Neem olie én roomboter of margarine (50/50). De olie omdat die goed heet kan worden, de boter/margarine voor het krokante korstje. Jammie!
  • Let op: zorg dat de pan en olie goed heet is voordat je de schijfjes erin doet! Dus even geduld en niet te snel willen!
  • Belangrijkste! Zorg dat alle aardappelschijfjes de bodem raken (gebruik desnoods twee koekenpannen).
  • Laat de schijfjes eerst een paar minuten bakken voordat je ze omdraait. Weer even geduld dus!
  • Zijn ze goudbruin van kleur aan de onderkant? Draai ze één voor één om met een vork, zodat ze allemaal aan de andere kant bruin kunnen bakken.

Mocht je de schijfjes vooraf niet willen droogdeppen? Strooi er dan voor het bakken wat zout overheen. Dit onttrekt het vocht uit de aardappeltjes.

Graag jullie reactie!

We zijn heel benieuwd of jullie de voorgesneden aardappelschijfjes op deze manier wel krokant krijgen. Laat je het ons weten in de comments onder dit artikel. Vinden we heel gezellig :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Q -

En niet te snel de boter erin! Eerst de olie goed heet laten worden.

+ wat eventueel werkt als ze niet gaar worden (die dikke krielaardappelen bvb) is eerst op hoor vuur krokant bakken en daarna met deksel erop op laag vuur om beter gaar te worden.
Het één voor één omdraaien is overigens niet nodig hoor. Schudden of met een spatel werkt ook.

Reageer ook