fb
Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Zo maak je zelf margarine

Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor een dikke boterham met pure hagelslag. En dan heb ik het niet over zo’n lullig laagje hagelslag, maar een hoeveelheid waar je ‘u’ tegen zegt. Om dit allemaal zo goed mogelijk op mijn dikke boterham te houden, smeer ik er altijd een laagje onder. Soms is dat pindakaas, maar meestal kies ik voor margarine. We schreven al eerder een artikel over waarom wij graag voor margarine kiezen en vandaag vinden we het dan ook leuk om jullie eens te laten zien hoe makkelijk je zelf margarine kunt maken!

Zit er plastic in margarine?

Iets wat we naar aanleiding van ons artikel over de keuze voor margarine van sommige lezeressen te horen kregen, is dat ze bang zijn dat margarine plastic zou zijn of dat er plastic in margarine verwerkt is. Het wekte onze interesse en wij besloten dan ook op onderzoek uit te gaan. Wat blijkt? Margarine bevat helemaal geen plastic en is grotendeels plantaardig. Sterker nog, bij bijvoorbeeld Becel zijn bijna al hun margarine producten honderd procent plantaardig. Ik wist dit zelf ook niet en kwam tot de ontdekking dat ik eigenlijk maar weinig weet over de samenstelling van margarine. Wat blijkt? Margarine is een product met als basis een samenstelling van diverse plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, lijnzaad-, en koolzaadolie. Je kan het gewoon in de supermarkt kopen, maar je kunt het dus ook makkelijk zelf maken.

Ik dook op een druilerige woensdagmiddag samen met Ka en haar zoons Bob en Tom de keuken in. Het is namelijk niet alleen lekker om zelfgemaakte margarine in de ijskast te hebben staan, het is ook nog eens heel leuk en makkelijk om te maken. Ideaal om met de kids te doen. Zo leren ook zij meteen wat margarine nou precies is.

Becel 10
Becel 7

Recept: Zo maak je zelf 100 % plantaardige margarine

Ingrediënten

 • 2 eetlepels tropische olie, bijvoorbeeld kokosolie of palmolie (deze zijn hard bij kamertemperatuur) -> dit geeft de margarine zijn smeerbare textuur.
 • 3 eetlepels vloeibare plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie, lijnzaadolie of koolzaadolie -> dit vormt de basis van de margarine.
 • ¼ theelepel mosterdpoeder -> dit werkt als emulgator en zorgt dat alle ingrediënten goed mengen.
 • 1 theelepel wortelsap -> voor de kleur en vitamine A.
 • (verse) kruiden naar smaak (peper, munt, peterselie, bieslook en/of knoflook)
 • peper en zout naar smaak
 • een paar druppels citroensap -> voor de smaak en de houdbaarheid

Verder is het natuurlijk lekker om wat brood en belegjes te hebben om het mee te proeven. Wij gingen voor hagelslag!

Verder nodig

 • Pan
 • 2 metalen kommen
 • Grote bak ijswater (water met ijsklonten)
 • 2 eetlepels
 • 1 theelepel

Bereiden

1. Smelt de tropische olie au-bain-marie in een metalen kom boven een pan met heet water.

2. Neem de bak met ijswater en zorg ervoor dat het water echt koud is. Als het snel smelt kan je het aanvullen met extra ijsklonten.

3. Doe de vloeibare plantaardige olie in een kleine kom en zet deze kom direct op het ijswater. Zorg dat er geen water in de olie loopt. Begin direct met roeren.

4. Voeg het wortelsap en ¼ theelepel mosterdpoeder toe. Blijf roeren tot een egale crème ontstaat. Voeg de gesmolten tropische olie toe aan de gekoelde plantaardige oliën en roer tot het mengsel begint te stollen.

5. Wanneer de oliën zijn vermengd tot een egale, smeerbare margarine, kan je er lekker wat peper en zout, kruiden en een heel klein beetje citroensap aan toevoegen.

6. Besmeer je boterham met een lekkere laag verse margarine en eventueel ander beleg.

Geniet ervan!

Echt heel makkelijk

Je ziet: zelf margarine maken is echt heel erg makkelijk. Bob en Tom vonden het super leuk om te doen en hebben zitten smullen van het eindresultaat. Het hele brood én het hele bakje margarine zijn opgegaan die middag. Krijg je het niet in één keer op? De margarine kan je gewoon in de ijskast bewaren en op een later moment opeten.

Op de foto’s lijkt de margarine een beetje gelig en dat was hij ook. Dit komt doordat we een klein beetje zijn uitgeschoten met het wortelsap. Helemaal geen probleem voor de smaak en textuur, maar het had wel effect op de kleur.

Becel 3
Becel 4
Becel 2
Becel 1

Helemaal geen plastic

Zo zie je maar dat margarine helemaal niet op plastic lijkt en ook zeker geen plastic bevat! We kunnen daar dus met een gerust hart van genieten. Hoewel wij het leuk vonden om de margarine zelf te maken, vinden we het ook wel heel handig dat we het in de winkel kunnen kopen. We kiezen dan wél voor de honderd procent plantaardige varianten van Becel.

Becel 5


Reageer ook