fb
Damespraatjes Damespraatjes

Zeven weetjes over inbrekers, die je beter maar kunt weten

“Zorg dat jouw huis net iets beter is beveiligd dan het huis van je buren. De dieven kijken altijd waar ze het makkelijkst naar binnen komen”. Deze tip kreeg ik ook van iemand die ons een alarminstallatie probeerde te verkopen. Wij woonden toen aan een bosrand en na het installeren van het inbraakalarm sliep ik inderdaad een stuk beter en werd er bij mijn buren meerdere keren ingebroken. 

Bij de beveiliging van je huis is het belangrijk om een beetje in de huid van een dief te kruipen. Als we weten hoe hij denkt kunnen we daar beter op anticiperen, zo plaatsten we deze week ook al een artikel over hoe dieven heel makkelijk achter je pincode kunnen komen.

Wat moet je over een inbreker weten om ‘m buiten de deur te houden?

1. Dieven komen graag overdag binnen, bij voorkeur aan het eind van de middag. Komen ze toch ’s nachts, dan is het meestal tussen 1 en 4 uur.

2. Ze opereren graag op bekend terrein. Als het in jouw huis gelukt is om binnen te komen, dik kans dat ze dan dezelfde week nog bij het huis van de buren proberen in te breken. Ze kennen dan de indeling van het huis. Ook moet je er niet raar van opkijken als ze nog een keer bij je langs komen. Ongeveer 25% van de dieven keert terug naar dezelfde plek.

3. Januari is de maand van de meeste inbraken. Sowieso zijn inbrekers dol op de wintermaanden omdat het dan vroeg donker is en laat licht. Ook de vakanties zijn populair. Huizen staan dan vaak leeg en zo hebben ze alle tijd om rustig hun gang te kunnen gaan.

4. Als het inbrekers niet lukt om binnen 3 minuten je huis binnen te komen, dan geven ze het vaak op. Meestal hebben ze aan slechts 30 seconden genoeg om binnen te komen. Ook zijn goed zichtbare beveiligingsmaatregelen al een reden om jouw huis niet te nemen (bijvoorbeeld stickers beveiligingsbedrijf).

5. Inbrekers zijn eigenlijk altijd mannen (95%), ze hebben officieel geen baan en kunnen goed improviseren. Slechts 10% van de inbrekers maakt vooraf een plan.

6. Inbrekers hebben geen medelijden. Ze lezen rouwadvertenties en schrikken er niet voor terug om tijdens de begrafenis bij de nabestaanden langs te gaan en het huis leeg te roven. Ook schrikken ze er niet voor terug om hele kinderkamers leeg te halen en kinderspaarpotjes met muntjes mee te nemen. Ook je dierbaarste herinneringen (foto’s, films, erfstukken) nemen ze mee.

7. Inbraken worden helaas bijna nooit opgelost. Een goede reden om er alles aan te doen zodat ze niet bij je binnenkomen.

Lees ook:

Opgepast, zo jatten dieven heel makkelijk je pincode

Bron: beveiliging-preventie.com

Reageer ook