fb

Zelf ontharen versus definitief ontharen: wat is beter?

Irritaties, scheer-bultjes en ingegroeide haren: als ik mezelf scheer heb ik achteraf bijna altijd huidklachten. Is dat een reden om maar helemaal te stoppen met scheren? No way! Ik vind het belangrijk om er verzorgd uit te zien en ik neem de jeuk en irritaties dus als jaren voor lief. Kan dat nou niet anders? Dat kan absoluut! Het beste alternatief voor zelf ontharen is door te kiezen voor definitief ontharen. Maar hoe werkt dat? Doet het pijn? Wat kost het? En is het echt beter dan zelf waxen, harsen of scheren? Wij gingen op onderzoek uit!

Zelf ontharen

Er zijn veel manieren om jezelf thuis te ontharen. Veel vrouwen kiezen voor het ouderwetse scheermes, maar ook harsen, waxen, epileren en het gebruik van ontharingscrèmes en gels nemen toe in populariteit. Hoewel de methodes veel van elkaar verschillen, hebben ze één ding met elkaar gemeen: de haren komen gewoon weer terug. Het thuis ontharen is dus een proces waarbij eindeloze herhaling centraal staat.

Laser ontharen thuis

Sinds een aantal jaar is het thuis ook mogelijk om te ontharen middels een laser. Dit zorgt er in sommige gevallen voor dat de haren permanent wegblijven, maar de methode is zeker niet voor alle haar- en huidtypes geschikt. Persoonlijk ben ik geen voorstander van het gebruik van lasers voor thuis. Mijn grote angst is het ontwikkelen van brandwonden, littekens, pigmentvlekken en blaren. Indien je je aan de aanwijzingen van de laser voor thuis houdt, worden deze risico’s uiteraard tot een minimum beperkt. Toch ben ik er een groot voorstander van om een laserbehandeling altijd in een gespecialiseerde laserontharingskliniek uit te laten voeren.

definitief ontharen

Hoe werkt laserontharing?

Tijdens een laserbehandeling worden de haarzakjes door middel van lichtpulsen vernietigd. Omdat niet elke haar zich tijdens de laserbehandeling in hetzelfde groeistadium bevindt, moet de laserbehandeling ongeveer 6 tot 9 keer worden herhaald. Op deze manier wordt elke haar in de beste fase behandeld. Het resultaat? Na elke behandeling is er minder haargroei en zijn de haarzakjes (en dus haargroei) inactief gemaakt. Let op: het kan mogelijk zijn dat je op een later moment een onderhoudsbehandeling nodig hebt omdat bepaalde haarzakjes toch weer actief worden.

Welke soorten haren kunnen behandeld worden?

Hoe dikker en donkerder de haren, hoe beter de laserbehandeling aanslaat. Helaas zijn laserbehandelingen op blond, rood en grijs haar hierdoor niet effectief. Gelukkig vallen deze lichte haren überhaupt minder op en is er daardoor vaak ook minder behoefte om deze permanent te laten verwijderen.

Doet het pijn?

Een laserbehandeling doet in principe geen pijn. Wel ervaren sommige mensen dat het op gevoelige plekken een beetje kan voelen alsof er elastiekjes tegen de huid worden geschoten of voelt het aan als kleine speldenprikjes. Dit is echter niks om je zorgen over te maken! Laserontharing is een veilige behandeling.

Wat kost definitief ontharen?

De prijs van het definitief ontharen, is afhankelijk van het te behandelen gebied, het type huid, het type haar en de grootte van het te behandelen gebied. Om een goede inschatting van de totale kosten te kunnen maken, zal een laserkliniek je willen zien. In sommige gevallen worden laserbehandelingen (bijvoorbeeld in het gezicht) vergoed door je zorgverzekering.

Heb jij last van veel haargroei? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook