fb
Damespraatjes Damespraatjes

Yuli: “De dochter van mijn beste vriendin kan niet meer bij ons thuis spelen”

Tegelijk samen met je beste vriendin zwanger zijn, is een feestje, zo vertelt Yuli. “Toen Maartje vertelde dat ze zwanger was, moest ik vreselijk lachen. Ik was namelijk ook zwanger.” De vriendinnen krijgen allebei een meisje en die twee zijn ook besties. Yuli baalt er dan ook stevig van dat Fay, de dochter van Maartje, niet meer bij haar thuis kan spelen. “Het gaat gewoon niet goed.”

Elke maand een buikenfoto

Regelmatig kijkt Yuli nog de foto’s die zijn gemaakt toen ze zwanger was van Lonneke. “Het is zo bijzonder om gelijk met je allerbeste vriendin in verwachting te zijn. Elke maand maakten we een foto van onze buiken. Stonden we naast elkaar voor de spiegel, echt zo leuk om te doen.” Naast bijzonder was het ook heel praktisch om tegelijk een kindje te verwachten. “Je kunt informatie met elkaar uitwisselen, ook heel intieme dingen die je niet zo snel met een vreemde deelt. Als we gekke kwaaltjes hadden, dan vertelden we elkaar dat gelijk. Wel zo makkelijk.”

Zouden ze ook besties worden?

Natuurlijk hoopten de vriendinnen dat hun kindjes het later ook heel goed met elkaar zouden kunnen vinden. “En dat is dus ook zo! Die twee grietjes zijn dikke vriendinnen, dat is echt een cadeautje.” Dat klinkt allemaal hartstikke mooi. “Is het ook, er is alleen één probleem: elke keer als Maartje met Fay bij ons thuiskomt, moet het meisje enorm niezen. “Fay heeft last van eczeem en heeft veel allergieën. Zo kan ze niet tegen huisstofmijt, katten, bloem- en graspollen. Echt super vervelend voor Fay.”

Ze niest talloze keren achter elkaar

Nog vervelender is dat als Fay bij Yuli en Lonneke thuiskomt, haar allergieën gigantisch opspelen. “Het is echt zo zielig voor dat meisje…. Ze niest talloze keren achterelkaar. Dat is natuurlijk super vermoeiend. Ook krijgt ze overal rode vlekken in haar gezicht en hals en wordt haar neus schraal van het vele snuiten. Haar ogen blijven maar tranen en jeuken zo ontzettend. Dat gun je niemand en zeker niet een klein kind.” Nu heeft Maartje gevraagd of Yuli haar huis beter wil schoonmaken als ze weet dat Yuli en Fay op bezoek komen. “Vond ik al een beetje een akward opmerking omdat het zou betekenen dat het bij mij smerig is. Dat bedoelde Maartje helemaal niet, maar het moest nóg schoner.”

Als een witte tornado door het huis

Dus als Yuli weet dat Fay komt spelen slooft ze zich super uit. “Mijn huis is nog nooit zo schoon geweest. Ik zuig alles goed en neem de vloer af met een natte dweil. Kleden gooi ik naar buiten en met de stofzuiger maak ik de bank grondig schoon. Zelfs de overgordijnen heb ik afgehaald en in de wasmachine gegooid. Je zou denken dat het dan wel goed moet zijn.”

Fay komt niet meer bij Lonneke

Helaas. Fay houdt last en wordt weer niet lekker. Maartje heeft besloten dat ze nog wel naar Yuli wil komen, maar dat ze Fay voortaan thuislaat. “Nou, leg dat maar eens uit aan je dochter: ja, sorry kind, maar je beste vriendinnetje kan hier bij ons thuis niet meer spelen omdat ze maar blijft niezen. Ik vind dat zo naar en schaam me enorm. Het is net alsof ons huis niet schoon genoeg is. Bij andere vriendinnetjes heeft Fay geen last, alleen bij ons. En niet dat Maartje het mij verwijt, maar het voelt toch super ongemakkelijk. Ik weet ook echt niet wat ik nog meer kan doen om ervoor te zorgen dat Fay geen last meer heeft en gewoon lekker bij ons thuis spelen. Nu kan Lonneke alleen nog maar bij Fay thuis spelen, maar dat vindt ze niet altijd leuk.”

Hoe kan ik dit nou oplossen

Yuli weet niet goed wat ze met de situatie aan moet en probeert er over te praten met Maartje, maar zij weet ook niet hoe ze het kunnen oplossen. “Fay is gewoon heel beroerd als ze bij ons is geweest en heeft dan best veel tijd nodig om weer te herstellen. Nou, dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ik vind het echt een heel nare situatie.”

Heb jij een kindje dat last heeft van allergieën en daardoor niet naar bepaalde vriendjes kan gaan? Hoe ga jij daarmee om? Geef je je kindje er medicijnen voor of houd je het weg bij het ‘allergie-huis’? Wat raad je Yuli aan? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Emile -

Mogelijk leuk Item voor het programma de Rijdende Rechter.!

Petra -

Fay heeft het niet in andere huizen van andere kinderen? Zou je erachter kunnen komen wat de verschillen met de anderen zijn?
Of heeft ze een allergie voor noten? Of andere denkbare voedingswaren als, koemelkeiwit, ei, gluten, pinda’s etc etc. Sommige kinderen krijgen al ernstige reacties bij het ruiken daarvan (Denk ook aan hazelnootpasta op brood bijv).
Of misschien heeft jullie huis een ‘energetische’ schoonmaakbeurt nodig? Er is toch blijkbaar ‘iets’ in het huis wat zij kan waarnemen via de zintuigen en zeer actief op reageert.
Hopelijk komen jullie er gauw achter. Dit moet toch op te lossen zijn, als ze het bij anderen thuis niet heeft.
Veel succes!

Petra van Dorp -

Tijd om je kind alles te leren over allergieën en de wijze levensles dat er teleurstellingen bestaan in het leven en dat niet alles gaat of kan gaan zoals je het liefst zou willen. Het meisje heeft last van allergieën, het maakt niet uit of dat alleen bij jou is (voel je niet aangesproken, het is nu eenmaal zo, tenzij ze de allergieën aanwendt om niet bij/met jouw dochter te spelen), dus daar hebben jij en je dochter mee te dealen. Of je laat je dochter bij haar spelen of je vraagt haar nooit meer bij jou thuis. Meer smaken zijn er niet. Als dochterlief het niet leuk vindt om altijd bij haar vriendinnetje te spelen, kan er dan een activiteit buitenshuis bedacht of gedaan worden? Roei met de riemen die je hebt, ook al is het niet altijd even leuk. Een goede les voor je dochter, die zal met meer en vaker teleurstellingen te maken krijgen.

Joris -

“Veel allergieën”…? Ik lees dat ze niet tegen huisstofmijt, katten, bloem- en graspollen kan. Dat zijn er toch niet heel veel?

Reageer ook