fb
Damespraatjes Damespraatjes

Word je dommer van een zwangerschap? Best een interessante vraag!

Als moeder van drie kinderen heb ik zelf ervaren wat er met je gebeurt zodra je je eerste koter op de wereld zet. Voor mij was niets meer hetzelfde en andere dingen dan voorheen waren opeens belangrijk. Er gebeurt nogal wat in de hersens van jonge ouders. Verandert je brein als je moeder wordt? Word je dommer van een zwangerschap? En hoe zit het met de vader? Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen onderzoeken woensdag in het NTR-wetenschapsprogramma De Kennis van Nu wat er eigenlijk gebeurt in de hersenen van prille ouders.

Gierende oestrogenen

De zwangerschap is een tsunami van hormonen. “Tijdens een zwangerschap gieren er net zo veel oestrogenen door je lichaam als in je hele verdere leven. Het verandert niet alleen je lichaam, dat moet wel effect hebben op je hersenen,” dacht de Leidse hersenonderzoeker Elseline Hoekzema. Zij besloot dit als eerste te onderzoeken wat in 2016 tot een publicatie in het prestigieuze Nature Neuroscience leidde. Haar resultaten gingen de hele wereld over: Hoekzema bewees dat de hersenen van moeders ingrijpend veranderen tijdens de zwangerschap. In ieder geval tot twee jaar na de bevalling. Presentator Elisabeth van Nimwegen gaat bij haar langs terwijl zij de hersenen van een kersverse moeder scant. Gaat het geheugen inderdaad achteruit, zoals veel jonge moeders dat ervaren?

Ook vaders komen er niet onderuit

Volgens neuro-endocrinoloog Peter Bos komen vaders er zeker niet onderuit. “Hun testosteronniveau dendert naar beneden. Ook bij vaders wordt het zorgbrein geactiveerd.” Naast het moederbrein bestaat er ook zeker een vaderbrein. Bos onderzoekt hoe de hormoonspiegel van presentator Diederik Jekel verandert wanneer hij wordt opgesloten met een huilbaby.

Interessant om naar de uitzending te kijken! Ik ga het in ieder geval doen!

De Kennis van Nu: Het moederbrein

De Kennis van Nu: Het moederbrein

Uitzending: woensdag 6 februari, 21.20 uur, NPO 2

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook