Expresso, advocado, ontroerend goed. Het zijn woorden die talloze mensen verkeerd uitspreken. Als liefhebber van de Nederlandse taal hoort Margot het gelijk, maar ze heeft afgeleerd om mensen steeds te corrigeren. Omdat dat zo belerend overkomt. Haar vriendin Rosalie verhaspelt ook continu woorden. “Maar ik vind het zo naar dat tegen Roos te zeggen. Terwijl ik weet dat ze wordt uitgelachen.”
Je dochtertje van vier verbeteren als ze woorden onjuist uitspreekt, is totaal geen probleem. Maar je vriendin van in de veertig steeds op fouten wijzen is gewoon niet leuk. “Ik ken Roos al heel lang en ze is een heel fijne vriendin. Ik kan altijd bij haar terecht en zij bij mij. Dat ze niet zoveel met taal heeft en ik wel, staat onze vriendschap niet in de weg. Ik ben dol op taal, zeker op de Nederlandse.”
Lettervreter
Margot leest alles wat los en vast zit; boeken, tijdschriften en kranten. Zolang ze zich kan herinneren speelde taal een belangrijke rol bij haar thuis. “Mijn moeder was lerares Nederlands en liet mij zien wat je allemaal met woorden kunt doen. Hoe je kunt spelen met taal en hoe mooi je je ermee kunt uitdrukken.” Ze hield vanaf het moment dat ze kon schrijven een dagboek bij en doet dat tot op de dag van vandaag nog steeds.
Expresso
Haar vriendin Margot heeft gewoon minder met taal en weet soms niet hoe ze woorden moet uitspreken. Ook gebruikt ze regelmatig woorden in een verkeerde context. Als Margot en Rosalie naar een restaurant gaan, bestelt Margot elke keer weer een expresso. “Toen ik dat voor het eerst hoorde, moest ik heel hard lachen. Roos had geen idee wat zo grappig was. Ik zei haar dat het geen expresso is, maar een espresso. Ze wist dat oprecht niet en voelde zich een beetje ongemakkelijk.”
Tranen
Naast expresso heeft Rosalie het over een advocado. “Ook hier dacht ik haar te helpen door te zeggen dat het een avocado is. Roos barste in tranen uit en voelde zich zo ontzettend dom. Ik had echt met haar te doen, want het was helemaal niet mijn bedoeling haar te kleineren, maar ik wilde haar helpen.” Dus twijfelde Margot of ze iets moest zeggen toen Margot het over mond-op-mondreclame had in plaats van mond-tot-mondreclame. Ze besloot het te laten.
Spiegoloog
Maar nu wordt het Margot wel heel lastig gemaakt; ze weet namelijk dat gezamenlijke vrienden Rosalie soms een beetje uitlachen. “In de groepsapp tikt ze bijvoorbeeld koorst in plaats van koorts. Maar ook zowiezo en laatst vertelde ze een vriendin dat ze nog wel een heel goede spiegoloog voor haar wist. “Ik vind het naar dat Roos het mikpunt van spot is geworden en ik weet niet zo goed wat ik moet doen. Is het beter om het haar te zeggen dat ze woorden steeds verkeerd uitspreekt? Ik ben zo bang dat ik haar daarmee pijn doe, en dat wil ik niet. Maar ik wil ook niet dat ze wordt uitgelachen, want dat verdient ze niet. Ze is zo’n lieve vriendin. Wat is wijsheid?”
Ja, wat is wijsheid. Wat vind jij? Zou jij het je vriendin zeggen ook als je weet dat je haar daarmee pijn doet? Praat met mee in de comments onder dit artikel.
Dit artikel verscheen eerder op Damespraatjes.
Advies gevraagd! ‘Mijn nieuwe schoonmoeder is super irritant, hoe ga ik hiermee om?’
Dolgelukkig is Ulli met Petter. Na een moeizame relatie, zette Ulli een punt achter haar huwelijk en een jaar later ontmoette ze Petter. “Een verademing die man,” vindt ze. Met wie ze minder blij is, is haar schoonmoeder die ze gratis en voor niks bij Petter kreeg…. Verder lezen
Joris -
Inderdaad, RENATE, taal verloedert. Met een t dus.