fb
Damespraatjes Damespraatjes

Advies gevraagd! ‘Mijn nieuwe schoonmoeder is super irritant, hoe ga ik hiermee om?’

Dolgelukkig is Ulli met Petter. Na een moeizame relatie, zette Ulli een punt achter haar huwelijk en een jaar later ontmoette ze Petter. “Een verademing die man,” vindt ze. Met wie ze minder blij is, is haar schoonmoeder die ze gratis en voor niks bij Petter kreeg.

“Petter is de liefste man die ik ken en echt de liefde van mijn leven. Mijn ex is een heel passieve man en weinig creatief. De katalysator van ons gezin, dat was ik,  maar dat werd op een goed moment heel vermoeiend. Ik ging er zo ongeveer aan onderdoor en mijn ex keek naar me, maar deed niets. Mezelf raakte ik beetje bij beetje steeds meer kwijt en werd geen leuke versie van mijzelf. Ik vond niet dat ik mijn twee kinderen dat kon aandoen en ik besloot te scheiden.”

Heerlijke man

De scheiding was pittig maar na een jaar krabbelde Ulli er bovenop. Ze had inmiddels een leuke woning waar ze met haar kinderen kon wonen en voorzichtig begon ze te daten. “Petter was mijn derde afspraakje en ik viel gelijk als een blok voor hem. Wat een heerlijke man.” Tot haar grote vreugde was Petter ook zeer gecharmeerd van haar en al snel waren ze een stel. “De twee zonen van Petter kunnen het heel goed met mijn dochter en zoon vinden. Ze zien elkaar regelmatig en dat is erg gezellig.”

Ze praat enorm bekakt

Minder gezellig is de nieuwe vrouw van Petters vader. “Een paar jaar geleden overleed Petters moeder en Wim, de vader van Petter, wilde niet alleen blijven. Daar is het de man niet voor. Al snel verscheen Ludwina op het toneel. Zij was een vriendin van Petters ouders en ze zag na het overlijden van Petters moeder haar kans schoon.” Fijn voor Wim, maar minder fijn voor Petter en Ulli. “Ik heb echt moeite met Ludwina. Ze is van goede komaf en ik vind dat ze het erg hoog in haar bol heeft. Ze praat enorm bekakt en heeft continu het hoogste woord. Ze praat aan één stuk door en geeft anderen nauwelijks de kans ook iets te vertellen. Sterker: ze eist dat anderen naar haar luisteren.”

Dat wapperende handje

In het begin moest Ulli nog wel een beetje lachen om Ludwina maar dat lachen vergaat haar nu wel. “Ze weet alles beter. Als ik iets over mijn werk als verpleegkundige vertel, onderbreekt ze me en gaat me allerlei tips geven die nergens op slaan. Als ik dan voorzichtig zeg dat het niet zo werkt, wordt ze boos. Want in haar tijd ging het allemaal wel anders. En dat terwijl ze nog nooit een dag heeft gewerkt. Zo vermoeiend.” Ook het delegeren wordt Ulli knap zat. Niks doet Ludwina zelf, ze geeft anderen graag opdracht om iets voor haar te doen. “Praat ik even met Wim in de keuken, dan komt ze er al weer aan en wappert met haar hand. Dat we de drankjes wat sneller moeten inschenken. Wim zegt er niets van en dat stoort me soms wel een beetje.”

Ho ho, ik was aan het vertellen

Over haar kleindochters raakt Ludwina niet uitgepraat. “Ze heeft vier kleindochters die natuurlijk heel knap, slim en grappig zijn. Als ik iets over mijn dochter vertel, gaat ze er gelijk overheen met een anekdote over een van haar kleindochters. Wim probeert dan nog om mij door te laten vertellen, maar dan zegt ze: ‘Nee, Wim, ik was even aan het vertellen’ en hop daar gaat ze weer. Soms kijk ik naar haar gezicht en dan zie ik alleen maar haar mond bewegen en ik hoor nauwelijks wat ze zegt.”

Is je kapper ziek?

De fantastische kleindochters van Ludwina zijn regelmatig bij Wim en dus zien Ulli en Petter ze ook. “Die meiden kunnen er niks aan doen maar ik vind ze vreselijk. Ze zijn over het paard getild en zijn al net zo erg als hun oma. Arrogant en onaardig. Laatst zei er eentje tegen mij: ‘Hey Ulli, is je kapper ziek, je haar ziet er niet uit’. Ik verslikte me haast in mijn koffie en was zo verbouwereerd dat ik niet wist wat ik moest zeggen. Ik voelde me zo voor paal staan en had gehoopt dat Wim er iets van zou zeggen, maar hij keek de andere kant op. Petter had het niet gehoord want die moest koffie zetten van Ludwina.”

Ik trek het niet meer

Ulli is klaar met Ludwina en wil eigenlijk niet meer op bezoek bij Wim en Ludwina. Petter vindt dat geen goed plan en wil contact houden met zijn vader. “Hij vindt dat ik me er maar even doorheen moet slaan, maar ik kan niet meer. Ik word helemaal leeggezogen door Ludwina. Ik kan nauwelijks meer aardig doen en erger me vreselijk aan dat mens. Maar als ik niet meer ga, dan zie ik Wim ook niet meer. En dat vind ik geen fijn idee want Wim is een schatje.”

Wat raad jij Ulli aan? Ludwina flink de waarheid zeggen en haar op haar nummer zetten? Of zoals Petter voorstelt haar gewoon maar een beetje negeren? Wat zou jij doen? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Foto door David Garrison via Pexels

Katinka wil niet op haar kleinkinderen passen: “Ik wil me daar niet door laten beperken”

wil niet op kleinkinderen passen

Katinka, die moeder van drie kinderen en oma van vier kleinkinderen is.:“Ik ben een van de weinige oma’s uit mijn vriendinnengroep die niet op haar kleinkinderen past en daar heb ik hele goede redenen voor ….. Verder lezen

6 reacties

Bianca -

Mijn vader heeft ook zo’n vrouw. Ik ben er kraniger en minder beleefd in geworden. Als ze probeert me te onderbreken zeg ik op luide toon “ik was nog niet uitgesproken” of “sorry, maar het verhaal was nog niet afgelopen”. Andere keren ga ik gewoon door met praten en negeer haar. Als dat niet helpt, reageer ik gewoon totaal niet op haar en maak ook geen oogcontact. Ik kijk naar de muur tot ze uitgeblaat is en zeg dan “in ieder geval, om mijn verhaal even af te maken…”. Ik snap niet zo goed waarom jullie je allemaal rond laten koeieneren. Dat je schoonvader dat leuk vindt mag hij helemaal zelf weten, maar als mijn man gesommeerd wordt om koffie te zetten dan zou ik toch best in staat zijn om te zeggen “Goh, laat jij je gasten altijd zelf hun koffie zetten? Laat maar dan hoor, wij drinken wel niks.” of “Zet jij even koffie?” “Nee bedankt, ik heb nu even geen trek in koffie.” en lekker blijven zitten. Als ze handenwapperend de keuken in komt “Ik ben nu even in gesprek met Wim Ludwina, als je nu iets wil drinken weet je denk ik wel waar het staat.” “Mijn kleindochters zijn zo geweldig” “Oh ze waren anders best onbeschoft tegen me de laatste keer”. Ik zou ook niet meer bij die mensen langs willen maar kan me ook voorstellen dat dat betekent dat je Wim niet of nauwelijks meer ziet. Grenzen stellen dus.

Anna -

Ga er gewoon niet meer heen en nodig je schoonvader alleen , dus zonder haar , uit voor een lunch ergens of zoiets.

Rieneke -

Allereerst moet je bepaalde grenzen stellen. Je kunt haar niet veranderen maar aan welke punten stoor je het meest? Bespreek dit met je partner zodat hij je kan ondersteunen. Babbelt ze maar door dan zeg je “ik zou ook eens aan het woord willen en ga de wekker zetten. Jij mag de eerste 15 minuten praten maar daarna wil ik 15 minuten” Onderbreek ze jou wees duidelijk geef op een vriendelijke maar duidelijke manier gelijk goed je grens aan.

Baal je er van dat je vriend koffie moet zetten? Zeg dan wij zullen het erg waarderen als we om de beurten koffie zetten en voor de verandering begin ik wel. Laat hun de lijst zien wie dan aan de beurt is en maak 2 lijsten zodat je zelf ook 1 hebt en elke keer kan meenemen.

Kortom denk creatief. Ga langs als ze er niet is. Vraag je schoonvader of hij wil bellen als ze net weg is voor boodschappen. Bel vaker en zeg dat je hem wil spreken (whatsapp facetime)

Kaby -

Google maar eens op narcisme of verborgen narcisme.
Dan kun je lezen waarom ze over alle grenzen gaat ten koste van iedereen.

Joris -

Bezoek je schoonvader als zij van huis is. Lekker pragmatisch.

Sanderien van Mul -

Oh ja, vreselijk die mensen die je volkomen leegzuigen. Het probleem is gewoon dat je hier niets tegen kunt doen. Wat je ook zegt, het komt niet aan en het blijft zeker niet hangen. Je kunt deze mensen niet heropvoeden of ze iets anders bijbrengen. Blijft er dus maar één ding over: LML, oftewel Laat Maar Lullen. Als je op bezoek gaat ,bereidt je dan voor dat het zo’n energieslurpende sessie gaat worden. Knik slechts als ze iets zegt, zeg ‘Oh ja?’ ‘Och jee’ ‘Werkelijk?’ ‘Wat goed’ op de juiste tijden en momenten, en als ze met haar handje zwaait, knik en glimlach je en doe je eigen ding. Daarna ga je weer naar huis, stompt even in een kussen en Laat. Het. Dan. Gaan. Deze mensen zijn onverbeterlijk. Je kunt gaan schreeuwen of uit je slof gaan, ze begrijpen het niet en willen het niet begrijpen. Tandjes op elkaar en focus je op de leuke dingen. Per slot van rekening kan jij weer naar huis, je schoonvader moet met dat mens samenwonen.

Reageer ook