Als kinderboekenschrijver heb ik heel veel papieren boeken gemaakt. De laatste jaren zijn daar ook digitale boeken bij gekomen. Deze zijn een mooie aanvulling; je kunt bijvoorbeeld een grote voorraad boeken meenemen op vakantie of je kind zelfstandig een boek laten luisteren. Helaas weten nog niet veel ouders van het bestaan van digitale kinderboeken.
De laatste tijd is er veel discussie of nieuwe media wel goed zijn voor kinderen. Sommige onderzoekers denken dat kleuters de hele dag met een tablet bezig zijn. Dat is natuurlijk onzin. Ouders zetten hun kinderen ook niet de hele dag voor de televisie. Kinderen moeten hun lichaam gebruiken: vingerverven, met blokken spelen en klauteren. Af en toe een goed kinderprogramma kijken kan echter geen kwaad en dat geldt ook voor het gebruik van nieuwe media. Door het formaat zijn tablets heel geschikt voor kleine kinderen. Het lezen van een digitaal prentenboek kan daarom een leuke afwisseling zijn voor het lezen van een papieren boek.
Welke apps zijn er voor kinderen?
Kijk eens verder dan games. Er zijn namelijk nog veel meer interessante apps voor kinderen. Ik noem er een paar:
- Prentenboek apps: verhalen met voorleesstem, animatie en interactiviteit.
- Boeken apps: kinderboeken en leesboeken, soms met extra’s
- Creatieve apps om zelf een tekening, animatiefilmpje, stripverhaal, boekje of muziek mee te maken.
- Educatieve apps om letters, rekenen, taal, topografie e.d. mee te oefenen
Waar vind je goede kinder-apps?
Het grootste aanbod vind je in de iPad en iPhone App Store. Hier kunt u zoeken in de categoriën Boeken en Onderwijs. Sinds kort is er ook een categorie Kinderen. Hierin staat een selectie uit de apps die ook bij Boeken, Onderwijs en Games staan. Van deze apps weet je zeker dat ze kind-veilig zijn, maar lang niet alle goede kinder-apps staan hierin. Voor prentenboek-apps zoek je daarom beter bij Boeken. Een overzicht van mijn apps vind je op www.rianvisser.nl. Hier vind u ook een korte tiplijst van 25 goede apps voor kinderen.
Het aanbod voor Google Play is wat beperkter, maar ook hier zijn goede kinder-apps te vinden. Uitgeverij Zwijsen heeft een mooie serie digitale prentenboeken, Juf Jannie biedt goede educatieve apps en Heppi heeft mooie speel-apps voor kleuters. Tot eind 2013 is mijn prentenboek app Timo en het toverstokje gratis. In deze app kun je je eigen stem opnemen en meedoen met een voorleeswedstrijd.
Probeer eens een prentenboek app
Het leuke van prentenboek apps is dat kinderen vaak actief kunnen meedoen in het verhaal. In de app Waar kom ik vandaan? is op elke pagina een animatie en een geluid verstopt. Het verhaal gaat over de kleuter Lisa, die een zusje krijgt. Hierdoor vraagt Lisa zich af waar ze zelf vandaan komt. Er wordt Lisa van alles op de mouw gespeld, maar ze vraagt net zolang door totdat oma haar de waarheid vertelt. Een ideaal verhaal voor kinderen die net een zusje of broertje gekregen hebben. De tekeningen zijn van Tineke Meirink.
Rian Visser
Vanaf 1998 is Rian kinderboekschrijfster. Ze heeft inmiddels ruim 65 boeken gepubliceerd bij o.a. uitgeverij Gottmer, uitgeverij Zwijsen en uitgeverij Malmberg. Ze schrijft boeken voor kinderen van 2 tot 14 jaar.
Winnen!
Rian gaf 10 downloadcodes voor haar app weg. Gefelicieerd:
– Marianne Lutje
– Tamara
– Judith de Winter
– Scarlett Verstege
– Aty Janzen
– Anja Rossel
– Jeannie Berents
– Jennifer Jeroense
– Leone Bock
– Alice Vis
Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl
Scarlett -
Wij zouden hier heel blij mee zijn:-)