fb
Damespraatjes Damespraatjes

Eliza: “Mijn huisarts zegt dat ik moet afvallen, maar ik wil dat eigenlijk niet”

“Ik ben er trots op dat ik bijna drie jaar geleden ben gestopt met roken, na jarenlang een pakje per dag weggepaft te hebben. Toen ik stopte merkte ik dat mijn longen schoon werden, ik geen hoestbuien meer had, mijn huid er beter uitzag en dat ik me gewoon beter en energieker voelde. Helaas heeft het stoppen met roken ook iets vervelends veroorzaakt; ik ben namelijk bijna veertig kilo aangekomen.” We spraken met Eliza, zij deelt haar verhaal met ons en vraagt advies.

Chocolaatje in plaats van sigaret

Toen Eliza nog rookte had ze een gezond gewicht en hoefde ze er geen moeite voor te doen om dit te behouden. “Toen ik stopte met roken veranderde dat. Ik kreeg meer trek, mijn stofwisseling werd langzamer en ik kwam ook nog eens in de overgang. Daarnaast nam ik elke keer een chocolaatje als ik zin kreeg in een sigaret. Dit heeft mij heel erg geholpen met stoppen, maar resulteerde er wel in dat ik na drie maanden al tien kilo was aangekomen.”

Gelukkig van eten

Destijds ging ze hiervoor naar de huisarts. “Hij zei dat tien kilo aankomen veel is, maar dat het niet gek is dat je wat aankomt als je stopt met roken. Hij zei dat hij het vooral goed vond dat ik de sigaretten kon laten staan en dat het afvallen vanzelf wel zou komen als ik stopte met de chocolaatjes en wat meer ging sporten.” Helaas is het haar na drie jaar nog steeds niet gelukt om gezonder te eten “Ik ben gewoon zo dol op lekkers. Sommige mensen worden gelukkig van bepaalde hobby’s, ik word gelukkig van eten.”

Diabetes type 2

Twee weken geleden was ze weer bij de dokter omdat ze zich ineens helemaal niet goed voelde, wazig zag en erg moe was. “Hij heeft me onderzocht en hij zei dat ik een verhoogde bloeddruk heb. Ook is uit bloedonderzoek gebleken dat mijn cholesterol te hoog is en dat ik me in een voorstadium van diabetes type twee bevind. Mijn huisarts vertelde dat het allemaal nog goed kan komen, maar dat ik wel gezonder moet gaan eten en meer zal moeten bewegen.”

Wat houd ik nog over?

Eliza: “Ik ben heel erg bang om echt diabetes te krijgen. Maar ik kán het afvallen gewoon niet opbrengen. Mijn huisarts heeft mij aangeboden me te verwijzen naar een diëtist, maar ik heb nog geen afspraak gemaakt. Het stoppen met roken was voor mij al zo’n groot afscheid van iets wat ik lekker vond, afscheid nemen van lekker eten kan ik gewoon niet. Ik ben een alleenstaande vrouw, zonder kinderen. Wat houd ik dan nog over?”

Mijn dilemma: gezonder eten, geen diabetes maar ongelukkig of lekker blijven genieten, misschien wel diabetes maar wel gelukkig. Ik weet het niet…

Zouden jullie Eliza advies willen geven? Graag op een respectvolle wijze!

Foto door Anna Shvets via Pexels

6 reacties

Sanderien van Mul -

Je hebt je ene verslaving (roken) ingewisseld voor een andere verslaving (eten). Ik zou eerst maar eens gaan onderzoeken wat daar achter zit, wat je wil dempen of wegduwen. Dit van iemand die vier decennia lang (!) jeugdtrauma’s letterlijk heeft weggegeten. Ik wil niet zeggen dat jij trauma’s hebt, maar je zegt wel ‘wat hou ik dan nog over?’ (ik zou zeggen: wat dacht je van een betere gezondheid, veel meer plezier in het leven, alles kunnen doen, veel beter in je veel zitten). Dus in plaats van de diëtiste, eerst maar eens voorlopig naar de psychologe om eens te onderzoeken waar dit vandaan komt. Dan komt het afvallen vanzelf wel. Ik had er een gastric bypass voor nodig, en alsnog psychologische begeleiding en daar is helemaal niets mis mee. Eten is lekker. Eten is fijn. Maar je kunt ook goed eten, en lekker eten zonder chocola. De truc is voornamelijk om je niet in een (crash) dieet te storten en jezelf superstrikt alles te ontzeggen. Dat houdt niemand vol. Dan zal de diëtiste je ook vertellen. Ik denk eerder dat psychologische hulp beter is, gezien je verslavingsproblematiek. Hartstikke goed dat je van het roken af bent gekomen, dan kom je van je ‘foute eetgewoonten’ ook wel af. Maar dat kost tijd en veel vallen en opstaan. En voor de duidelijkheid: ik ben ook een alleenstaande vrouw zonder kinderen. Wat ik over hou? Mijn werk, mijn sociale contacten, mijn hobbies, met veel meer plezier en energie. Het is moeilijk, maar het echt waard. Je kunt het, kom op! Ik vond het altijd vreselijk als mensen het volgende tegen me zeiden maar ze hadden wel gelijk: ‘Kom uit de slachtofferrol’. Je dramatische ‘wat hou ik dan over?’ is echt niet van toepassing hier. Als je wil zwelgen in zelfmedelijden dan moet je dat vooral doen, maar val dan niet de overbelaste ziekenzorg lastig met je diabetes. En dat wordt steeds erger en meer. Ik zat op een gegeven moment op vijf keer spuiten per dag (!) omdat het bij mij zo uit de hand was gelopen. Zorg ervoor dat het niet zover komt. Er is veel meer dan alleen maar eten. Doe iets!

Joris -

Joh, als je er geen zin in hebt, doe je het niet. Maar keuze hebben doorgaans consequenties. Succes ermee.

Brigitte -

Misschien eens verdiepen in koolhydraatarm eten. Blijft superlekker. Mag gewoon kaas, worst gebak noem maar op

Marjan -

als je diabetes type 2 hebt moet je anders gaan eten. Maar het is niet minder lekker. IK heb zelf ook diabetes type 2

Nel Deckers -

Hoi, hoi
Anders gaan eten is keuzes maken in de dingen die je eet.
Je weet dat veel dingen ongezond zijn, maar is niet zo dat je dat nooit meer mag eten.
Maak een weekmenu voor je zelf en plan dan ook 2x in een ongezond iets .
Eet ook veel eiwitten yoghurt kwark eitjes met fruit erdoor is super lekker.
En ga wandelen of iets anders dat je leuk vind om te doen
Groetjes en succes
Nel

Anna -

Geen diabetes maar ongelukkig maar misschien wel diabetes en blijven genieten ?
Misschien toch maar naar de diëtist gaan want het is echt wel mogelijk om te genieten en toch gezond te eten.

Reageer ook