fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wil je meer vrouwen in de kamer? Stem dan niet op de eerste vrouw van de lijst!

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat vrouwen zich voor het eerst verkiesbaar konden stellen. In die 100 jaar is het helaas nog steeds niet gelukt om evenveel vrouwen als mannen in de kamer te krijgen. Hoe kunnen we dit voor elkaar krijgen? Door niet op de eerste vrouw van de lijst te stemmen!

Hoe is de huidige situatie?

Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in de politieke partijen. In Nederland is van de gemeenteraadsleden slechts 25% vrouw, terwijl bij buurlanden van ons dat percentage hoger ligt, wel tussen de 30 en 40 procent. Het percentage vrouwelijke Tweede Kamer leden is bij de laatste verkiezingen ook gedaald. De PVV heeft maar heel weinig vrouwelijke kamerleden, terwijl bij de Partij voor de Dieren iedereen vrouw is. Verder heeft Groen Links veel vrouwen in de Kamer en heeft de PvdA het beleid dat er evenveel vrouwen als mannen op de kandidatenlijst staan. Bij de andere politieke partijen is het veel slechter gesteld en de SGP heeft helemaal geen vrouwelijke kamerleden (er staan zelfs geen vrouwelijke kandidaten op de lijst).

Waarom zouden we meer vrouwen in de politiek moeten hebben?

Omdat het niet meer dan logisch is dat de Tweede Kamer een afspiegeling is van onze samenleving. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de politiek een positief effect hebben op de nationale industrie, betrekkingen met buurlanden, klimaatproblematiek, wetenschap, onderwijs en landbouw. Daarnaast zijn jonge vrouwen ambitieuzer in het nastreven van hun carrière als ze vrouwelijke politieke leiders hebben gehad. Daarmee is jouw stem op een vrouw ook een investering in de toekomst.

Hoe kunnen we de situatie verbeteren?

Door zelf politiek actief te worden en je beschikbaar te stellen voor een kandidatenlijst kun je er heel direct aan bijdragen om het aantal vrouwen in de politiek omhoog te krijgen. Voor de komende Tweede Kamer verkiezingen heeft dit natuurlijk geen effect meer. Maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat er meer vrouwen in de Tweede Kamer komen?

Stemopeenvrouw.nl

Als het aan de kandidatenlijsten voor 2017 ligt, zal het aantal vrouwelijke kandidaten niet snel stijgen: slechts 35 procent van de kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen is vrouw.

Hoe kunnen we de balans toch een beetje rechtzetten? Op de website  Stemopeenvrouw.nl kwamen we het volgende voorstel tegen. Door strategisch op een vrouw te stemmen. Maar niet op de eerste vrouw van de lijst!

Niet op de eerste vrouw van de lijst

Vaak stemmen kiezers echter op de eerste vrouw van de lijst. Dat is goed bedoeld – en leuk voor de vrouw in kwestie – maar dat resulteert niet in meer vrouwen in de Kamer. De voorkeurstemmen die een vrouw extra krijgt, worden verdeeld over de volgende namen op de kieslijst, onder haar naam. En dat zijn in ongeveer 70 procent van de gevallen mannen.

Stem op vrouwen die lager op de kieslijst staan

Hoe kunnen we de balans dan rechtzetten? Door strategisch op een vrouw te stemmen. Door juist op een vrouw te stemmen die zonder voorkeurstemmen niet in de Kamer komt, zorgen we voor meer vrouwen in ons parlement. Stem daarom op vrouwen die lager op de kieslijsten staan. Met die voorkeurstem maak je het verschil.

Weet jij al op wie je gaat stemmen?

Natuurlijk vragen we je niet op wie je gaat stemmen, maar we zijn wel heel benieuwd of je gaat stemmen en of dat op een vrouw zal zijn. Wat vinden jullie van het idee om op een vrouw te stemmen die lager op de lijst staat? We zijn benieuwd naar jullie reacties!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

4 reacties

Hub Kuypers -

Vrouwen hebben een Moeder instinkt en werken met gevoel en niet voor Macht ook bij Hulpverleners zijn Vrouwen beter ze staan vaak met open armen klaar voor je Mannen hebben dit niet zeggen altijd je moet dit of dat doen

Hub Kuypers -

ik ben altijd al een voorstander geweest dat meer Vrouwen in de Politiek moeten heb ook vaker voorstellen gedaan hier over Stop Machtsmisbruik Stem allen op Vrouwen

Mirjam -

Goede tip! Ik stem altijd al op een vrouw, maar zal nu wat lager op de lijst gaan stemmen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat mijn stem indirect toch weer naar de mannen gaat!

Kim -

Echt top dat jullie hier aandacht aan besteden! Ik vind het maar eng dat al die mannen over de levens van vrouwen beslissen. Ik stem daarom op een vrouw en dankzij jullie eentje die wat lager in de kieslijst staat.

Reageer ook