fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wijntrends voor 2012, column Marja

Een heel nieuw jaar! Oh ik heb weer zo’n zin in het nieuwe jaar. Inmiddels al weer voor ruim een week versleten, is het niet echt nieuw meer te noemen, maar toch. De sociale media pruttelen weer in volle gang, de cursussen lopen vol en daarnaast mag ik zelf ook nog op cursus…. Van mezelf.

Vlinder-in-de-buik-gevoel
‘t Ja zo’n eigen bedrijf, het is ons thuis met de paplepel ingegoten, zo’n eigen bedrijf geeft je die goddeloze vrijheid die je tomeloze energie en heel veel glimlachtjes oplevert. Zo’n continu ‘vlinderindebuik’ gevoel. Het gaat niet om omzet, het gaat niet om geld, het gaat bovenal om vrijheid! Je eigen beslissingen kunnen nemen. Geen restricties, geen pedante aanwijzingen wat je wel of wat je niet mag doen. Gewoon zelf weten. Natuurlijk houdt dat ook in, dat als je niet werkt, dat er dan geen brood op de plank zal zijn. En helemaal geen beleg, laat staan boter! Daarom kan je een eigen bedrijf alleen maar runnen als wat je doet, je passie, je liefde heeft.
Als je er zelf blij van wordt, vrolijk van wordt, om met je eigen product bezig te zijn. Mits het niet doorslaat naar een heilig moeten, of als je idealisme niet kunt omzetten in realisme.

Cava en Vonkelwijn
Ik lees net een artikel over de verwachte wijntrends voor 2012. Cava en Vonkelwijn zullen definitief Italiaanse bubbels als Prosecco gaan verdringen. Ik juich het toe! Niet dat ik niet van Prosecco houd, in tegendeel, een goede Prosecco zoals die gemaakt wordt in Cartizze, een klein subdistrictje in Valdobbiadene, daar kan ik erg van genieten.
Waarom dan wel? Simpel omdat Cava het verdient eens een poosje in the spotlights te staan. Het drinkt zo heel erg heerlijk weg namelijk, zonder dat het meteen een gat in je wijnbeurs slaat.

Bring your own Bottle
Een andere genoemde trend is de BYOB. Bring your own Bottle is in Australie al jaar en dag volstrekt normaal. Je betaalt kurkengeld en dat is dat. Aangezien de eetcultuur in dit enorme land volstrekt anders is, dan hier in Nederland, geloof ik niet dat het hier snel deze kant op zal gaan. Wie weet…..

Food&Wine combinaties


Persoonlijk denk ik dat de grote trend van de komende jaren in de Food&Wine combinaties zal gaan liggen. Neem een wijn en kook er naar toe. Of maak het menu en pas daar een wijnarrangement op af. Ook thuis. Juist thuis zelfs! Lekker kokkerellen in je eigen keuken, met vrienden, met je gezin. Middels wat kleine foefjes, wat slimme stapjes, in staat zijn de wijnen die je wilt schenken optimaal te begeleiden door de gerechten die je gaat maken.

De kracht van de druif
Ik weet het zeker. Het gaat een echte sport worden. Mensen gaan op zoek naar de wijn achter de druif! Niet alleen maar wijnen op klinkende namen selecteren. Zijn soms de spreekwoordelijke wijnen door het bos niet meer zien, ga dan eens uit van de kracht van de druif! Er zijn zoveel onbekende maar prachtige druifjes op de wijnwereld.
En daar worden zulke briljante wijnen van gemaakt! Waar jij weer spannende combinaties mee kunt maken! Heb je er moeite mee?
Mail me gerust. Geniet van het jaar en ga met verstand je hart achterna!

Marja

Marja van Beek, [email protected]

BuyYourWine.com

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij haar gasten en gaf haar veel plezier.

In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de webwinkel  BuyYouWine.com   en schrijft ze het blog byWine.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Giselle -

Dag Marja, wat leuk, dat je zo gepassioneerd bezig bent met wijnen en spijs. Wat kan een mens daar toch van genieten, vind je niet? Veel succes!
Hartelijke groeten, Giselle

Reageer ook