fb
Damespraatjes Damespraatjes

Over Berlijn, de trein en het Kerstmenu….

Oef wat kunnen  mensen toch vechten om een plaatsje in de trein te bemachtigen! Dit keer kwamen we uit Berlijn, onze  jongste en ik. Hier namen we de trein terug naar Amersfoort  om op het Hauptbahnhof  “fast” verpletterd te worden door iedereen die dacht eerder in de trein te moeten zijn dan wij. Ach, wat zou het: wij hadden immers onze plaatsen gereserveerd. Uiteindelijk werd het voor twee mensen helaas weer verkassen omdat wij  de rechtmatige stoelbezitters waren van de stoelen in wagon 6  die zij zich  zelf toegeëigend hadden! In Hannover gebeurde hetzelfde!  Om ons heen dan weliswaar. Wat een stress.

Berlijn, voor de zoveelste maal bezocht, bleek zoals altijd weer een geweldige happening ! Dit keer in het gezelschap van zoon Charlie!  Ons hotel, gelegen vlakbij het ‘Checkpoint Charlie’ en het ‘Joodse Museum am Lindenstrasse’ was een prima uitvalsbasis voor cultuur, kerstgevoel en lekker eten. We deden veel ideeën voor de aanstaande Kerst op! Op de Kerstmarkten lag wat er altijd ligt: ontelbare mutsen, sjaals, wanten, sieraden naast een zee aan glühwein en een berg met worsten in allerlei maten. Berliner bollen en ‘sneeuwballen’ !

De tweede  avond deden we de meeste inspiratie op voor het  Kerstmenu!

Die avond aten we op de PotsdamerPlatz bij de wijnbar Lutter & Wegner. Een hele gezellige tent met pal voor de deur een bijzonder uitnodigend buitenbarretje met glühwein en veel hout.  Waar een geweldige Sammy Davis Jr . de mensen aan zijn bar vastpraatte. Binnen waren de enorm hoge wanden van plafond tot aan de bodem bedekt met flessen, flessen en nog eens flessen wijn. Wat een geweldige uitmonstering. Een meters breed bord verklapte de gasten welke wijn op glas verkrijgbaar was, mijn kerel  zou er zeer genoten hebben, mijn zoon vond het, alcoholvrij, ook echt hartstikke leuk.
We aten verrukkelijk. Ik dronk er ook heerlijke wijnen bij. Per glas was de keuze goed.  Samen bespraken we het aankomende Kerstmenu. Geen vervelend onderwerp voor zoonlief, die straks immers naar de Hotelschool wil, het liefst in Zwitserland…..

Met Kerst dit jaar komt iedereen bij ons, zijn we met zo’ n twintig man, min of meer volwassenen.  Daar moet dus lekker, maar vooral ook praktisch voor gekookt worden.

Voor ons is de voorbereiding altijd heel belangrijk! Hoe meer je echt een dag van te voren kan doen, hoe beter. Natuurlijk besef ik heel goed, dat getrouwd met een rashotello, ik veel stapjes voor ben op andere gastvrouwen en / of -heren.  Mijn hotello namelijk neemt mij de zorg voor de tafels, aankleding, opdekken, servetten, servies, glaswerk, wijnen klaarzetten en ga zo maar door volledig uit handen. Daar hoef ik niet naar om te kijken. Hetgeen mijn zussen en vriendinnen weer  heel jaloers maakt.

Al genietend in onze Berlijnse Weinstube kwamen zoonlief en ik op het volgende menu.

Aperitief: We starten dit keer met een mousserende wijn, maar niet zomaar een! Een echte Nederlandse wijn! In de kelder ligt “ons Paarlke”  klaar om open te knallen. Licht roze bubbels van de St. Martinushof  uit Zuid Limburg. Lekker effe iets anders dit jaar!  Daarbij  serveren we heerlijke kleine fingerfoodjes, maar daar hoef ik me niet druk om te maken, dat gebeurt door het ‘nichtenteam’. Grote gamba’s in mosterddille dressing, wraps in smalle bites gevuld met zalm en smeerbare geitenkaas, mozzarella (buffel!) met zoete tomaten en basilicumsticks en dat soort creatieve hapjes, daar weten zij wel weg mee. Makkelijk van te voren te maken, makkelijk vervoerbaar naar ons toe!

Het tussengerecht, daar gaan we eer mee scoren! Julienne van groenten en  rauwe zalm geserveerd in diepe Wedgwood soepborden (ff  voorverwarmen he!) en dan de soepterrine op tafel met een goddeloos lekkere bouillon van tuinkruiden. Aan tafel opgeschept!

Als hoofdgerecht maak ik dit jaar ‘Filet mignon met een paddestoelensaus’.

‘t Ja dat wordt wel even buffelen, maar ja, het moge duidelijk zijn dat, die handige hotello (mijn man), natuurlijk wel een handje

mee helpt. Onze zonen schenken de wijn in, dochterlief helpt met het opmaken van de borden en met zijn allen rennen ze het eruit.

Wat een team.
Als je ook iets dergelijks wilt doen, weet dan dat je de bospaddestoelensaus van te voren al een heel eind klaar kunt maken. Ik heb een goede fond gekocht, ik heb smakelijke paddestoelen en natuurlijk ontbreken er geen koksroom, geen knoflook en geen kruiden in mijn keuken.

Uit de oven komen de Pommes Duchesse en uit de frituur de frietjes, op tafel grote bakken met sla, zoete appeltjes en stoofpeertjes. Het dessert is een verrukkelijke mengelmoes van zelfgemaakte meringues, vanillaparfait en romige caramelsaus. Allemaal zelfgemaakt en echt, echt niet moeilijk!
Wie de recepten wilt hebben, mail mij gerust, [email protected] Voor tips over wijnen, mail me absoluut! Wie mijn hotello wil lenen, hmm dat zal wat lastiger worden!

Fijne Kerst!

Marja van Beek, [email protected]

BuyYourWine.com

Marja van Beek (1959) stapte in 1989, van een mooie carrière als hotelmanager bij de hotelketen Accor, over naar een eigen bedrijf. Met haar man Marcel nam zij de monumentale boerderij ’t Hoogje over in de beroemde oude Kerkebuurt van Soest. Hierin was al een klassiek georiënteerd restaurant gevestigd, gericht op de Franse keuken en kon zij zich geheel gaan toeleggen op haar passie voor wijn en spijs. Het samenstellen van een mooie wijnkaart zorgde voor heel wat wijngenot bij haar gasten en gaf haar veel plezier.

In 1997 vroeg de Business School Notenboom haar, als vinologe, om de lessen over wijn en spijs aan HBO hotelstudenten voor haar rekening te nemen.  Vandaag de dag geeft ze met veel plezier les op drie vestigingen met een door haar zelf ontwikkelde wijnmodule, waarin zij veel aandacht schenkt aan de combinatie van wijn en gerechten.

Naast haar werk als wijndocent, is zij eigenaresse van Wijncoachingbureau Marja van Beek, waarbij ze horecamedewerkers begeleidt en traint op het gebied van de wijnverkoop, partner van de webwinkel  BuyYouWine.com   en schrijft ze het blog byWine.nl

Reageer ook