fb
Damespraatjes Damespraatjes

Mindful drinken: Wijn drinken wordt nog leuker door het maken van associaties. Maar hoe werkt dat?

Al sinds ik een klein meisje ben, heb ik goede associaties met het drinken van wijn. Bij ons thuis was wijn drinken een gezelligheidsding en de warme gevoelens en associaties die wijn toen al bij mij opriep, heb ik nu nog steeds. 

Zo dronk mijn moeder vaak een glas rode wijn als we op een gure winteravond samen een meidenfilm keken op de bank. Ze liet mij altijd even aan de wijn ruiken en vertelde dan waarom zij dit zo’n lekkere wijn vond. Witte wijn associeerde ik met zomerse verjaardagen bij ons in de tuin. Alle kinderen speelden met elkaar en de ouders genoten van een mooie witte zomerwijn. En rosé? Dat associeer ik al sinds jongs af aan met vakantie en het terras. Hoe dat zo heeft kunnen ontstaan moge duidelijk zijn denk ik ????

Inmiddels zijn mijn associaties flink uitgebreid. Zo associeer ik een Sauvignon Blanc namelijk met het eten van een salade op het terras met mijn beste vriendinnen en krijg ik bij een Merlot spontaan zin om bij een kampvuur een boekje te lezen.

Ik weet bijna zeker dat ook jij bepaalde associaties bij het drinken van wijn hebt. Misschien realiseer je je dat nog niet en daarom daag ik iedereen uit om eens een wijnproeverij te doen (kan gewoon thuis), waarbij ‘mindful drinken’ centraal staat. Een leuke manier om dat te doen is door verschillende wijnen, van verschillende druiven op tafel te zetten. Neem voor elke slok wijn uitgebreid de tijd. Stel jezelf de vragen ‘wat ruik ik?’, ‘wat proef ik?’ en ‘wat voel ik?’. Alleen al door rustiger drinken en meer over deze vragen na te denken, drink je al meer mindful.

Mindful drinken

Een andere (en naar mijn idee nog wel leukere) manier om mindful te drinken is door het gebruik van het Wijnwiel. Het Wijnwiel werd ontwikkeld door Wild Pig en wil jou uitdagen om wijnen en associaties bewuster aan elkaar te koppelen. Hierdoor leer je wijnen beter te categoriseren, wordt een wijn bij een bepaald moment of gerecht uitzoeken makkelijker en drink je met nog meer plezier.

Hoe werkt het Wijnwiel? 

Het gebruik van het Wijnwiel is eenvoudig en bovenal erg leuk. Wild Pig heeft 7 verschillende wijnen in haar assortiment; Cabernet Sauvignon (rood), Merlot (rood), Syraz (rood), Chardonnay (wit), Sauvignon Blanc (wit), Viognier (wit) en een Syrah rosé. In het Wijnwiel zijn al deze 7 flessen opgenomen en worden gekoppeld aan de volgende vragen:

  • Waar droom je over als je deze wijn drinkt?
  • Op welk moment zou dit de ideale wijn zijn?
  • Met wie ga je volgende keer deze wijn drinken?
  • Waar denk je nu aan?

Zorg ervoor dat de wijnen op temperatuur zijn. Bij rode wijn is dit tussen de 16 en 18 graden, witte wijn drink je tussen de 10 en 12 graden en rosé tussen de 12 en 14 graden. Schenk een beetje wijn in, wals hem door het glas en begin eerst eens met het ruiken aan de wijn. Doe je ogen dicht en neem dan pas een slok. Wacht nog even met het doorslikken, maar beweeg de wijn eerst eens door je mond terwijl je er wat zuurstof ‘bijslurpt’. In het begin kan dit wat onwennig voelen, maar zodra je er wat meer ervaring in hebt zorgt het ervoor dat je de wijn nog beter proeft. Slik de wijn door en concentreer je op de afdronk. Stel jezelf nu de vragen uit het wijnwiel en neem vervolgens nog een slokje.

original_GAB200017_20Wild_20Poig_20social_20management_202020_Wijnwiel_1080x1080_01

Neem de tijd

Neem uitgebreid de tijd om elke wijn in het wiel in te vullen. Je hoeft ook absoluut niet het hele wiel in één keer te doen, neem hier lekker de tijd voor. Je zou bijvoorbeeld elk weekend één wijn kunnen ‘beoordelen’ en invullen. Het laatste wat ik met dit artikel wil is jou veel meer laten drinken. Het gaat er vooral om dat het leuk is en dat je bewuster nadenkt over wat je proeft.

Winnen

Ga jij gebruik maken van het Wijnwiel? Dan kun je kans maken op een wijn workshop met Esther van Wijntjes met Esther. Deel jouw associatie met één van de Wild Pig wijnen op Facebook of Instagram en tag Wild Pig Wines. Zo speel je mee voor die prachtige prijs!

 

Reageer ook