fb
Damespraatjes Damespraatjes

Werkt het Regenboogdieet echt?

Werkt het Regenboogdieet echt?

Wat een mooie naam voor een dieet: het Regenboogdieet. Het suggereert prachtige kleuren en een pot goud aan het eind van de boog. Dit uit Amerika afkomstige dieet is niet perse een afslankdieet. Het is bedoeld om je hart en bloedvaten gezonder te maken. Natuurlijk kan je de hoeveelheden aanpassen zodat je afvalt. Wil jij weten hoe je de regenboog kunt eten lees dan snel verder. En we beantwoorden de vraag: werkt het Regenboogdieet echt?

Het regenboogdieet, ook wel Dash-dieet genoemd, is ontwikkeld door wetenschappers van het Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Dit dieet zou de kans op een hartaanval met een vijfde kunnen verminderen. Dit doordat het dieet, in combinatie met een gezonde leefstijl, de opname van cholesterol in het lichaam vermindert. Ook verlaagt het de bloeddruk. Maar werkt het Regenboogdieet echt?

Uitgangspunten

Het uitgangspunt van dit dieet is veel groente en fruit in verschillende kleuren eten. Je voedingspatroon heeft dan wat weg van een regenboog. Voor de rest bestaat het dieet uit vis, gevogelte, noten en volle granen (zoals muesli en volkorenbrood). Rood vlees, vet, zoetigheid en frisdranken zijn niet toegestaan.

Effect

Het regenboogdieet verlaagt de kans op een hartaanval omdat je veel vezels, antioxidanten en omega-3-vetzuren binnenkrijgt. Vezels in granen zorgen ervoor dat je bloed in mindere mate cholesterol opneemt. Het fruit en de groenten zijn hofleverancier van de antioxidanten en dat is ook gunstig voor je cholesterolgehalte. Het cholesterol beschadigt je vaatwanden niet omdat het geen kans krijgt te oxideren in je bloedvaten. Bovendien voorkomen Omega-3–vetzuren dat je aderen en je hart ontsteken. Snoepgoed en gesuikerde dranken kunnen het ontsteken van de aderen juist versnellen, daarom zijn deze producten verboden.

Langzaam beginnen

Belangrijk is dat je het dieet langzaam opbouwt. In een keer heel veel vezels eten kan een te grote impact hebben op je lichaam en hierdoor kan je stoelgang in de war raken. Daarom is het ook belangrijk om veel vocht te blijven drinken. Vezels nemen vocht op, waardoor je ontlasting soepeler wordt en dus makkelijker zijn weg naar buiten kan vinden.

Dagmenu, voor een dieet van 1600 calorieën:

  • Granen: 4 boterhammen of 60 gram ontbijtgranen en 80 gram rijst, pasta of andere graanproducten
  • Groente: 3 à 4 opscheplepels groente
  • Fruit: 4 porties fruit of fruitsap
  • Magere melkproducten: 2 à 3 glazen melk of yoghurt of 45 gram 20+ kaas
  • Magere vlees-, kip- en vissoorten: 90 à 180 gram vlees of eieren
  • Noten, zaden en peulvruchten: 3 porties noten granen en peulvruchten per week
  • Vetten en oliën: 2 eetlepels margarine, plantaardige olie of mayonaise

Je kan zelf kiezen hoe je je dag indeelt qua calorieën. Wil je meer rijst of pasta eten, neem dan een boterham minder.

Werkt het Regenboogdieet echt?

Wij vinden dit een goed en redelijk makkelijk te volgen dieet. Het komt redelijk overeen met de een goede dagvoeding. De verschillende kleuren op je bord zijn wel gezellig en hierdoor is het eten van groente leuker en lekkerder. Het vreemde aan dit dieet is dat aardappelen niet voorkomen in de aanbevelingen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Amerikanen niet zulke grote aardappeleters zijn. En zij hebben het bedacht.

Kosten

De grote hoeveelheid fruit die je moet eten maakt het dieet redelijk duur. Natuurlijk ook omdat je allemaal verschillende kleuren fruit en groente moet eten. En die zijn niet het hele seizoen goedkoop verkrijgbaar. De prijs van het fruit is nog wel te compenseren door twee stuks fruit en twee glazen fruitsap te nemen, maar met de groente wordt het moeilijker. Vervang niet al het fruit door fruitsappen, aan fruitsappen is vaak suiker toegevoegd en dit zijn loze calorieën.

Het schrappen van de zoetigheid uit je voedingspatroon kan moeilijk zijn, maar door de grote hoeveelheid fruit moet het te doen zijn.

Bron: HNL.be
Met dank aan Valtaf.nl

Afbeelding: Jakub Kapusnak via Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook