fb
Damespraatjes Damespraatjes

Werken bananen laxerend of raak je er juist door verstopt?

Afgelopen zomer heb ik meer bananen dan ooit gegeten! Ik was keihard in training, bracht dagenlang op mijn fiets door en wat is dan één van de makkelijkste manieren om snel en gezond je energie aan te vullen? Juist: door het eten van een banaan! Vaak at ik er wel twee op een dag. En eerlijk gezegd verbaasde ik me dat ik geen last van verstopping kreeg. Want bij mij leefde de gedachte dat je er last van obstipatie door kunt krijgen.

Lesje van mijn schoonzoon

Vorige week stond ik met mijn dochter en schoonzoon in de keuken en we raakten in een discussie over het effect van de banaan op je darmen. Mijn dochter en ik overtuigd aanhanger van het idee dat bananen voor verstopping kunnen zorgen. “No way, ze werken juist laxerend. Kijk de onderzoeken er maar op na” vertelde mijn schoonzoon met grote stelligheid. En dat heb ik zojuist gedaan. En wat blijkt? Hij heeft gelijk. Ze werken echt laxerend!

Lees ook: 7 vreemde dingen die je met een banaan kunt doen :-).

Dit zegt het Voedingscentrum over bananen

“Het is een hardnekkige fabel dat bananen verstopping veroorzaken,” vertelt een medewerker van het Voedingscentrum aan Margriet. “In bananen zitten veel vezels en die zijn juist goed voor je darmen. Vezels worden niet verteerd in de dunne darm. Ze komen onveranderd aan in de dikke darm, waar ze door de darmbacteriën worden bewerkt (gefermenteerd, red.). Hierbij komen stoffen vrij die de darmbeweging stimuleren. Bananen zijn dus, net als andere soorten fruit, goed voor de spijsvertering en bevorderen je stoelgang.”

Dit zegt Fit.nl over bananen

Bananen zijn rijk aan fermenteerbare vezels en deze kunnen helpen obstipatie te voorkomen. Dat een banaan een stoppende werking heeft, is dus een fabel. Vezels kunnen juist zorgen voor een betere stoelgang. Dit zijn dus niet alleen de vezels uit bananen maar ook uit andere soorten fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten en groenten. Indien je regelmatig last hebt van obstipatie of diarree kan het een idee zijn om naar je vezelinname te kijken. Het is aanbevolen om 30-40 gram vezels per dag binnen te krijgen”.

Blij met deze conclusie

Omdat ik aanleg heb voor verstopping en ik dol ben op bananen ben ik blij met deze conclusie. Het verbaast me trouwens wel dat ik zo lang heb gedacht dat ze verstoppend zouden werken en dat dit een groot misverstand is. Het zet je wel aan het denken? Waar denk ik nog meer onjuist over? Van welke andere misverstanden ben ik me niet bewust? Ook wel weer een interessante gedachte.

Was jij trouwens ook in de veronderstelling dat bananen verstoppend werken? Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

1 reactie

Hannie -

Nou, niet generaliseren, hoor. Het is persoonlijk. Bij mij werkt het onwijs verstoppend en ik vind het ontzettend jammer, want ik ben DOL op bananen. Maar ik verdraag ze niet. Zouden groene bananen beter kunnen werken?

Reageer ook