fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wende: “Mijn vriend verbiedt mij een cappuccino te bestellen na 11 uur”

Toen Wende vijf jaar geleden stage liep in Milaan, had ze niet verwacht tot over haar oren verliefd te worden op een Italiaanse man. “Mauro woonde in het appartement naast mij. Toen ik net verhuisd was, bood hij aan wat kleine klusjes uit te voeren. We hadden een klik en Mauro nam mij mee op sleeptouw. Op zijn scooter reden we door de stad, haalden samen ijsjes, dronken wijn op het terras en konden tot diep in de nacht kletsen. Sinds drie maanden woont Mauro in Nederland. En dat loopt een stuk minder soepel dan verwacht…” 

Liefde hield stand

Na haar stage moet Wende terug naar Nederland en mist ze Mauro enorm. “We woonden daar praktisch samen en zagen elkaar iedere dag. Het liefst was ik bij hem in Milaan gebleven, maar ik moest naar Nederland om mijn studie af te maken. Mauro studeerde ook nog en kon niet zomaar vertrekken. Bijna vijf jaar lang hadden we een langeafstandsrelatie en spraken we elkaar vooral via FaceTime en WhatsApp. Dit zorgde voor flink wat spanningen, maar onze liefde hield stand.”

Mist Italië

Na zijn afstuderen in september, ging Mauro op zoek naar een baan in Nederland. “Hij werkt nu bij een internationaal bedrijf in Amsterdam. Hij vindt het werk leuk, maar aan Nederland moet hij enorm wennen. Alles is hier anders dan in Italië en dat vindt hij moeilijk. Het tempo ligt hier hoger, onze dagen zijn voller en er is minder tijd voor vrienden en familie. Hij mist de Italiaanse levensstijl echt enorm.”

Eetgewoontes

Eén van de dingen waar Wende aan merkt dat Mauro nog niet echt is ingeburgerd, zijn de eetgewoontes. “Ontbijten doet hij met een cappuccino en een croissantje. Daar hoor ik hem niet over. Maar met de lunch op zijn werk heeft hij veel moeite. In Italië is de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag en nam hij hier uitgebreid de tijd voor. Zelfs als hij moest studeren of werken zat hij twee tot drie uur aan tafel. Op zijn kantoor in Nederland heeft hij maar een half uur de tijd om iets te eten. Meestal een broodje of kom soep in de kantine. Elke dag komt hij moe en hongerig thuis.”

Zo gezellig

Om Mauro tegemoet te komen en te zorgen dat hij zich thuisvoelt, luncht het stel in het weekend extra uitgebreid. “Dat doe ik voor hem, maar ik vind het zelf ook heerlijk. Elke zondag gaan we met een groep vrienden en familie lunchen. Soms doen we dit bij iemand thuis, maar meestal gaan we naar een Italiaans restaurant. Hier zitten we uren te kletsen, te eten en te drinken. Het is zó gezellig en deze traditie houden we er absoluut in.”

Cappuccino na de lunch

Hoe leuk en gezellig de lunch ook is, ook hier is iets waar Mauro zich niet prettig bij voelt. “Mijn moeder, zus en ik bestellen na het eten vaak een cappuccino. Dat doen we al jaren en dat is hier in Nederland heel gebruikelijk. In Italië is dat anders. Hier drinken ze na 11:00 uur ’s ochtends geen koffie met melk meer en gaan ze voor een espresso na de maaltijd. Als ik in Italië ben haal ik het niet in mijn hoofd om na de lunch een cappuccino te bestellen, maar in Nederland kan dat gewoon. Alleen Mauro is daar zó op tegen, dat hij het mij wil verbieden.”

So embarrassing

Toen Mauro zijn vriendin, schoonmoeder en schoonzus voor het eerst een cappuccino hoorde bestellen na de lunch, viel hij van zijn stoel van verbazing. “Hij was zo verbaasd, dat hij bijna boos werd. ‘Honey, are you crazy? Why are you doing this? It’s so embarrassing!’, zei hij tegen mij. Eenmaal thuis legde ik uit dat het in Nederland helemaal niet ongebruikelijk is en dat dingen hier anders gaan dan in Italië. Hij vond het enorm gênant en zei dat ik dit niet meer in zijn bijzijn mag doen.”

Hij moet zich aanpassen

Hier is Wende het niet mee eens. “Dingen gaan nou eenmaal anders hier. Toen ik stage liep in Italië paste ik me aan. Hier in Nederland zal hij dat ook moeten doen. Natuurlijk doe ik er alles aan om hem zich thuis te laten voelen, maar om echt in Nederland te aarden zal hij moeten accepteren dat het leven hier niet is zoals in Italië. Ik vind het leuk om elke zondag op z’n Italiaans te lunchen, maar als ik zin heb in een cappuccino dan bestel ik die. Punt uit.”

Geschrokken

Elke zondag blijft de cappuccino van Wende onderwerp van gesprek. “Hij is het er echt niet mee eens en zegt dat iedere week. Ik houd voet bij stuk en bestel hem gewoon. Mijn moeder is zo geschrokken van de reactie van Mauro, dat zij niet meer naar een cappuccino durft te vragen. Ze bestelt nu (als Mauro erbij is) een espresso na het eten. Ik weet dat ze dit niet eens lekker vindt en het puur doet om haar schoonzoon te pleasen. Ik vind dat belachelijk en blijf lekker doen wat ik doe. Mauro past zich maar aan.”

Afbeelding: Unsplash

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

12 reacties

joop gerritse -

In elk fatsoenlijk Italiaans restaurant, ook in Nederland, geldt : “de klant is koning” En als de klanpresso bestelt, krijgt hij/zij dat ook. Stel je voor…

pitje -

wat een onzin. cappuccino mag de hele dag/nacht. en iets zegt me dat ze nog jaren blijft doorkibbelen met Mauro

L van Beers -

“wil het me verbieden” : wegwezen! Je bent geen eigendom van een ander, maar baas over jezelf.

Nyn -

Mijn beste vriend is Italiaans en woont al 5 jaar in Nederland. Hij drinkt ook gewoon een flat white smiddags met mij. En op werk eet hij een broodje, thuis kookt hij wel altijd met lunch. Deze man klinkt echt als een klein kind. Ja Italianen hebben harde meningen over eten en dat mag ook best, maar ze moeten het ook los kunnen laten.

Jansen -

Dit is niet goed!
Hier blijft het niet bij. Er volgen hoogstwaarschijnlijk met de tijd nog meer “ verboden”. Nu is het nog onder de mantel der liefde. Maar dat verandert………

Fiene -

Het enige wat ik daarop kan zeggen is: you rock girl! Laat je je fijne cappuccino niet verbieden na 11en. Je probeert hem al te helpen door uitgebreid lunchen enz. Wel jammer dat hij zich hier niet thuis voelt. Maar eerlijk Italië is ook hartstikke mooi, heerlijk eten en de straten waar je heerlijk door kan slenteren en de geschiedenis is ook super. Ik kom er graag! Hopelijk komen jullie eruit

Joris -

Lekker onbevooroordeeld, Peertje.

Peer -

Typische Italiaanse macho. Wil geen flikker op werk doen en haalt zn eergevoel uit hoe je je koffie drinkt en legt dat ook nog eens op aan anderen. Vermoedelijk is hij ook tegen ananas op je pizza. Wat een armoede. Geen wonder dat de helft van Italië een grote achenebbisj bende is, er lopen daar te veel van dit soort lui rond. Maak het uit, want je kunt er je klok erop gelijk zetten (anders dan zijn klok die vast altijd achterloopt) dat hij je gaat bedriegen als hij dat niet al meermaals heeft gedaan.

Joris -

Frank, je mist even dat het voor Italianen zéér belangrijk is. Maar nog meer: partners die elkaar dingen menen te kunnen verbieden…

An -

Wat een kut verhaal.

Frank -

Lekker belangrijk. Je moet toch lekker kunnen doen wat fijn is. Als je cappuccino wil drinken na 11 uur, dan moet dat toch kunnen. Enjoy life. Be happy.

Joris -

Elk fatsoenlijk Italiaans restaurant (ook in Nederland) zal überhaupt geen cappuccino serveren na 11 uur. Het heeft een reden, hè?

Reageer ook