fb
Damespraatjes Damespraatjes

Welke margarine past bij jou? Check het hier!

Bij mijn ouders thuis gebruikten we vroeger altijd margarine. Roomboter aten we alleen op bijzondere dagen, bijvoorbeeld met kerst of als mijn moeder een biefstuk had die ze op een bijzondere manier wilde klaarmaken. De overweging van mijn moeder om voor margarine te kiezen was gewoonweg omdat het goedkoper was dan roomboter. Nu, jaren later, gebruik ik zelf ook margarine, maar om andere redenen dan mijn moeder destijds.

Dit is de margarine die Sandra gebruikt

Zelf smeer ik Becel Original op mijn brood. Ik ben via Weight Watchers aan het afvallen en Becel Original is een halvarine met een vetpercentage van 45%. Ik ben vegetariër dus vind het ook heel belangrijk dat de margarine die ik gebruik 100% plantaardig is en vanwege mijn gezondheid wil ik ook nog eens dat het meervoudig onverzadigde vetten bevat. Omega 3 en 6 vetzuren houden namelijk het cholesterolgehalte in het bloed op peil, en is daarmee goed voor het hart.

Welke keuze zou jij maken?

Maar wat voor keuze zou jij maken? Hieronder beschrijven we een aantal situaties waarbij we een geschikte margarine voor je noemen. We hebben het hier alleen over de margarines die je op je brood, beschuit of cracker smeert. Dus niet de margarines waarmee we bakken. Aangezien we een samenwerking hebben met Becel (en dit artikel ook in samenwerking met Becel is geschreven) beperken we ons tot de verschillende margarine producten van Becel. Mocht je zelf een ander merk willen gebruiken dan zou je in de supermarkt kunnen kijken naar een product met dezelfde eigenschappen zoals hieronder beschreven, let wel; de keuze van de oliën en de hoeveelheden hiervan zijn van groot deel bepalend voor de gunstige eigenschappen van margarine.

Welke margarine past bij jouw situatie?

Vind je roomboter lekker, maar wil je wel onverzadigde vetten eten?

De nieuwe Becel met Roomboter heeft de verfijnde smaak van roomboter maar bevat 50% minder verzadigd vet dan roomboter. En het is direct smeerbaar vanuit de koelkast. Het is een melangeproduct met 70% vet, gemaakt van een zorgvuldige selectie met zonnebloemolie, lijnzaadolie en koolzaadolie die van nature Omega 3 en 6 bevatten, en een vleugje roomboter. In tegenstelling tot roomboter valt Becel met Roomboter wél binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Wil je graag afvallen?

Becel Light is het lichtste product van Becel voor op brood, speciaal voor degene die op zijn/haar calorie-inname wil letten, maar nog steeds goede onverzadigde vetten wil binnen krijgen. Het bevat 30% vet waarvan de helft Omega’s 3 en 6. Eet je vegetarisch of veganistisch gebruik dit product dan niet, want het bevat gelatine. Zelf ben ik (Sandra) aan het afvallen en gebruik Becel Original, deze variant heeft een vetpercentage van 45% (is laag voor een margarine, het is dan ook eigenlijk een halvarine) en hij is 100% plantaardig.

Een boterham met Becel Original (20g) levert een significante bijdrage aan de hiervoor benodigde dagelijkse hoeveelheid Omega 3 (2g) en Omega 6 (10g). 1 snee brood met Becel Original bevat 27 % van je dagelijkse aanbevolen hoevelheid Omega 3. Datzelfde sneetje brood met Becel Original bevat 43 % van je dagelijkse aanbevolen hoeveel Omega 6.

Wil je biologisch eten?

Dan is Becel Biologisch een optie voor jou. De oliën die hierin gebruikt worden zijn: biologische koolzaad-, biologische zonnebloem- en biologische palmolie. Deze zijn allen afkomstig van gecontroleerde biologische landbouw en Becel Biologisch draagt ​​het Europese biologische keurmerk ‘het groene blaadje’, wat betekent dat het voldoet aan de criteria van de Europese Unie.

In het certificatieproces wordt elke fase van productie, bereiding en distributie (met inbegrip van opslag, verwerking, transport, verkoop en levering aan de consument, plus de etikettering, advertising, import, export en daarbij behorende activiteiten) gecontroleerd.

Kenmerken zijn:
– Producten moeten voor minimaal 95% uit echte biologische ingrediënten bestaan.
– Duidelijk moet zijn waar de ingrediënten precies vandaan komen.
– Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt.
– Producten met het EKO-keurmerk voldoen aan dezelfde eisen als producten met     het Europees biologische keurmerk.

Wil je veganistisch eten?

Via Becel heb je dan meerdere mogelijkheden: Becel Biologisch, Becel Original en de 3 varianten met een smaakje (zie onderaan dit artikel). De margarines bevatten Omega 3 & 6, wat bijdraagt aan het behoud van een gezond cholesterolgehalte in het bloed. Deze margarines/spreads bevatten geen dierlijke producten en zijn van nature lactose-vrij en vrij van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Tot slot is het smeren van plantaardige margarine op je brood ook nog eens beter voor het milieu dan roomboter, wist je dat een verschuiving naar plantaardige voeding meehelpt aan de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen?

Wil je je cholesterol verlagen?

Becel ProActiv is een product met 59% plantaardige oliën met toegevoegde plantensterolen. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groente en fruit en een gezonde leefstijl. Becel ProActiv is niet bedoeld voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden. Becel ProActiv is vanuit voedingsoogpunt mogelijk niet geschikt voor zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen onder de 5 jaar. Gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen dienen met hun arts te overleggen alvorens Becel ProActiv te gebruiken. Becel ProActiv romig is hoger in vetgehalte en daardoor niet geschikt voor mensen die hun energie inname moeten beperken. Maar er is ook een light variant die mogelijk geschikter is.

Wil je een spread met een smaakje?

Nog niet zo lang geleden is Becel met 3 spreads gekomen die je op je brood, cracker, beschuit, wrap etc kunt smeren. Ze zijn allemaal 100% plantaardig en geschikt voor veganisten.

  • Becel met walnootolie. Heerlijk op een cracker, zelf vind ik het lekker om er wat rucola op te leggen en een heel dun plakje brie (maar dat is weer niet veganistisch, tenzij je veganistische brie kiest)
  • Becel met kokosolie en amandelolie. Natuurlijk zijn hiervoor allerlei lekkere recepten te bedenken, bijvoorbeeld op een boterham met schijfjes banaan of mango. Maar wat dacht je er van om een dun laagje van deze spread op je beschuitje met hagelslag te doen.
  • Avocado-olie en limoenolie. Lekker op een wrap met tomaat en ijsbergsla. Jammie!

Wat zou jij kiezen?

Tegenwoordig heb ik zelf meerdere kuipjes in de koelkast staan. Becel Original staat er eigenlijk altijd. Maar in ieder geval ook één variant met een smaakje. We zijn trouwens heel benieuwd hoe jij je margarine kiest. Kijk je echt wat bij jou past? Of zijn er andere dingen die de doorslag geven, bijvoorbeeld wat het goedkoopst is of eet je mee wat je huisgenoten of gezinsleden eten? We zijn er heel benieuwd naar. Laat je het ons weten in de comments onder dit artikel? Vinden we gezellig :-).

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook