fb

Wat zou je niét kunnen doen zonder licht?

“Wat zou je niet kunnen doen als je ’s avonds geen licht hebt?” Ik kan het me moeilijk voorstellen, want ik heb altijd wel licht voorhanden en ben eigenlijk nog nooit in het pikkedonker geweest. Als het licht hier binnen uitvalt dan schijnt het licht van de straatlantaarns nog steeds naar binnen en mochten die uitgaan dan gebruik ik mijn smartphone als lampje.

De vraag werd mij gesteld bij het maken van een filmpje voor IKEA (zie filmpje hieronder). Het eerste wat in me opkomt is dat ik me prettiger voel als het licht brandt. Zodra ik in de winter ’s ochtends vroeg beneden kom gaan eerst alle lichten aan en dan het eerste kopje koffie. Ik zou niet zonder kunnen. Maar hoe zou het ’s avonds lopen als er geen licht is? Zouden mijn kinderen huiswerk kunnen maken zonder licht, zou ik kunnen koken? En zou ik kunnen sporten of een wandeling kunnen maken door de buurt? Nee dus…..

Tijdens de opnames krijg ik een blauw apparaatje in handen geduwd. Aan mij wordt de vraag gesteld wat ik denk dat dit is. Het lijkt een soort campinggasje dat ik vroeger bij het kamperen gebruikte, maar het voelt veel lichter aan. Dan valt het licht in de studio uit…….. Wat is dit nu weer?

Het is pikkedonker en dan blijkt het campinggasje geen campinggasje te zijn, maar een lamp op zonne-energie die meteen flink wat licht verspreidt in de verder donkere studio. Ik krijg te horen dat deze lamp in vluchtelingenkampen wordt gebruikt.

Op dit moment zijn er wereldwijd 13 miljoen vluchtelingen onder de hoede van UNHCR, waarvan de helft kind is. In de kampen waar deze mensen leven, is er door gebrek aan stroom na zonsondergang vaak geen of weinig licht en vinden er dus geen sociale of educatieve activiteiten meer plaats. Dankzij verlichting op zonne-energie worden de vluchtelingenkampen een veiligere plek om te leven voor de vele gezinnen die er wonen.

IKEA heeft daarom de “Beter licht, beter leven” campagne in het leven geroepen. In februari en maart doneert de IKEA Foundation voor elke verkochte LEDARE led-lamp 1 euro aan de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Met de opbrengst worden vluchtelingenkampen voorzien van verlichting op zonne-energie. Vorig jaar bracht de campagne wereldwijd 7,7 miljoen euro op voor betere en veiligere levensomstandigheden in vluchtelingenkampen.

Ikea 2

Licht is zo vanzelfsprekend in ons leven dat we ons niet kunnen voorstellen dat het er niet is. Hier thuis voel ik me heel veilig, ook als het licht uitvalt. Maar hoe moet dat zijn voor mensen in vluchtelingenkampen die zich toch al flink ontheemd voelen? Ik kan me voorstellen dat verlichting voor hun niet alleen heel praktisch is, maar dat het ook bijdraagt aan een gevoel van veiligheid. Mooie actie dus van de IKEA Foundation.

Sandra Blikslager is Politicologe en sinds eind 2008 hoofdredacteur van het online vrouwenmagazine damespraatjes.nl. In 2010 verscheen haar eerste boek Moeders langs de lijn, Handboek voor de Voetbalmoeder, waar in september 2012 de derde druk van verscheen. Sandra is in 1963 in Hilversum geboren, heeft 3 dochters en is getrouwd met Hans. Haar grote hobby is lezen en veel van haar recensies vind je terug op Damespraatjes. Verder sport ze in de sportschool, kijkt veel voetbal en films op TV, wandelt en fietst iedere week een paar uur, gaat graag met vakantie en brengt veel uurtjes door langs de rand van het zwembad om naar haar waterpoloënde dochters te kijken.

Reageer ook