fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de voordelen van een auto uit Duitsland importeren?

Een racemonster ben ik nooit geweest, maar toen ik ruim 14 jaar geleden een Saab 93 Aero cabrio uit Duitsland importeerde veranderde dat. De waanzinnige motor, het open dak en de mooie lijnen van de auto voelden zó goed, dat ik hem het liefste vol open wilde gooien. Ik heb me natuurlijk altijd netjes aan de verkeersregels gehouden en zelfs dan was het rijden van mijn cabrio echt elke keer een feestje. 

In mijn geliefde Saab heb ik ruim 12 jaar gereden. Een lange tijd, waarin ik er super veel plezier van heb gehad. Omdat ik meer ging fietsen, de kinderen uit huis waren en ik de auto vooral voor korte ritjes gebruikte, vond ik dat het tijd werd voor een nieuwe auto. Inmiddels rijd ik een super leuke Fiat 500, maar de Saab houdt altijd een speciaal plekje in mijn hart.

Importeren uit Duitsland

Zoals ik in de eerste alinea al schreef, importeerde ik mijn auto uit Duitsland. Je hebt hier misschien al eens over gehoord, maar ik vertel je er graag meer over! Er zijn namelijk veel voordelen verbonden aan een auto uit Duitsland halen. Het is dan ook niet gek dat het grootste deel van de geïmporteerde auto’s in Nederland uit Duitsland komt. Maar liefst 60 procent van de geïmporteerde auto’s komt van onze Oosterburen en daar is een aantal hele goede redenen voor.

Groot aanbod

De eerste reden waarom auto’s uit Duitsland zo populair zijn, is het aanbod. Duitsland is een enorm land, met een gigantisch aanbod aan occasions. Op alle Duitse tweedehands auto websites bij elkaar staan bijna 2 miljoen auto’s te koop. Nederland is een klein land, met een klein aanbod aan occasions; ongeveer een half miljoen. Niet alleen zijn er meer occasions te vinden, over het algemeen zijn ze ook een stuk jonger met minder kilometers op de teller.

Dichtbij

Ik hoor je denken; waarom niet ook eens in Spanje of Italië voor een auto kijken? Natuurlijk kan dat, maar Duitsland heeft ook ten opzichte van die landen een aantal grote pluspunten. Zo is Duitsland dichterbij (en kan je de auto makkelijk bekijken en later eventueel ophalen), spreken veel Nederlanders Duits, is de kwaliteit in Duitsland ongekend hoog én heerst er in Duitsland momenteel flinke dieselpaniek. Diesel-watte? Dieselpaniek!

Dieselpaniek

De dieselpaniek in Duitsland is ontstaan omdat veel Duitse steden gedwongen worden om milieu-maatregelen te treffen. De uitstoot is te hoog en dus weren sommige steden auto’s met een diesel motor zonder Euro6 label. Zonder dit label worden auto’s in steden zoals Aken, Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Stuttgart, München, Hamburg en Oberhausen, niet meer toegelaten. De vraag naar dieselauto’s is in Duitsland gekelderd en dus neemt het aanbod toe. Door het grote aanbod staan de prijzen onder druk en komen dit soort auto’s met grote kortingen beschikbaar. Gebruik van maken dus!

Voordelig geprijsd 

Als we het nu toch over geld hebben, is het goed om meteen een ander voordeel van een auto uit Duitsland importeren: de prijs. De prijzen van auto’s in Duitsland liggen lager dan de prijzen in Nederland. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat onderhandelen er vaak niet bij is, er in Nederland een hoger BTW tarief geldt (21 procent, in plaats van de Duitse 19 procent) en dat je de BPM moet berekenen. Laat je de auto naar Nederland vervoeren? Dan betaal je ongeveer 1 euro per kilometer. Zou je hem bijvoorbeeld van Hannover naar Utrecht laten brengen, dan komt er zo’n 350 euro bovenop. Maar ondanks deze regels is het importeren zoveel voordeliger. Mij leverde het destijds een enorm financieel voordeel op.

Hulp inschakelen

Bij het importeren van een auto komt heel wat kijken! Je kunt genieten van mooie voordelen, maar houd ook rekening met veel regelzaken zoals het klaarmaken van de juiste documenten (en eventuele vertalingen hiervan). Importeer je voor het eerst een auto uit Duitsland of vind je het allemaal best ingewikkeld (wat het ook is!)? Dan kan je een gespecialiseerd bureau in de arm nemen om jou te helpen, zoals bijvoorbeeld MrWheelson.nl. Met behulp van dit concept kun je eenvoudig het aanbod uit Duitsland en andere Europese landen vergelijken met de auto’s die worden aangeboden door Nederlandse autodealers. MrWheelson rekent vooraf uit welke kosten op het gebied van BPM, transport, RDW keuring en inspectie er allemaal bovenop komen en biedt de auto’s tegen een geheel rijklaarprijs aan. Daarnaast leveren ze ook diensten als financial lease en worden de auto’s aangeboden met één jaar garantie.

Je ziet het: dik de moeite waard! Wat is jouw droomauto? En zie je die voor een mooie all-in prijs op MrWheelson staan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris van der Veen -

Ik dacht juist dat auto’s importeren duurder was. Niet verwacht dat er zoveel auto’s uit Duitsland werden geïmporteerd. Wel handige informatie en de prijs klinkt inderdaad interessant. Voor mijn volgende auto zal ik deze optie zeker overwegen. Komen alle Duitse voertuigen met af-fabriek alarmsystemen? Ik voel mij veiliger als er omtrekbeveiliging of startblokkering aanwezig is.

Reageer ook