fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn borderplanten en hoe plant je deze? 

Borderplanten zijn simpel gezegd planten die je in een ‘border’ plant. Een border is het gedeelte van jouw tuin dat je wilt beplanten. Er zijn veel verschillende soorten borderplanten en ze hebben allemaal andere eigenschappen. Welke borderplanten passen bij jou? En hoe kun je het beste deze planten? Je leest het hier!

Bepaal de border

Zoals eerder genoemd is een border de gedeelte van jouw tuin waar je planten wilt aanleggen. Het is dus belangrijk dat je van te voren weet waar de border moet komen, zodat je de benodigde voorbereidingen kunt treffen. Zorg ervoor dat je een duidelijke indeling hebt van je tuin en waar je borders wilt hebben. Om de borders duidelijk aan te geven kun je gebruik maken van borderbakken of een borderrand.

Controleer in deze fase ook meteen of je ondergrond nog goed is en eventuele betegeling nodig is. Je wilt uiteraard dat de planten alleen binnen de borders groeien. Het is daarom aan te raden om de rest van de tuin te betegelen. Er zijn verschillende soorten tegels waar je uit kunt kiezen, bijvoorbeeld de Excluton Kera Twice tegels. Dit zijn tegels zien eruit als luxe keramiek, maar zijn net zo gemakkelijk te leggen als beton. Voordat je de tegels aanlegt is het belangrijk dat je een worteldoek onder de tegels en om de borders aan legt. Een worteldoek voorkomt dat onkruid door de tegels heen gaat groeien.

Bodemsoort

Voordat je een plantenkeuze maakt is het van belang dat je onderzoekt welke bodemsoort je hebt in de tuin. Als je een ongeschikte bodemsoort voor de planten hebt, intensiever in de tuin moeten werken. Daarnaast zullen de planten het ook minder goed doen. Er zijn verschillende bodemsoorten:

  • Zandgrond: Deze grondsoort heeft kleine zandkorrels tussen de 2 mm en 50 micrometer. Water stroomt gemakkelijker weg en de korrels zijn groter dan bij bijvoorbeeld kleigrond.
  • Kleigrond: Bestaat uit lutum, gronddeeltjes die kleiner zijn dan 2 micrometer. Deze grondsoort is moeilijker te bewerken en wordt ook wel ‘zware grond’ genoemd.
  • Veengrond: Heeft een donkerbruine tot bijna zwarte kleur. Het blijft vrij vochtig en heeft weinig afwatering.

Om erachter te komen welke grondsoort nou in jouw tuin ligt kun een makkelijke test doen. Graaf wat aarde uit je tuin op zo’n 3 tot 5 verschillende plekken. Neem niet de bovenste laag, maar graaf iets dieper(ongeveer 20 cm). Haal alle steentjes en plantenrestjes uit de aarde en vul een glazen pot voor een derde met de aarde. Vervolgens giet je water in de glazen pot tot deze driekwart vol is. Laat de pot minimaal een uur zo staan.

Na een uur: 

  • Klein laagje met grove deeltjes en een flink deel fijne slibdeeltjes: Kleigrond
  • Veel grove delen en heel klein deel slibdeeltjes: Zandgrond
  • Donker, bijna zwart van kleur: Veengrond

Welke planten kies ik?

Er zijn veel verschillende soorten borderplanten. Het is belangrijk om bij jezelf stil te staan hoeveel tijd en moeite je in de tuin wilt steken. Sommige planten vergen namelijk gewoon veel onderhoud. Als je weinig tijd hebt, kun je beter kiezen voor borderplanten die wat onderhoudsvriendelijker zijn. Om het makkelijk voor je te maken hebben we een aantal onderhoudsarme borderplanten op een rijtje gezet:

  • Kogeldistel – Echinops bannaticus ‘Blue Globe’
  • Japans siergras – Hakonechloa macra
  • Kruipend Zenegroen – Ajuga reptans
  • Vuurdoorn – Pyracantha ‘Orange Glow’

Het is helaas niet mogelijk om je tuin compleet onderhoudsvrij te maken, maar door te kiezen uit onderhoudsarme planten kom je al heel ver. Belangrijk is wel dat je kijkt naar de planten en wat hun eigenschappen zijn. Sommige planten combineren niet zo goed met elkaar.

Succes met het inrichten van jouw borders!

Reageer ook