fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat zegt de wetenschap over de gezondheidseffecten van thee?

Wat zegt de wetenschap over de gezondheidseffecten van thee

Volgens een artikel van Wakuli wordt er wereldwijd 3 miljard ton thee geproduceerd. “Dagelijks drinken bijna 2 miljard mensen in de ochtend een kopje thee”, valt er verder te lezen. De andere helft is meer een koffieliefhebber. In dit artikel vertel ik je meer over thee en dan met name over wat de wetenschap erover zegt.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Losse-t (@lossethee)

Waar is thee van gemaakt?

Thee is gemaakt van de gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Volgens het Voedingscentrum zorgen het groeiseizoen, de locatie waar de thee wordt verbouwd en de verwerking ervan voor de verschillende soorten thee die er zijn. “Kruidenthee, fruitthee en maté worden gemaakt van andere planten dan de theeplant”, valt er te lezen. Men maakt deze theesoorten namelijk van kruiden, fruit, bloemen, specerijen, of combinaties hiervan. Grappig weetje: omdat deze soorten niet gemaakt zijn van de theeplant, zijn ze dus officieel geen thee.

6 verschillende soorten thee

Groene thee
Groene thee wordt gemaakt van ongeoxideerde bladeren van de Camellia sinensis-plant. Het behoudt zijn groene kleur en heeft een lichtere smaak dan zwarte thee. Groene thee bevat ook cafeïne en wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen.

Witte thee
Witte thee wordt geoogst van jonge theeblaadjes voordat ze volledig zijn geopend. Het ondergaat minimale oxidatie en heeft een delicate smaak en lichte kleur. Het bevat ook antioxidanten en minder cafeïne dan zwarte en groene thee.

Zwarte thee
Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant die zijn geoxideerd of volledig gefermenteerd zijn. Het heeft een robuuste smaak en bevat cafeïne.

Oolong thee
Oolong thee is gedeeltelijk geoxideerd en valt tussen zwarte en groene thee in qua oxidatiegraad. Het heeft een breed scala aan smaken, variërend van licht en bloemig tot rijk en rokerig, afhankelijk van het oxidatieniveau.

Pu-erh thee
Pu-erh thee komt uit de Chinese provincie Yunnan en ondergaat een uniek fermentatieproces na productie. Het kan zowel in losse blad- als geperste vorm voorkomen. Pu-erh thee ontwikkelt een rijke, aardse smaak naarmate het rijpt en wordt vaak gewaardeerd om zijn vermeende gezondheidsvoordelen.

Gele thee
Gele thee wordt op een vergelijkbare manier geproduceerd als groene thee, maar ondergaat een extra stap genaamd “verzegeling”. Dit proces creëert een zachte, zoete smaak en een lichte gele kleur. Het is minder bekend dan andere soorten theeën en wordt als zeldzamer beschouwd.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Losse-t (@lossethee)

Wat zegt de wetenschap over de gezondheidsvoordelen van thee?

Hartgezondheid en theeconsumptie
Uit een meta-analyse blijkt dat een hogere consumptie van groene en zwarte thee geassocieerd wordt met een verminderd risico op het krijgen van een beroerte.

Preventie van kanker
Een andere meta-analyse toonde aan dat het drinken van thee geassocieerd wordt met een lager risico op het ontwikkelen van orale kanker.

Gewichtsbeheersing en metabolisme
Ook blijkt dat groene thee kan helpen bij gewichtsverlies en gewichtsbeheersing door het verhogen van de energieverbranding en het verminderen van de voedselinname.

Botgezondheid
Weer een ander onderzoek suggereert dat de bioactieve componenten in groene thee een positieve invloed kunnen hebben op de botgezondheid en het risico op osteoporose kunnen verminderen.

Cognitieve functie en neuroprotectie
Uit een pilotonderzoek blijkt dat het regelmatig drinken van groene thee geassocieerd wordt met verbeteringen in cognitieve functies bij ouderen, wat kan wijzen op potentiële neuroprotectieve effecten.

Er zijn dus meerdere onderzoeken die suggereren dat de consumptie van thee verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben. Echter, het is belangrijk op te merken dat het drinken van thee slechts één aspect is van een gezonde levensstijl en dat meer onderzoek nodig is om de precieze mechanismen en optimale consumptiehoeveelheden verder te begrijpen.

Bronnen

 • Wakuli: Wie zei dat koffie en thee niet samen kunnen gaan?
 • Voedingscentrum: Thee
 • Hartgezondheid en theeconsumptie
  Onderzoek: Arab L, Liu W, Elsas SM, et al. “Green and black tea consumption and risk of stroke: a meta-analysis.”
  Stroke. 2009;40(5):1786-92.
  Bron: Stroke Journal
 • Preventie van kanker
  Onderzoek: Zhang C, Qin YY, Wei X, et al. “Tea consumption and risk of oral cancer: a meta-analysis.”
  Oral Oncol. 2015;51(11):1046-53.
  Bron: Oral Oncology Journal
 • Gewichtsbeheersing en metabolisme
  Onderzoek: Hursel R, Viechtbauer W, Westerterp-Plantenga MS. “The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis.”
  Int J Obes (Lond). 2009;33(9):956-61.
  Bron: International Journal of Obesity
 • Botgezondheid
  Shen CL, Yeh JK, Cao JJ, Wang JS. “Green tea and bone metabolism.”
  Nutr Res. 2009;29(7):437-56.
  Bron: Nutrition Research Journal
 • Cognitieve functie en neuroprotectie
  Onderzoek: Ide K, Yamada H, Takuma N, et al. “Green tea consumption affects cognitive dysfunction in the elderly: a pilot study.”
  Nutrients. 2014;6(10):4032-42.
  Bron: Nutrients Journal
 • Afbeelding: Thought Catalog – Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook