fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is quercetine en in welke voedingsmiddelen zit het?

Hoesten, vermoeid en heel benauwd: zo reageer ik als ik last heb van hooikoorts. Als astma-patiënt zijn de perioden waarin er pollen door de lucht zweven, niet de fijnste momenten. Om de ellende enigszins te beperken, gebruik ik dagelijks een inhaler. Ik gebruik hem ook in periodes dat het qua pollen rustig is en zo helpt het voorkomen dat ik in het voorjaar direct heel benauwd word. Slaat de pollenradar rood uit? Dan begin ik ook met het slikken van anti-allergiepillen. Helaas kan het zelfs dan voorkomen dat ik veel last van klachten krijg. Ik sta dan ook open voor elke mogelijke oplossing of ondersteuning die ik kan vinden.

Zo stuitte ik ook op een Japans onderzoek naar quercetine. Uit het dubbelblind, gerandomiseerd en placebo-gecontroleerd onderzoek kwam naar voren dat hooikoortspatiënten die dagelijks quercetine gebruiken, 96 procent minder histamine in de bloedbaan hebben. Dit zorgt voor een enorme afname van allergische reacties. Dit triggerde mij! Wat is quercetine en in welke voedingsmiddelen zit het?

Wat is quercetine?

Quercetine is een flavonol, afkomstig uit planten. Het is een natuurlijke kleurstof die in planten (en dus ook in voeding) voor kan komen. Je vindt het bijvoorbeeld in hoge hoeveelheden in kappertjes en lavas. Maar ook in appel, bieslook, boerenkool en uien tref je de stof aan. Quercetine is een van de krachtigste natuurlijke antioxidanten. Van antioxidanten wordt vermoed dat ze mogelijk een rol spelen in het beschermen van cellen tegen vrije radicalen. Daarnaast zou quercetine mogelijk een ontstekkingsremmende werking hebben en zou het van positieve invloed op de weerstand en het immuunsysteem zijn. Tel hier de resultaten uit het Japanse onderzoek bij op en je kunt je voorstellen dat ik het graag wil gebruiken.

Waar zit quercetine in?

Je kunt quercetine dus uit voeding halen, maar als je het wat hoger en preciezer gedoseerd wil hebben, kun je ook voor een supplement kiezen. Het is zeker aan te raden zelf nog wat verder te lezen over quercetine en gezondheid. En als je twijfelt of het gebruik van quercetine aansluit bij jouw gezondheidssituatie, adviseren wij je om contact op te nemen met je huisarts.

Gebruik van supplementen

Persoonlijk wil ik het zeker gaan proberen, zeker met het oog op mijn allergieën. Ik hoop echt dat ik het aankomend hooikoortsseizoen met minder klachten door kan komen. Vooral de benauwdheid en vermoeidheid hebben veel invloed op mijn dagelijks leven. Natuurlijk blijf ik ook mijn eigen medicatie gebruiken. Het is niet aan te raden daar zonder overleg met een arts mee te stoppen. Wat ik ook nog belangrijk vind bij het gebruik van supplementen, is dat het geen vervanging voor gezonde voeding is. Gebruik het daarom alleen als aanvulling op een gezonde en evenwichtige levensstijl.

Praat mee

Kende jij quercetine al? Heb je het wellicht al eens gebruikt en herken je de resultaten van de onderzoeken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd erg gezellig!

Afbeelding: Unsplash +

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!