fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen Japanse messen en Europese messen?

Wie weleens bij ons in de keuken is geweest, weet dat wij een groot magnetisch messenblok met wel tien messen hebben. En niet zomaar messen: het zijn stuk voor stuk handgemaakte Japanse messen. Van onze geweldige Gyuto Japans mes  (koksmes) tot het vlijmscherpe schilmesje; ze zijn allemaal mijn favoriet. Deze snijden niet alleen heerlijk, ze zien er ook nog eens prachtig uit. Kostbaar zijn ze wel, maar als je de messen op waarde weet te schatten, zijn ze dat meer dan waard. Ben jij nou ook benieuwd wat het verschil tussen een Japans en een Europees mes is? Wij leggen je graag een aantal belangrijke verschillen voor!

Slijphoek

Europese messen worden meestal geslepen in een hoek van 20 graden. Japanse messen worden vaak geslepen in een hoek van 15 graden. Wellicht denk je: wat maakt die vijf graden nou uit voor mijn snij-beleving? Het zal je misschien verbazen dat het daadwerkelijk heel veel uit kan maken. Door de slijphoek van de Japanse messen zijn ze scherper en vinden veel mensen ze dus lekkerder snijden. Ook de Japanse messen van deze webshop zijn zo geslepen.

Staal

Japanse messen worden van harder staal gemaakt dan de meeste Europese messen. In combinatie met de andere slijphoek (van 15 graden in plaats van 20 graden) zorgt dit ervoor dat Japanse messen ook lang scherp blijven. Europese messen zijn gemaakt van een zachter staalsoort en dus minder lang scherp. In het begin, vlak na aankoop, zal het wellicht niet zo opvallen dat er een groot verschil is tussen de twee soorten messen. Maar gebruik je de messen enige tijd? Dan zal je snel opmerken dat het Europese mes veel sneller minder scherp wordt.

Damascus-patronen

Wat mij altijd enorm trekt in Japanse messen, zijn de Damascus-patronen die je bij veel Japanse messen ziet. Deze patronen maken elk mes uniek en je krijgt bij het zien ervan spontaan zin om te gaan snijden. Hoewel de Damascus-patronen prachtig zijn, voegen ze eigenlijk niks toe aan de eigenschappen van het mes.  Puur esthetisch dus!

Onderhoud

Zoals je hierboven kunt lezen hebben Japanse messen behoorlijk wat voordelen ten opzichte van Europese messen. Op één onderdeel scoren de Europese messen echter wél een stuk beter; namelijk op het gebied van onderhoud. Japanse messen hebben over het algemeen wat meer onderhoud nodig. Ze mogen absoluut niet in de vaatwasser en na gebruik kan je ze het beste direct afdrogen. Ook Europese messen kan je beter niet in de vaatwasser doen, maar de schade zal een stuk beperkter zijn dan wanneer je een Japans mes in de vaatwas laat meedraaien.

Er zijn nog veel meer factoren die van invloed zijn op jouw snijervaring met een Japans of een Europees mes. Wij adviseren je vooral om het lekker te gaan ontdekken. Zelf werk ik absoluut het liefst met Japanse messen (sterker nog, wij hebben helemaal geen Europese messen meer thuis), maar sommige mensen gaan toch liever voor een Europese. Ieder zijn ding!

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook