fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen een corona sneltest en een corona zelftest?

Raar maar waar in deze tijd: ik heb (nog) nooit corona gehad. Enerzijds ben ik hier natuurlijk blij mee, want ziek zijn is natuurlijk nooit fijn. Anderzijds ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat we het waarschijnlijk allemaal een keer gaan krijgen en dat ik deze besmetting het liefst dan ook maar zo snel mogelijk achter de rug heb. Door regelmatig een zelftestje te doen (rond de kerstdagen deed ik er zelfs vier in één week, haha), probeer ik het in ieder geval in de gaten te houden. Ik zou het namelijk vervelend vinden om niet te weten dat ik besmet ben, waardoor ik mogelijk in rap tempo een flinke groep anderen kan aansteken. Laatst was ik op zoek naar nieuwe testjes voor ons thuis en stuitte op het feit dat er zowel corona sneltesten als corona zelftesten te koop zijn. Wat is eigenlijk het verschil?

Wat is een corona sneltest?

Een corona sneltest is een hele handige en (bij goed gebruik) betrouwbare manier om erachter te komen of je mogelijk besmet bent met het coronavirus. Een sneltest geeft binnen 15 minuten een uitslag, zodat jij direct weet of je door kunt met je dag of dat je een PCR-test bij de GGD moet laten afnemen. Wat een sneltest anders maakt dan een zelftest, is dat de corona sneltest moet worden afgenomen door iemand die hiervoor opgeleid is. Een sneltest is dus níét voor zelfgebruik. Een sneltest kopen is dan ook vooral bedoeld voor situaties waarin er medisch personeel is om de test af te nemen.

Wat is een corona zelftest?

Net als de corona sneltest geeft ook een corona zelftest je snel antwoord op de vraag of je mogelijk besmet bent met het coronavirus. Het grote verschil met de sneltest is dat je de thuistest wél zelf kunt afnemen. Een zelftest corona kopen is dus heel handig voor iedereen die zelf thuis wil testen op het virus. Wij hebben er eigenlijk altijd een aantal liggen, zodat we goed in de gaten kunnen houden of we allemaal nog corona-vrij zijn.

PCR-test

Wat goed is om te weten, is dat zowel de sneltest als de zelftest antigeentesten zijn. Test je positief met de antigeentest? Maak dan altijd een afspraak met de GGD voor het plannen van een PCR-test. Deze zijn nog nauwkeuriger en zorgen ervoor dat jouw besmetting ook geregistreerd wordt. Tevens kan je dan ook een herstelverklaring krijgen.

Praat mee

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik dit verschil tot nu toe niet kende. Wel fijn, want nu koop ik niet meer per ongeluk de verkeerde test. Wist jij dat er een verschil is tussen de zelftesten voor thuis en de sneltesten voor professioneel gebruik? En heb je ooit per ongeluk de verkeerde test gekocht? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel gezellig!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook