fb

Wat is het saldo op jullie emotionele bankrekening?

“Heb je nou nog niet de vuilnis buiten gezet? Ik moet hier in huis ook alles alleen doen!” zegt Trudy als Gerard zich nog een beetje meer verschuilt achter zijn krantje. Ze is het zat, ze heeft haar man de wacht aangezegd als hij niet eens in actie komt. “Het lijkt wel of ik tegen een muur praat”. Ze heeft een sessie bij mij geregeld. Gerard is meegekomen.

Conflicten zijn natuurlijk

Conflicten hebben binnen relaties is een natuurlijk verschijnsel. Afhankelijk van hoe je ermee omgaat en ze vooral ook weer oplost, zijn ze zelfs goed en kunnen ze de lucht klaren. Niet iedereen is bedreven in het effectief aangaan van conflicten en daarna weer het herstellen van het contact. Vaak ontstaat een conflict wanneer een wens is genegeerd of een grens is bereikt. Dus het praten over de onderliggende behoeften is belangrijk, vervolgens het onderzoeken van hoe het anders kan en tenslotte van wat er nodig is om het contact weer te herstellen. Dan levert het conflict uiteindelijk zelfs winst op voor de relatie.

Patronen in communicatie

Als we wat nader ingaan op hoe Trudy en Gerard het doen, zien we een patroon. Trudy maakt verwijten; Gerard vertrekt inwendig en gaat uit contact. Vooral dat uit contact gaan maakt Trudy woest en machteloos tegelijk: ze staat er ook altijd alleen voor! Gerard voelt zich opgejaagd en wil zelf bepalen wanneer en hoe hij zijn taken in huis uitvoert. Ze is zijn moeder niet! Het echte gesprek dat ze daarover zouden kunnen hebben over waar hun behoeften liggen, gaan ze niet aan. Uiteindelijk doet Gerard op een ongezien moment en wanneer het hem uitkomt zijn ding, slikt Trudy een paar keer haar frustratie weg en gaan ze weer over tot de orde van de dag.

Emotionele bankrekening

Toch streept Trudy onbewust steeds een minnetje op de denkbeeldige emotionele bankrekening die de balans in hun relatie bijhoudt. Als er iets positiefs tussen Gerard en Trudy gebeurt – Gerard neemt een bloemetje mee naar huis of neemt haar eens meer uit eten – zal Trudy gevoelsmatig weer een plusje erbij zetten. Veel plusjes zorgen ervoor dat je elkaar ook iets extra’s gunt en dat de ander een potje kan breken. Dat noem ik de gunfactor. Maar als er niets positiefs meer op de rekening wordt gestort, dan raakt eerst de gunfactor op en kan de relatie op een gegeven moment zelfs failliet worden verklaard.

Niet zomaar anders

Het is niet makkelijk om een patroon van jaren zomaar te veranderen, maar met geduld, oefenen en wat hulp van buiten, gaan ze de tocht aan. Trudy en Gerard leren hoe ze in plaats van verwijten en uit contact gaan, hun wensen, grenzen en behoeften aan elkaar kenbaar kunnen maken. Trudy gaat vaker Gerard hulp vragen als ze voelt dat ze teveel alleen doet. Gerard zegt tegenwoordig: ‘het gaat goed komen, maar laat mij bepalen wanneer’. Samen onderzoeken ze wat er kan bijdragen aan een hoger positief saldo op de rekening die nu door hen beiden wordt beheerd. Zo bouwen ze samen weer een mooi krediet op.

En hoe zit het met jouw gunfactor, en het saldo op jullie emotionele bankrekening? Tijd voor nieuwe investeringen?

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook