fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het ketogeendieet en waarom val je er zo snel van af?

Aanvankelijk is het ketogeendieet voor mensen met epilepsie-aanvallen. Bijna de helft van de kinderen en jongeren die het dieet gevolgd hebben heeft het aantal aanvallen zien afnemen met meer dan 50 procent. Het ketogeen dieet wordt ook gebruikt om af te vallen. Het is één van de koolhydraatarme diëten die de laatste jaren in populariteit is gestegen.

Hoe werkt het?

Het doel van het ketogeendieet is om het lichaam vetten te laten gebruiken voor de verkrijging van energie in plaats van koolhydraten. Eet je koolhydraten dan worden die gewoonlijk afgebroken tot glucose, die in de bloedbaan terecht komt, waarna het naar de cellen wordt vervoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij  hersen- en spiercellen. Doordat je bij een ketogeendieet de koolhydraten zoveel mogelijk vermijdt krijgt het lichaam niet genoeg  energie uit de glucose voor de basisfuncties en andere activiteiten.

Omdat je lijf toch energie nodig heeft gaat het over op de vetten. De lever breekt de vetten af waarna er ketonen in het bloed terechtkomen. De ketonen worden vervolgens gebruikt als energie. Als het lichaam vetten gebruikt voor energie dan verkeert de persoon in ketose en dan ga je afvallen.

Het Atkinsdieet is een variant op een ketogeendieet.

Hoe deel je een ketogeendieet in?

Begin je met een ketogeendieet dan is het belangrijk dat je koolhydraten aanvankelijk zoveel mogelijk vermijdt. Dus even geen rijst, pasta, brood en producten met suiker. In de beginfase zal de verhouding liggen op 90% vet en 10% eiwitten, want je wilt het lichaam zo snel mogelijk in ketose brengen. daarna kun je overgaan naar een verhouding van 80/20. Er zijn ketogene diëten die na verloop van tijd wel weer koolhydraten toelaten.

Voordelen van een ketogeendieet

  • je valt snel af
  • doordat je veel vet en eiwitten eet ervaar je snel een verzadigd gevoel
  • voor mensen met epilepsie vermindert het de kans op aanvallen

Nadelen van een ketogeendieet

  • in het begin kan er stinkende adem, stinkend zweet, jeuk, hoofdpijn, moeheid ontstaan doordat je in ketose raakt
  • het is niet altijd zeker of de ketose goed in werking is getreden, maar je kunt dit wel laten testen
  • omdat er in dit dieet te veel vet wordt gegeten kan het slecht zijn voor hart en bloedvaten en niet geschikt voor mensen met diabetes of een hartafwijking. Vet eten tijdens afvallen is trouwens wel goed, maar je moet wel de goede vetten binnenkrijgen en het moet passen in een evenwichtig eet- en leefpatroon
  • de eerste week zal je bloedglucose aanvankelijk laag zijn. Hierdoor zullen mensen minder snel gaan bewegen en sporten.

We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met een ketogeendieet.

Lees ook: Dit is het gevaar van geen brood meer eten

Bron:

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook