fb
Damespraatjes Damespraatjes

Dit is het gevaar van geen brood meer eten!

Steeds meer mensen schrappen brood volledig uit hun dieet. Ze willen zo de koolhydraten en calorieën in brood mislopen en hierdoor een ‘gezonder’ dieet volgen. Maar, dat dit heel ongezond kan zijn, beseffen veel brood-schrappers zich niet. Zeker voor zwangere vrouwen zou brood heel belangrijk zijn.

In Nederland is het voor bakkers verplicht om zich aan een bepaalde voorgeschreven hoeveelheid zout in het brood te houden. Momenteel zijn ze deze hoeveelheid aan het verlagen, omdat veel Nederlanders veel te veel zout binnenkregen. Dit zout bevat ook Jodium, een stof die mensen nodig hebben om de schildklierwerking goed te houden, te beschermen tegen straling en is het belangrijk voor je hormoonhuishouding.

Recept: Plantaardige super sandwich met avocado, hummus en paddenstoelen

Door het schrappen van brood ligt er dus bij veel mensen een jodiumtekort op de loer! Ik heb dit zelf ook gehad en moest van mijn huisarts daarom weer beginnen met brood eten. Hierdoor ben ik wel iets aangekomen, maar ik voel me stukken beter. Niet geheel onbelangrijk toch?

Zwangere vrouwen

Zwangeren en hun verloskundigen doen er volgens deskundigengoed aan om aandacht te besteden aan het risico van jodiumtekort aldus hoogleraar Interne Geneeskunde aan de Erasmus Medisch Centrum Robin Peeters op NU.nl. Een gebrek aan jodium kan leiden tot problemen bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. “Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind.”

Twee sneetjes brood per dag

De hoogleraar raadt vrouwen die zwanger zijn aan bij het ontbijt twee sneetjes brood te eten. “Bij een uitgebalanceerd voedingspatroon kan dat echt geen kwaad voor het gewicht. Wanneer je door bijvoorbeeld een glutenallergie geen brood kunt eten, is het verstandig om reeds bij een zwangerschapswens naast foliumzuur ook extra jodium te slikken.”

bron: Nu.nl

Lees ook: Dit zijn de grootste dikmakers in je salade

salade-760x440

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook