fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het beste: een schilder inhuren of zelf aan de slag gaan?

een schilder inhuren of zelf

Ben je van plan om je interieur een nieuwe look te geven? Dan kom je al snel voor de keuze: huur je een professionele schilder in of pak je zelf de kwast op? Beide hebben zo hun voor-en nadelen, dus de beslissing hangt af van een aantal factoren die voor jou doorslaggevend zijn, zoals tijd, budget en kwaliteit. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van beide opties en krijg je praktische tips om de beste keuze te maken voor jouw situatie: een schilder inhuren of zelf aan de slag!

Professionele schilders: de voordelen

Een vakman in huis halen brengt enkele duidelijke voordelen met zich mee. Ten eerste garandeert een professionele schilder bijna altijd een hogere kwaliteit dan wanneer je het zelf zou doen. Zij hebben de ervaring en het juiste gereedschap om je muren, plafonds en schrijnwerk vakkundig te behandelen. Daarnaast werken ze sneller en efficiënter. Het uurtarief van een schilder kan misschien hoog lijken, ze doen hetzelfde werk wel in een fractie van een tijd. Dat is vooral handig als je snel resultaat wil of als je zelf niet veel tijd vrij hebt.

Bovendien nemen professionele schilders ook de voorbereiding en opruimwerkzaamheden op zich. Schuren, primeren, afplakken en opruimen zijn allemaal inbegrepen. Je moet je dus geen zorgen maken over de rommel of over welke materialen je juist nodig hebt.

Zelf schilderen: bespaar kosten

Zelf schilderen heeft één groot voordeel: het bespaart je een pak kosten, vooral arbeidskosten. Plus je hebt volledige controle over de materialen. Dat kan handig zijn als je een strak budget hebt of als je gewoon heel graag zelf een DIY-project aanpakt.

Zelf schilderen maakt het ook mogelijk om een persoonlijke touch aan je ruimte te geven. Bovendien kun je het werk spreiden over een langere periode, wat handig kan zijn als je niet alle ruimtes in één keer kan leegmaken.

Let op, zelf schilderen vereist wel een mate van vaardigheid. Informeer je vooraf goed over de technieken en de juiste materialen. Houd ook rekening met de tijd die het kost om het werk zorgvuldig en zonder haast af te ronden.

Waar moet je op letten bij het maken van je keuze?

Bedenk ten eerste hoeveel tijd je beschikbaar hebt en hoe snel de klus geklaard moet zijn. Als je een strakke deadline hebt, komt het beter uit om een schilder in de buurt te contacteren. 

Wees ook eerlijk: denk je dat je het werk zelf net zo goed kan? Onderschat je het niet? Grote oppervlakten of hoge plafonds kan je maar beter overlaten aan een professional. En beschik je niet over het juiste materiaal, dan kan het zijn dat je je blauw betaalt aan gereedschap dat een schilder gewoon zelf altijd bij heeft.

Denk tenslotte ook na over het belang van het eindresultaat. Een hoogwaardige afwerking is de investering in een professionele schilder waard. Als het project echter meer experimenteel is of snel weer verandert – denk aan een kinderkamer –, kan zelf schilderen een bevredigende en kosteneffectieve keuze zijn.

Een schilder inhuren of zelf?

Wat zou jij doen? Vind je het leuk om het zelf te doen of laat je het liever over aan een professional? We zijn benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Maria   via Pexels

Meer te weten komen over de iconen onder onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Goed, snel en goedkoop gaan niet samen; maximaal twee hiervan.

Reageer ook