fb
Damespraatjes Damespraatjes

PRIME Energy drink: helemaal hip, maar zeker niet ongevaarlijk!

PRIME Energy drink, een grote hit onder jongeren, voornamelijk door TikTok, baart de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zorgen. Het drankje (in allerlei verschillende varianten en vrolijke kleuren) dat bedacht is door YouTube-sterren Logan Paul (de broer van Jake Paul – de partner van Jutta Leerdam) en KSI, is niet aan te slepen. Koen Joosten, kinderarts-intensivist bij IC kinderen in het Erasmus MC Sophia zegt in een artikel op Linda.nl: “Jongeren worden misleid en er is terecht veel ophef over het drankje. Er zit namelijk bijna twee keer zoveel cafeïne in de drankjes en dit maakt het voor kinderen ongeschikt en gevaarlijk. Met name als de drank wordt gemixt met alcohol, wat de werking van deze laatste zal versterken. Ook de vitamine B6 die erin zit kan bij een te hoge hoeveelheid leiden tot spierzwakte”. In Nederland is het drankje inmiddels verboden door de NVWA vanwege de overtreding van de cafeïne regels. Hetzelfde geldt voor België en Canada. PRIME Energy drink: helemaal hip, maar zeker niet ongevaarlijk!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PRIME (@drinkprime)

Waarom PRIME?

Op hun website Drinkprime.com zeggen Logan Paul en KSI het volgende over waarom ze PRIME op de markt hebben gebracht: “We hebben PRIME gemaakt om te laten zien dat rivalen kunnen samenkomen als broers en zakenpartners. We laten goede smaak en functionaliteit samenkomen. Ons eerste product PRIME Hydration kwam in 2022 op de markt en sinds die tijd zijn we uren blijven werken om uit te kunnen breiden bij retailers en nieuwe producten te formuleren die onze klanten geweldig vinden. Dat we enkele van de grootste drankbedrijven ter wereld overtreffen is natuurlijk geweldig. Underdogs laten de wereld zien dat er altijd mogelijkheden zijn. The sky is the limit”.

Sportdrank Prime Hydration niet verboden in Nederland

Een artikel van VRT.be leert mij dat ‘Sportdrank’ PRIME Hydration wordt verkocht als vitaminedrank zonder suikers en zonder cafeïne, maar dat het gezond is is absoluut niet waar. “Als je kijkt naar de hoeveelheid vitaminen, dan zie je dat de dosissen veel te hoog zijn voor kinderen”, zegt diëtiste Mariem Chiairi. Te veel vitamine A kan tot vergiftiging leiden. Klachten die je kunt krijgen zijn misselijkheid en duizelig worden, hoofdpijn krijgen en op lange termijn kan het ook tot leverschade leiden.

Kleurrijke flesjes aantrekkelijk

Goede marketing is alles en daar weten de heren van PRIME alles van. De doelgroep bereiken is niet lastig, zeker gezien het feit dat TikTok wereldwijd zo’n 6 miljoen actieve leden heeft. In mei 2023 deed onlinemarketingmonkey.be een onderzoek naar de gebruikers van TikTok en daar komt het volgende uit: “Hoewel TikTok pas in 2016 werd gelanceerd behoort het momenteel tot de populairste sociale mediaplatforms ter wereld. De app wint populariteit in alle leeftijdsgroepen. De app wordt het meest gebruikt door 18 tot 24-jarigen (38,9%). Op de tweede plaats staat de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar (32,4). Ook in de leeftijdsgroep 35 tot 44 jaar is de app zeer populair (15,6%)”. Natuurlijk zijn er ook nog een heleboel jongere gebruikers maar deze zijn niet meegenomen in het onderzoek.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PRIME (@drinkprime)

Scholen willen landelijk verbod op energiedrankjes minderjarigen

In een artikel van RTL Nieuws uit december 2023 lees ik dat meer dan 100 middelbare scholen een landelijk verbod op energiedrankjes voor minderjarigen willen. Daarmee sluiten ze zich aan bij kinderartsen die eerder al pleitten voor zo’n verbod. Inmiddels blijkt dat veel scholen al het heft in eigen hand hebben genomen door zelf een verbod op energiedrank in te stellen. Schoolleider Petra Kok van PVO in Amsterdam deelt een schokkend voorbeeld: “We hadden een leerling die energiedrank per tray kocht en in zijn kluisje zette om uit te delen. Die jongens zijn daarna niet te houden.

Ga in gesprek met je kind

De enige manier om het drinken van energiedrankjes bespreekbaar te maken is door dit op een rustige manier te doen. Natuurlijks snap jij als geen ander dat het allemaal spannend en interessant is voor een kind. Je bent tenslotte zelf ook ooit jong geweest. Word niet boos, maar maak tijd en ruimte voor een goed gesprek en geef je kind ook duidelijke inzage in de gevaren van (overmatig) gebruik van energiedrankjes.

Geschreven door Amanda, redacteur Gezin

Bronnen

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook