fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

terugverdientijd zonnepanelen

Het hele leven wordt in rap tempo steeds duurder. Zomers een ijsje halen in het pretpark? Dan ben je per persoon al snel vier euro lichter. Een avondje uitgebreid koken met mooie ingrediënten en goede wijnen? Reken dan zeker op tien euro per persoon. Niet alleen van eten en drinken stijgen de prijzen hard, ook meubels, gas, auto’s, computers en eigenlijk al het andere wat je nodig hebt wordt steeds duurder. Het hoger worden van de prijzen kunnen we niet beïnvloeden, maar onze manier van hiermee omgaan gelukkig wel.

Zelf probeer ik op heel veel manieren te besparen op kosten. Zo doe ik nooit boodschappen zonder boodschappenlijstje, bestellen we niet zo vaak meer eten, neem ik altijd lunch mee van huis naar mijn werk en pak ik voor afstanden tot vijf kilometer eigenlijk altijd de fiets. Thuis hebben we daarnaast de thermostaat meestal op 18 graden staan, doen we de lichten in kamers die we niet gebruiken uit en gebruiken zomers een ventilator in plaats van een airco. Allemaal kleine dingen die gezamenlijk behoorlijk wat invloed op de kosten hebben.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Onze buren hebben hier nog een schepje bovenop gedaan en laatst zonnepanelen op hun dak laten installeren. Mijn buurvrouw legde mij uit dat de gunstige zonnepanelen kostprijs ervoor zorgt dat ze zichzelf snel zullen gaan terugverdienen. “Het is even een investering, maar al na tien jaar gaan wij ‘winst’ draaien op onze zonnepanelen”, legde ze uit. “Onze zonnepanelen terugverdienen duurt dus tien jaar, maar in totaal gaan ze 25 jaar mee. We kunnen na die eerste tien jaar dus nog 15 jaar genieten van de financiële voordelen. De terugverdientijd van zonnepanelen is relatief kort”

Omvormer

Na het laten plaatsen van de zonnepanelen heb je er dus nauwelijks tot geen kosten meer aan. “Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je na tien tot twaalf jaar een nieuwe omvormer nodig hebt”, voegt ze nog aan haar verhaal toe. Op de vraag of dit duur is kan ze kort zijn: zij houden rekening met ongeveer 1.200 euro vervangingskosten. “Maar je kunt op je eerste omvormer soms ook de garantietermijn verlengen, waardoor je deze goedkoper of zelfs gratis kunt vervangen.”

Andere handigheden

Er zijn daarnaast nog veel meer handigheden om zonnepanelen financieel zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo is de plek en manier van plaatsen behoorlijk van op invloed van hetgeen ze gaan opleveren. Optimaal is om ze in een hoek van ongeveer 36 graden richting het zuiden, zuidwesten en/of zuidoosten te laten plaatsen. Tevens kun je de BTW op zowel de panelen als de installatie terugvragen bij de Belastingdienst. In sommige gemeenten zijn er ook subsidies beschikbaar voor zonnepanelen. Of dit in jouw woonplaats het geval is kan je vinden in de Energiesubsidiewijzer.

Overwegen

Door de gunstige terugverdientijd van zonnepanelen zijn ze heel aantrekkelijk voor je portemonnee. En laten we ook niet alle positieve effecten op het milieu vergeten! Wij hebben thuis nu nog geen zonnepanelen, maar ik denk er wel steeds vaker over om ze toch te laten plaatsen. Als ik mijn buurvrouw hoor over de vele voordelen, dan kunnen wij eigenlijk niet achterblijven. Ik ben heel benieuwd of jullie het al overwogen hebben. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook