fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is de comedogene waarde van shea butter?

Laatst had ik een flinke discussie met een vriendin. Zij stelde dat kokosolie het grootste wondermiddel sinds de penicilline was. Van gezichtsverzorging tot koken, bakken en braden: overal gebruikte ze kokosvet voor. En hoewel ik het nooit leuk vind om iemand anders keuzes te bekritiseren, kon ik het dit keer niet laten om haar uit te leggen dat het gebruik van kokosolie niet zo geweldig is als ze denkt. Kokosolie zit bomvol ongezonde verzadigde vetten en is dus geen bewuste keuze in de keuken. Ook voor huidverzorging is het niet geschikt vanwege de hoge camedogene waarde. Maar wat betekent ‘camedogene waarde’ precies? Wij leggen het je uit en geven je een goed alternatief! 

Producten hoge camedogene waarde

Wanneer jij je meer in huidverzorging hebt verdiept, zal je ongetwijfeld wel het een en ander over camedogeniteit weten. De camedogene waarde van een verzorgingsproduct zegt iets over de mate waarin het de poriën kan verstoppen. Producten met een hoge camedogene waarde kunnen hierdoor zorgen voor puistjes, mee-eters en onzuiverheden. Niet iedereen reageert hetzelfde op producten met een hoge camedogene waarde, maar de huid van de meeste mensen zal niet goed op deze producten reageren. Producten met een hoge camedogene waarde zijn onder andere kokosolie, cacaoboter en lijnzaadolie. Smeer deze dan ook liever niet op je gezicht.

Producten lage camedogene waarde

Aan de andere kant zijn er ook producten met een lage camedogene waarde. Deze hebben veel minder de neiging om de poriën te verstoppen en zijn dus ook beter wanneer je puistjes, mee-eters en onzuiverheden probeert tegen te gaan. Veel verzorgingsmerken verwerken alleen niet-camedogene stoffen in hun producten. Gebruik je liever een honderd procent natuurproduct? Kies dan liever voor shea butter, arganolie of jojoba olie. Deze hebben een lage camedogene waarde en werken dus niet verstoppend op de poriën. Shea butter kopen is dus een veel beter idee dan kokosolie!

Andere keuze

Toen ik dit tegen mijn vriendin vertelde wist ze niet wat ze hoorde. Ze dacht oprecht dat kokosolie een geweldig product is. Helaas is het gewoon niet zo dat alles wat natuurlijk is, goed voor je is (en dat alles wat onnatuurlijk is, slecht voor je is). Tegenwoordig kookt ze weer gewoon met olijfolie en gebruikt ze shea butter voor haar gezicht. Al na een paar weken was haar huid zichtbaar egaler en had ze minder last van pukkeltjes. Leuk om te zien wat een kleine aanpassing kan doen!

Welke oliën en/of vetten gebruik jij graag in je gezicht? Heb jij ook ooit kokosolie gebruikt? En welk alternatief vind jij prettig? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook