fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom je beter géén kokosolie op je gezicht kunt smeren

Kokosolie: een paar jaar geleden werd het uit het niets ongekend populair. Je zou het overal voor kunnen gebruiken. Er je groenten in bakken, het als haarmasker gebruiken of het als dagcrème in je gezicht smeren: ik weet zeker dat jij minstens één van deze dingen met kokosolie hebt gedaan. Ik wel ten minste! Toch blijkt meer en meer dat we met een aantal van deze toepassingen, maar beter kunnen stoppen…

Ongezond

In kokosolie bakken: het was een enorme hype. Het zou gezonder zijn en helpen bij het afvallen. Toch wordt dit niet door de wetenschap ondersteund. Sterker nog: kokosolie bevat zelfs erg veel onverzadigd vet. Op de website van het Voedingscentrum lezen we: “Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je ‘slechte’ LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.”

Goed om te weten! Ik was me dit eerst helemaal niet bewust. Ook ik dacht goed bezig te zijn door in kokosolie of -vet te bakken, maar ik doe dat tegenwoordig dus niet meer.

Kokosolie op je huid

Elke ochtend en avond een laagje kokosolie op je gezicht smeren? Ook daar kunnen de meeste mensen maar beter mee stoppen! Kokosolie is een camedogene stof en heeft de neiging de poriën flink te verstoppen. Dit kan acné en mee-eters veroorzaken.

Niet iedereen is even gevoelig voor camedogene stoffen en niet elke huid reageert hetzelfde, dus het zou natuurlijk kunnen dat jouw huid er wel goed op kokosolie reageert. Maar in de regel kunnen we stellen dat je op je gezicht toch beter voor een ander product kunt kiezen.

Kokosolie is overigens niet het enige camedogene product wat je beter niet op je huid kunt smeren. De volgende stoffen staan ook bekend om hun hoge comedogene waarde:

 • Acetylated lanolin alcohol en PEG 16 lanolin
 • Cacaoboter
 • Decyl oleate
 • Isodecyl oleate
 • Isopropyl myristate
 • Isopropyl palmitate
 • Isostearyl neopentanoate
 • Isopropyl isostearate
 • Isocetyl stearate
 • Myristyl lactate
 • Myristle myristate

Wat dan wel?

Voor de meeste mensen – en dan met name personen snel last hebben van puitjes en/of mee-eters – werken niet-camedogene verzoringsproducten beter. Dit geldt overigens niet alleen voor je dag- en nachtcremes, maar ook je foundation!

Veel merken bieden niet-camedogene verzorgingsproducten aan. Denk aan Vichy, Clinique, La Roche-Posay en bareMinerals. Ook door de ingrediëntenlijst van jouw verzorgingsproducten te bekijken, kan je al snel zien of jouw product één of meer van de bovengenoemde stoffen bevat.

Wat gebruik jij op je gezicht?

Gebruik jij ook kokosolie op je gezicht? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Meisje -

Als je het Voedingscentrum serieus neemt, dan is je gezondheid al verloren. Heb je je ooit verdiept in de ziekelijke belangenverstrengeling die deze organisatie heeft met de machtigste bedrijven? Denk je nu echt dat die willen dat wij massaal overgaan op een multifunctioneel product die goed voor ons is? Kokosolie is op alle vlakken een fantastisch product en vetten hebben we nodig, laat je niet wijsmaken dat vetten slecht voor je zijn!

Karin -

Zulke nonsens wat jullie hier schrijven: natuurlijk kun je beter geen kokosolie eten maar voor je huid is het heerlijk. Meng het met je favoriete dag en/of nachtcrème en je hebt een betere hydraterende crème gecreëerd. Lanoline is wolvet en wordt zelfs in medicinale smeersels gebruikt. Wel kun je allergisch voor lanoline zijn maar dat zijn er niet veel. Ik persoonlijk gebruik al jaren diverse oliën voor mijn gezicht en natuurlijk geen dikke lagen maar gewoon een dun laagje.
Inmiddels ben ik 57 jaar maar rimpelig ben ik nog steeds niet en bezit (gelukkig voor mij) ook geen plissérokje boven mijn bovenlip. Vergeet namelijk niet dat alle crèmes die je gewoon koopt ook bestaan uit oliën gemengd met water. Hier wordt over het algemeen een hoop stoffen ter conservering aan toegevoegd dus daar zit je ook niet op te wachten.
Dan het woord camodogene wat jullie hardnekkig blijven gebruiken, moet volgens mij comedogene zijn. Al met al laat dit de waarde zien van jullie “zogenaamd” onderzoek. Probeer eerst uit meerdere bronnen je info te halen en dan pas een interessant stukje te plaatsen. Zodat mensen die er wel verstand van hebben niet tenenkrommend de verkondigde nonsens hoeven te lezen.

Fanny -

Ik gebruik nu 10 jar cocosolie heb Lange gezonde haren en Het zelfde geldt ook
gezicht mijn gezicht .Ik denk dat niet iedereen er tegen cocosolie kan

Reageer ook