fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat gebeurt er als je beschimmeld fruit eet?

Heel blij word ik als ik in het voorjaar en zomer over de markt loop. Kersen, aardbeien, bessen, frambozen, het ligt er allemaal in overvloed. En heel betaalbaar, waardoor ik me heftig laat verleiden en met goed gevulde tassen rood fruit naar huis fiets. Natuurlijk onderweg af en toe stoppend om een paar aardbeien in mijn mond te stoppen. Als ik thuis kom neem ik meteen een handje bessen, dat is ook nog eens super gezond en er is toch genoeg! Eigenlijk is er zelfs veel te veel, maar ja morgen is er nog een dag.

Jakkes, een beschimmelde bes doorgeslikt!

Mijn teleurstelling de volgende dag is best groot als ik zie dat er al schimmel op de aardbeien onder in het bakje zit en ik bijna het hele bakje kan weggooien. Nog vervelender is het als ik me realiseer dat ik net een beschimmelde bes heb doorgeslikt. Echt zo smerig! En de nasmaak blijft lang hangen. Het rode fruit dat ik heb gekocht is heerlijk, maar ook heel bederfelijk. En natuurlijk vraag ik me af of het kwaad kan dat ik schimmel heb gegeten. Ga ik dood (nee hoor, dat vraag ik me niet serieus af), word ik op zijn minst gewoon ziek of zal er niets gebeuren? Bij mij gebeurde er uiteindelijk niets. Ik had wel wat hoofdpijn de volgende dag, maar dat had geloof ik meer te maken met de hoeveelheid rosé die ik de avond ervoor had gedronken :-).

Fruit leeft! En dat zullen we (w)eten!

Omdat fruit een levend product is, is geen fruitstuk identiek en de kwaliteit kan ook enorm verschillen. Na je aankoop in de winkel of op de markt blijft de stofwisseling doorgaan en verandert het fruit van kleur en structuur. De kans op beschadiging wordt groter. Daardoor is het fruit extra vatbaar voor gisten, schimmels en andere bacteriën die bederf veroorzaken. Uiteindelijk gaat de vrucht rotten of schimmelen en kun je het echt niet meer eten.

Beschimmeld plekje? Meteen de hele vrucht weggooien

Beschimmeld fruit moet meteen worden weggegooid, ook als er maar één plekje schimmel op zit. Want schimmel kan zich door de hele vrucht verspreiden is niet altijd te zien. Is je appel of peer gevallen en heb je daardoor een beurse plek, dan kan die plek worden weggesneden en de rest van de vrucht is dan wél eetbaar.

Nee! Geschild fruit moet je ook wassen

Niet zichtbaar zijn de bacteriën en virussen die op het fruit kunnen zitten. Vooral dat lekkere zachte fruit waar ik zo van houd (frambozen, aardbeien, bosvruchten) zijn gevoelig voor virussen, zoals het norovirus en hepatitis A. Zorg dus altijd dat je het fruit goed wast. Bij het invriezen overleven deze virussen. Op Voedingscentrum lezen we trouwens dat, ook al schil je het fruit, je alsnog het fruit moet wassen. Dit geldt niet voor fruit als bananen, sinaasappels en mandarijnen.

Wat gebeurt er als je beschimmeld fruit eet?

Allereerst zul je het heel vies vinden. Als het mij overkomt kan ik wel janken en weet niet hoe snel ik mijn mond moet spoelen en neem meteen een paar flinke slokken cola (mogelijk doodt dat de schimmels meteen, maar dat is echt mijn eigen theorie haha).

De meeste mensen die beschimmeld fruit hebben gegeten merken daar later niets van en worden niet ziek van beschimmeld fruit. Natuurlijk zijn er ook mensen die er juist heel gevoelig voor zijn. Als je al ziek wordt (verschijnselen van voedselvergiftiging zoals diarree en braken) van het eten van beschimmeld fruit, dan is dat vaak heel tijdelijk. Maar blijft het langer dan een dag aanhouden, dan moet je echt wel even bij de dokter langs. Maar over het algemeen is het vrij onschuldig.

Heb jij ervaring met het eten van beschimmeld fruit?

We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig :-).

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Chittrawatie Ori -

Ik heb een beschimmelde passie vrucht gegeten maar ik ben continu aan het braken. Help wat moet ik doen. Ik ben zo misselijk.

Jan Denis -

Eet regelmatig een beschimmelde vrucht ,geen last van

Ali Hassan -

Drol? Waarom scheld jij haar uit, maar ja jij hebt geen leven he. Ik wel want ik lees dit omdat ik druiven eet en een gevoel heb dat ze beschimmeld zijn!

Dotje -

Mijn lieve vriend had gisteren lekker twee grote bakjes frambozen voor mij gehaald. Heerlijk vind ik het! Echter na 2 frambozen zie ik op de derde dat er schimmel aan de binnenkant zit! Bah! Na een inspectie van de andere frambozen, jawel hoor, ze hadden het allemaal! Dus die twee die ik op heb waarschijnlijk ook… De gedachte alleen is super vies, maar je doet er niks aan. In ieder geval heb ik nergens last van, gelukkig!

julia robertson -

ZOEK EEN LEVEN DROL

Reageer ook