fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat doe je als je huisarts je niet serieus neemt? Vijf tips!

huisarts

Ik had een huisarts die mij door en door kende. Die als ik bij hem op het spreekuur kwam, vroeg hoe het mijn ouders was. Die mijn medische verleden kende. Zo’n ouderwetse huisarts. Die ’s nachts zijn bed uitkwam als een van zijn patiënten in nood was. Sinds een jaar of acht heb ik twee huisartsen, die in een gezondheidscentrum werken. Als ik een afspraak maak, weet ik niet eens wie wie is.

In het begin vond ik dat vervelend, inmiddels doet het me weinig. Als ik maar hulp krijg. Gelukkig hoef ik niet vaak de gang naar de huisarts te maken. Een vriendin van mij wel. Zij kampt al jaren met klachten. Buiklachten. Altijd maar pijn. Een opgeblazen gevoel. Ze heeft het gevoel dat haar huisarts haar klachten niet serieus neemt. Dat hij denkt dat het allemaal tussen haar oren zit. Ik weet het niet. Ik ben geen arts. Maar soms vind ik dat mijn vriendin een tikje hypochondrisch is. Denkt dat ze de meest vreselijke ziektes onder haar leden heeft.

Maar dat neemt niet weg dat ik vind dat haar dokter haar met een kluitje het riet in kan sturen. Wat kun je zelf doen als je het idee hebt dat jouw huisarts je klachten niet serieus neemt?

  1. Vaak heeft een huisarts niet door wat voor een uitwerking zijn reactie heeft. Praat met hem of haar. Spreek uit dat je het gevoel hebt dat je niet serieus wordt genomen.
  1. Als je er niet uitkomt, kun je overwegen een andere huisarts te nemen. Informeer in je omgeving naar de ervaringen van andere met een bepaalde arts.
  1. Vrouwen stellen zich vaak veel te bescheiden op. Zijn bang dat ze worden afgeschilderd als ‘zeurend’. Vlak je kwaal niet af op het spreekuur, dik het maar wat aan. Dan kan het alleen maar meevallen.
  1. Houd voet bij stuk. Als je klachten hebt, blijf dan net zo lang de arts bezoeken tot er een oplossing is. Ook al vind je huisarts dat niet leuk. De aanhouder wint.
  1. Wees assertief. Zeg wat je wilt. Formuleer je klacht en zeg: gezien deze klachten lijkt het mij het beste dat u mij doorverwijst naar een neuroloog. Of welke specialist dan ook. Kom zeker over. Dat maakt ongetwijfeld indruk.

Het is altijd vervelend als je een meningsverschil hebt met je huisarts. Onthoud dat ook artsen mensen zijn, die fouten kunnen maken. Zorg ervoor dat die fouten niet ten koste van jou gaan.

Overweeg je om over te stappen naar een andere huisarts, kijk dan hier: zo stap je over naar een nieuwe huisarts!

Heb jij ervaringen met een huisarts die jouw problemen niet serieus neemt? Wat heb je daaraan gedaan? Vertel het ons in de comments onder dit artikel.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

5 reacties

Aurelia -

Wat moet ik doe.
Ik verga van de pijn in de rug, en de dokter pakt mijn medicatie gewoon af, met het verhaal het is verslavend..

Kimberley désiré Schuilenburg -

Ook MIJN huisarts neemt me niet serieus..ik kom voor een infectie, zij ziet niets en belt met mijn begeleiding of ik mn medicatie wel op tijd neem
Op vraag voor doorverwijzing werdt er radicaal geweigerd. En om via een andere weg bij de specialist te komen moet je bijna een moord plegen

Wahieda -

Goedemorgen zou ik gebeld kunnen worden ik heb een groot probleem met aantallen dingen bv huisarts die mij discrimineren omgaat terwijl ik net ben geopereerd aan mijn hernia ik ben al jaren chronische ziek en heb begrepen dat ik contact met jullie moet opnemen mijn specialiste die mijn behandeld in ziekenhuis dokter aerden elk medicijnen die ik van elk arts krijg moet mijn artsen contact opnemen en toestemming geven dat ik de medicatie krijg en zij worden er ook moe van mijn huisarts zelf wil ik ook een klacht indienen want zij is dokter dumont heel nalatigheid geweest met mijn ziekte dank zij mijn artsen wordt ik goed behandeld ik probeerde over te stappen maar kreeg het advies contact met jullie op te nemen dit is even kort samengevat ik wordt echt gediscrimineerd door mijn huisarts en nalatigheid ik kom net van een hernai operatie graag en hoop dat ik snel jullie te woord kan staan met vriendelijke groet Wahieda g chakwari Windlusthof 107nootdorp

hasani bajramusah -

heb ook hernia gehaat doktor zei dat die straling pijn van mijn nek naar mijn arme komt en zo ook kracht verlies heb en hoofd pijn duizelig kom vandag van mijn huisarts ik was boos maar durfede niet dege praten hij noemt het door stres wrm heb ik voor mijn ongeval nooit klachte van pijn gehaat maar na mijn ongeval is alles begonne .die geeft me een vobeld stel vor als ik examens heb ik heb stres en krijg daardoor diare dit is echt bizaar

hasani bajramusah -

hey ik heb het gevoel dat mijn huisarts helemaal niet me seruis neemt hij noemt mijn pijn klacht na ongeval als stres ongever 1jaar geleden heb ik ongeval gehaat heb het an mijn nek gehaat sins din ben ik an slechter hand na scan onder zoek blijkt alles in orde de zijn maar doktor zegt stres terwel ik geen stres heb

Reageer ook