fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer moet je met diarree naar de huisarts?

poep-houding optimaliseren

We kennen het allemaal… Het begint met een borrelend gevoel in je buik, wat krampen en dan ineens de enorme drang om te poepen. Als je eenmaal op de wc zit en merkt dat je ontlasting dun of zelfs waterig is, heb je direct door wat er aan de hand is: je hebt diarree. Een vervelende kwaal, die over het algemeen gelukkig geen kwaad kan. Maar wanneer moet je er wel mee naar de huisarts? 

Wat is diarree?

Er wordt gesproken van diarree wanneer de ontlasting dun en waterig is. Ook moet je veel vaker naar de w.c. dan normaal. Het kan samengaan met buikpijn, misselijkheid, vermoeidheid, koorts en hoofdpijn.

Hoe ontstaat diarree?

Over het algemeen wordt diarree veroorzaakt door een darminfectie met een virus, bacterie of parasiet. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door eten dat verrot of niet goed gaar is of wanneer je je handen niet goed wast na een bezoek aan de w.c.. Via de mond en darmen veroorzaken virussen, bacteriën of parasieten een ontsteking van de darmwand. Hierdoor kan de darmwand dan minder vocht opnemen en blijft dit vocht aanwezig in de ontlasting. Zo wordt hij dunner en heb je dus last van diarree.

Diarree kan ook veroorzaakt worden door andere factoren. Denk hierbij aan het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica of antidepressiva), bij het overmatig gebruik van (met zoetstof) gezoete voedingsmiddelen (zoals lightproducten of kauwgom), wanneer je last hebt van een prikkelbare darm of bij een ontstekingsziekte van de darm (zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa).

Is diarree besmettelijk? 

Afhankelijk van de oorzaak van de diarree, weet je of het besmettelijk is of niet. Wanneer de diarree door een virus, bacterie of parasiet veroorzaakt is, is hij wel besmettelijk. Het is dan ook belangrijk na een w.c.-bezoek goed je handen met zeep te wassen en ze bij voorkeur in te smeren met een desinfecterende gel. Maak de w.c. schoon met chloor en zeep en neem ook de spoelknop en de deurklink mee! Vertel je huisgenoten dat je last hebt van diarree, zodat ook zij extra op hun hygiëne kunnen letten. Zo voorkom je dat jullie straks allemaal ziek zijn.

Wordt de diarree veroorzaakt door medicatie, overmatig gebruik van zoete voedingsmiddelen, een prikkelbare darm of een ontstekingsziekte van de darm? Dan is het niet besmettelijk.

Wat kan ik doen als ik diarree heb? 

Om uitdroging te voorkomen is het heel belangrijk dat je goed blijft drinken. Normaal gesproken drink je waarschijnlijk 1,5 tot 2 liter per dag, maar bij diarree drink je 2 tot 3 liter per dag. Doe dit door na elke waterige ontlasting een glas water, thee of bouillon te drinken. Frisdrank, koffie en energiedrankjes kan je beter even laten staan.

Er wordt weleens gezegd dat je bij diarree beter helemaal niet meer of speciale dingen kunt eten. Dit klopt niet, je kan gewoon blijven eten waar je zin in hebt. Voor je eigen gezondheid kan je uiteraard het beste voor gezonde voeding kiezen. Zo krijgt je lichaam toch nog iets van voedingsstoffen binnen.

Houdt de diarree langer dan 7 dagen aan of komt hij steeds weer terug? Drink dan tijdelijk geen zoete dranken. Bij hevige diarree kan het ook prettig zijn om ORS te gebruiken. Dit is een drankje dat helpt om uitdroging te voorkomen. Ook kan je kiezen voor Loperamide. Dit is een ‘stopmiddel’ dat de ontlasting minder vaak komt, wat prettig kan zijn als je bijvoorbeeld onderweg bent. Let op dat Loperamide de oorzaak van de diarree niet wegneemt en soms verstopping kan veroorzaken.

Wanneer moet ik naar de huisarts? 

Diarree is over het algemeen onschuldig en gaat (bij de juiste hygiëne maatregelen) vanzelf over. Toch zijn er een aantal situaties waarbij je wél even contact moet opnemen met je huisarts. Op Thuisarts lazen we de volgende situaties:

  • Wanneer je je suf voelt, in de war begint te raken of denkt dat je gaat flauwvallen
  • De waterdunne diarree (6 of meer keer per dag) 3 dagen of langer duurt
  • Je ouder bent dan 70 en de diarree langer dan 1 dag aanhoudt. Vooral als je er ook koorts bij hebt
  • Je ouder bent dan 70 en 8 uur of langer niet hebt geplast
  • Je plastabletten of medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruikt
  • Je blijft overgeven
  • Je weinig drinkt
  • Je hele erge dorst hebt
  • Je een dag of meer niet hebt geplast
  • Je voortdurend buikpijn hebt
  • Er bloed of slijm bij de ontlasting zit
  • De diarree na een week niet minder is geworden

Heb je andere klachten die je niet vertrouwt? Ook dan kan je gewoon contact met de huisarts opnemen.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook