fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wanneer is een fietsverzekering interessant?

Ruim drie jaar geleden sloot ik voor het eerst een fietsverzekering af. Voorheen vond ik het onzin, maar toen wij in hartje Amsterdam een elektrische bakfiets voor de deur zetten, kon het niet anders. De fietsen zijn peperduur en zeer gewild. Zelf het geld ophoesten als hij gestolen zou worden was eigenlijk niet mogelijk en we besloten hem goed te verzekeren. Een fijn idee! 

Fietsverzekering

Ook met fietsverzekering hebben wij de fiets altijd goed op slot gezet. Een ringslot door het achterwiel en een kettingslot waarmee we de fiets aan een beugel in de buur konden vastmaken. De combinatie van het goed op slot zetten en een fietsverzekering zorgden ervoor dat ik ’s avonds rustig kon gaan slapen. De fiets is tot op de dag van vandaag nog nooit gestolen gelukkig!

Wanneer is een fietsverzekering nou interessant? Wij zetten het voor je uiteen!

Schade zelf betalen

‘Niks verzekeren wat je zelf kunt betalen’, wordt er weleens gezegd. En ook bij een fietsverzekering gaat dat op. Heb jij een goedkope fiets waarbij het voor jou financieel makkelijk haalbaar is om hem te vervangen na diefstal, dan is een verzekering waarschijnlijk niet heel interessant. Maar heb jij een dure fiets, waarbij je diep in de buidel moet tasten om een nieuwe te kopen als hij wordt gestolen? Dan is een verzekering wél fijn. Zo heb ik mijn oude omafiets niet verzekerd, maar onze elektrische bakfiets wel.

fietsverzekering elektrische bakfiets

Kans dat de fiets gestolen wordt

Een andere vraag die centraal staat bij het bepalen of je jouw fiets wilt verzekeren, is hoe groot de kans is dat hij wordt gestolen. Staat hij altijd op slot in een afgesloten schuur op eigen terrein? Dan is de kans niet zo groot dat hij ineens weg is. Parkeer je hem veel op openbare plekken (zoals het station, bij de supermarkt of in het dorp) of staat hij ’s nachts geparkeerd op de stoep? Dan is de kans natuurlijk veel groter dat iemand hem meeneemt. In dat geval is een fietsverzekering mogelijk zeer aantrekkelijk.

Pechulp onderweg

Laatst stond ik met een kapotte fiets en twee huilende kinderen langs een lange provinciale weg. Mijn accu hield er ineens mee op (terwijl hij wel voldoende was opgeladen) en het begon hard te regenen. Ik kon mijn tranen maar moeilijk bedwingen en belde mijn man met de vraag of hij ons kon ophalen, gezien het feit we bijna 10 kilometer van huis waren. Hij zat nog op zijn werk, maar wees mij op het feit dat we een fietsverzekering met pechhulp hadden. Binnen no time was er hulp ter plaatse die de fiets heeft kunnen repareren. We konden daarna weer gewoon naar huis. Als het niet ter plekke gemaakt had kunnen worden, waren we zelfs thuisgebracht. Een mooie extra service die je aan veel fietsverzekeringen kunt toevoegen!

Zorgvuldig met je fiets

Je hebt al een fietsverzekering vanaf een paar euro per maand. We willen wel benadrukken dat het ondanks een verzekering natuurlijk belangrijk is om zorgvuldig met je fiets om te gaan. Zet hem daarom altijd op een dubbel slot en maak hem ergens aan vast. Ook als je fiets verzekerd is, is het vervelend als hij weg is! En wist je dat het belangrijk is ook goed op de sleutels te letten? Een verzekering keert namelijk meestal alleen uit als de set sleutels compleet is. Goed opbergen dus.

Heb jij een fietsverzekering afgesloten? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig.

Reageer ook