fb

“Wanneer ga je nou eens een boek schrijven?”

Sinds ik kan lezen en schrijven doe ik dat. Elke dag weer. Sterker: ik heb er mijn werk van gemaakt. Toen ik elf jaar was wist ik wat ik wilde worden: journalist. Schrijver. Ik droomde, werkte er hard voor en ben er een geworden.

Ik ben een allesschrijver. Schrijf voor kranten. Voor bedrijven. Voor Damespraatjes. Op een dag ga ik een boek schrijven. Dat denk ik al jaren. Twee keer ondernam ik een laffe poging. Om vervolgens te worden opgeslokt door dagelijks dingen. Mijn boek was altijd het sluitstuk van alles en bleef daardoor maanden stilletjes wachten op meer woorden.

Dat moest anders. Dit jaar besloot ik te starten. Te schrijven. Ik verdiepte me erin. Vroeg een schrijver, die verschillende boeken op zijn naam heeft staan, advies.

Want: hoe en wanneer begin je met je verhaal? Moet je daar eindeloos over nadenken? “Welnee,” zegt de schrijver, “ga zitten en begin. Het maakt niet uit waarmee. Maak je geen zorgen of het meteen goed is. Je zult merken dat je de eerste paar hoofdstukken achteraf evengoed wilt herschrijven. Dat komt doordat elke schrijver pas in de loop van het boek het juiste schrijfritme vindt, jouw eigen vertelbalans die ervoor zorgt dat het verhaal loopt en vloeiend blijft.”

Vertelkunde

In een notebook maak ik aantekeningen. Dat hoeft niet. “Wel is het van belang dat je de hoofdwet van de vertelkunde, van kracht sinds het begin van de jaartelling, zorgvuldig bewaakt. Je hoofdpersoon 1: ontmoet de grootste uitdaging in haar leven-tot-dusverre, 2: accepteert die na grote aarzeling, 3: gaat de uitdaging te lijf, 4: het valt vies tegen, 5: ze overwint, en 6: ze is sterker dan ooit tevoren, met een happy ending.” Dat heb ik in mijn oren geknoopt.

Schrijvertips

De schrijver gaf me een aantal tips. Deelde weetjes. Handig om in je achterhoofd te houden als je schrijft.

  1. De aandacht van de lezer houd je vast door korte zinnen. Dat houdt de vaart in het verhaal. Schrijven over seks bevordert altijd de leessnelheid.
  1. Beperk het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. Adjectieven vertragen, ze dwingen de lezer om meer te weten over een situatie, locatie, persoon dan op dat moment nodig is of al als vanzelfsprekend wordt geacht.
  1. BN’ers hebben een grotere kans op bestsellers dan onbekende Nederlanders. Probeer een van de grotere uitgevers te interesseren voor je boek. Dat verhoogt je kans op een commercieel succes.
  1. De druk van het schrijven van een tweede boek is minder groot. Het schrijven wordt alleen maar soepeler.
  1. Hoeveel woorden een gemiddelde roman heeft, is verschillend. Elk boek staat op zichzelf. Fantasy-boeken zijn gewoonlijk langer dan thrillers, en thrillers zijn meestal langer dan love stories. Maar onthoud: korter is altijd beter. De kracht van de meeste verhalen zit ‘m niet in wat je opschrijft, maar in wat je weglaat.

Droom je ook van het schrijven van een boek? Ben je al bezig? Vertel ons erover! Praat mee in de comments onder dit artikel. We zijn benieuwd.

Reageer ook