fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom zou je eigenlijk willen investeren in spouwisolatie?

Stel je wilt bezuinigen op je energiekosten in huis. Dan kun je klein beginnen. Door bijvoorbeeld de thermosstaat een graadje lager te zetten en een onder een dekentje te gaan zitten. Of door je huis van dubbelglas te voorzien. Een andere mogelijkheid om je woning te isoleren, is spouwmuurisolatie. Wie dat laat doen, bespaart per jaar een flink bedrag op de energierekening. Dat kan oplopen tot een paar honderd euro. Maar wat houdt spouwisolatie in? Wij zochten het uit.

Om te beginnen is het handig om te weten wat een spouwmuur, ook wel spouw genoemd, is. Het is de ruimte tussen twee muren die gespecialiseerde bedrijven kunnen isoleren. Daardoor kan er geen kou meer tussen de muur komen en dat scheelt enorm in stoken. Een spouwmuur zonder isolatie voelt altijd koud aan omdat er koude lucht van buiten in de spouw kan circuleren. Als de spouw gevuld is met isolatiemateriaal, voelt de muur niet meer ijskoud aan. En dat betekent meer warmte in je huis.

Milieu
Wie een nieuwbouwwoning heeft, hoeft zich geen zorgen te maken over het isoleren van de spouwmuur, dat is namelijk al vaak gedaan. Het gaat vooral om oudere huizen, gebouwd tussen 1920 en 1975. Naast warmte en comfort in huis, is het ook beter voor het milieu en dat is ook mooi meegenomen.

Eén dag werk
Oke. Je bent overtuigd en zoekt op internet een isolatiebedrijf. Wat kun je verwachten? De medewerker van het isolatiebedrijf boort in de voegen van de buitenmuur gaatjes die vervolgens vol worden gespoten met isolatiemateriaal. Daarna worden deze gaatjes weer dichtgemaakt en is het klaar. Je hebt amper troep van deze klus omdat er wordt gewerkt aan de buitenmuur. Hoe lang het duurt? Na één dag is gepiept en voel je al snel het comfort in huis. Wist je trouwens dat het isolatiemateriaal in de zomer je huis lekker koel houdt.

Budget
Als je bent overtuigd, is de eerste stap het bepalen van je budget. Isolatiebedrijven kunnen je vertellen wat het gaat kosten. Soms loont het om bij de gemeente waarin je woont te informeren of er subsidie beschikbaar is. Uiteraard loont het om de prijzen van verschillende isolatiebedrijven te vergelijken met elkaar.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook