fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom worden arme wijken harder getroffen door het coronavirus?

We hoorden het al over armere gebieden in andere landen, maar nu blijkt dat ook in Nederland armere wijken en gebieden harder getroffen worden door het coronavirus dan rijkere wijken en gebieden. RTL Z zocht uit hoe dat kan en maakte er een interessant verslag over. 

De redactie van RTL heeft de besmettings- en testcijfers van 39 wijken en stadsdelen in vier grote steden bekeken. De conclusie: het coronavirus slaat harder toe in sociaal-economisch zwakkere wijken en stadsdelen.

In dit overzicht zie je het aantal positief geteste personen per 100.000 inwoners, begin september. Het landelijk gemiddelde lag toen op 105 positief geteste mensen op 100.000 inwoners. Kijkende naar het overzicht van RTL Z, wordt pijnlijk duidelijk dat het aantal positief geteste personen in de door hun onderzochte wijken ver boven het landelijk gemiddelde ligt. In het geval van Zuidoost in Amsterdam zelfs vier keer zo veel!

Waarom worden deze wijken zo hard getroffen?

Lappen de inwoners van deze wijken de regels gewoon aan hun laars? Nee, zeggen experts. Integendeel, er is juist veel angst voor het virus. Wel lijkt er soms verwarring over de regels van de overheid. Ook zijn de leefomstandigheden in deze wijken heel anders, dan in rijkere wijken. Mensen wonen bijvoorbeeld met een groot gezin in een klein huis en hebben vaker een baan waarbij er niet thuis gewerkt kan worden. Tot slot hebben deze inwoners geen dikke portemonnee, waardoor de boodschappen laten bezorgen geen optie is en niet iedereen heeft een auto om mee naar de teststraat te gaan.

Lees ook: Waarom je meer zin krijgt in alcohol als het buiten koud is?

Meer positieve testen

Dat de inwoners in deze wijken zich minder laten testen, zie je ook terug in de testcijfers. Als er wel getest wordt, is het vaker raak. Afgelopen week werden bijvoorbeeld bijna 25 procent van de inwoners van Amsterdam Zuidoost positief getest, waar het in de rest van Amsterdam 16,5 procent is en in heel Nederland 9 procent.

Diabetes

In deze armere wijken wonen vaker mensen met een migratieachtergrond en bij deze groep is er vaker sprake van diabetes type 2, een hoge bloeddruk en obesitas. Dit zijn belangrijke risicofactoren als je corona oploopt. Het RIVM meldt dat van de volwassen Turkse Nederlanders 6 procent diabetes type 2 heeft en bij de Marrokkaanse Nederlanders is dat 9 procent. Ter vergelijking: bij Nederlanders zonder migratieachtergrond is dit 2,5 procent. Dit heeft te maken met eet- en beweeggewoonten.

Lees ook: Mensen kwaad om ‘seksistische’ poster Gamma

Oversterfte

De oversterfte onder mensen met een migratieachtergrond was tijdens de eerste golf dan ook hoger, dan mensen zonder een migratieachtergrond. Overigens hebben armere wijken niet per definitie meer besmettingen. Zo zat de wijk Utrecht Overvecht met 100 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners juist onder het landelijk gemiddelde.

Bekijk hier de hele video van RTL Z.

Meepraten over dit verhaal? Dat kan in de reacties onder dit artikel.

bron afbeelding: Wikimedia Commons

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook