fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom je meer zin krijgt in alcohol als het buiten kouder en donkerder wordt

alcohol donker koud

Wijn: ik zou het elke dag wel kunnen drinken. Toch doe ik het niet, zowel Ward als ik drinken doordeweeks helemaal geen alcohol. Dit vanwege ons werk en de kinderen, maar ook zeker omdat alcohol gewoon slecht is. In het weekend gaan we daarentegen helemaal los. In hoeverre je dat natuurlijk doet als ouders van twee jonge kinderen 😉 Op de momenten dat we wel drinken, proberen we daar optimaal van te genieten. Naast de wijn een lekker hapje en alleen wijn waar we echt heel blij van worden. 

Meer alcohol

Wat mij tijdens koude en regenachtige dagen opvalt, is dat ik vaker zin krijg in wijn. Op zomerse dagen heb ik dat ook, maar in de winter lijkt het gevoel sterker. Dat dit ook écht zo is en dat ik niet de enige ben, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh. Hieruit blijkt dat wanneer de temperatuur lager wordt en er minder zonuren zijn, mensen meer alcohol consumeren.

Vaker levercirrose

Door middel van een data-analyse keken onderzoekers naar het alcoholgebruik in 193 landen en 50 staten van de Verenigde Staten. De onderzoekers wilden weten waarom mensen die in koude en donkere gebieden wonen meer alcohol drinken dan mensen die in zonnige gebieden wonen. In de landen waar minder zonuren zijn en de temperatuur lager is, komen hierdoor bijvoorbeeld vaker dingen als levercirrose als gevolg van alcoholmisbruik voor.

Warm gevoel

Uit het onderzoek blijkt dat er op koude, donkere plekken meer alcohol wordt geconsumeerd, vooral komt doordat alcohol de bloedvaten verwijdt. Dit wordt ook wel vasodilatatie genoemd. Door het verwijden van de bloedvaten krijg je het warmer en dat geeft een prettig gevoel als het buiten erg koud is. Hoewel je je dus wel lekker warm gaat voelen door de alcohol, verlies je bij het drinken van veel alcohol juist eerder warmte. Onderkoeling is hierdoor een van de risico’s.

Lees ook: Mindful drinken maakt wijn drinken leuker

Depressies

Een andere reden waarom mensen in koude en donkere gebieden meer drinken, is omdat mensen in deze gebieden door het weer en het gebrek aan zon vaker last van depressies hebben. Overmatig alcoholgebruik en depressies worden met elkaar in verband gebracht.

Probleem

Nou, heb jij dus zin in een verwarmend glas rode wijn om je weer een beetje op te beuren na een koude, donkere dag? Dan weet je nu waar dat door komt! Natuurlijk is het helemaal niet erg om af en toe een glas wijn te drinken aan het einde van de dag, maar geniet met mate. Merk je dat je elke avond dat glas (of meerdere glazen) nodig hebt om je goed te voelen? Misschien is het dan een idee om eens te kijken waar dat vandaan komt.

Lees ook: Is het zinvol om bij keelpijn speciale zuigtabletten te gebruiken?

Houd jij ook van een glas alcohol aan het einde van een koude dag? Ik ben heel erg benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook