‘Pap, je lag weer heel hard te snurfen’, zei onze dochter van toen drie jaar tegen Ward toen hij haar vroeg waarom ze niet had kunnen slapen. En het klopt, zo af en toe ‘snurft’ hij behoorlijk. Niet alleen mijn man kan er af en toe wat van, ook ik schijn ’s nachts soms flink te snurken. Vooral tijdens mijn zwangerschap kon ik Ward er de hele nacht mee wakker houden. ‘Het verbaast me dat je er zelf niet wakker van wordt’, zei hij eens. Maar hoe zit dat precies; waarom word je niet wakker van je eigen gesnurk? Olivier Tielemans, van de Kliniek voor Snurken en Apneu, legt uit hoe dat precies zit.
Eigen geluiden
Een autoalarm dat afgaat, ruziënde buren of een huilend kind; de meeste mensen worden hier ’s nachts wakker van. Maar hoe kan het dan toch dat je van je eigen gesnurk -dat wellicht net zo veel geluid geeft als die ruziënde buren- níét wakker wordt? Volgens Tielemans komt dit doordat jouw brein filtert welke geluiden van jou zelf afkomstig zijn. “Heel simpel eigenlijk en het verklaart waarom je wel wakker wordt van een brandalarm en niet van je eigen gesnurk”, vertelt hij bij gezondnu.nl.
Slaapapneu
Snurk je door slaapapneu? Dan is de kans groot dat je wél wakker wordt. Dit komt dan niet door het geluid van het snurken, maar doordat je tong dan zo ver in je keel zakt en je geen lucht krijgt dat je wél wakker schrikt. Het is bij slaapapneu overigens wel belangrijk om de juiste behandeling te krijgen. Maak dan ook altijd een afspraak met je huisarts als je het vermoeden hebt dat je hier last van hebt.
Praat mee
Word jij ook altijd wakker van het gesnurk van je partner of huisgenoten, maar nooit van jouw eigen gesnurk? En heb jij je ooit afgevraagd hoe dat kan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.