fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom wij fan zijn van de Ficus (Rubberplant)

ficus

De Ficus is familie van de vijgachtigen. Deze kamerplanten zijn de laatste tijd erg populair, omdat ze lijken op kleine bomen. Ficussen zijn beschikbaar in maar liefst 700 verschillende soorten en maten. Hierdoor zit er vrijwel altijd eentje tussen die perfect in je interieur past. Op Studioplant.com kun je vele Ficussen bekijken en kopen. Ze hebben wel veel verzorging nodig, maar hierdoor kan de kamerplant wel tientallen jaren oud worden.

Oorsprong van de Ficus

In de natuur komt de Ficus voor in verschillende tropische gebieden. De plant wordt naast decoratie ook gebruikt als voedsel en religieus symbool.

De Ficus is verkrijgbaar in 700 diverse soorten en maten. Hierdoor zijn ze niet direct te herkennen aan bijvoorbeeld zijn bladeren. Iedere soort heeft zijn eigen bladgrootte, vorm en kleur. De Ficus is daarom lastig om te herkennen.

Wat wel bijzonder is, is dat in alle soorten van de Ficus zich latex bevindt. Deze latex kenmerkt zich als een witachtige substantie.

De verzorging

Standplaats

De Ficus is een plant die redelijk veel verzorging vraagt. Als je de plant goed verzorgt, kan je favoriete plant nog jaren meegaan. Qua zonlicht staat deze plant het liefste op een plek met veel indirect zonlicht. Zodra de plant teveel (direct) zonlicht krijgt, kunnen de bladeren verbranden. Het verbranden van de bladeren kun je herkennen door de vergeling van het blad.

Zorg ervoor dat de Ficus niet in de buurt van een raam of deur komt te staan. Ficussen hebben het liefste een temperatuur tussen de 15 en 24 graden. In de buurt van een raam kan hij last krijgen van de tocht.

Waterbehoefte

Als het gaat om de waterbehoefte van de Ficus, dan kan dit nogal aftasten zijn. In de meeste gevallen heeft de Ficus genoeg aan één keer per week water. Dit is wel afhankelijk van de grootte en de soort. Het kan dus dat je even moet zoeken naar de ideale watergift van de de plant. Tijdens het zoeken naar de juiste waterbehoefte van de Ficus kun je de volgende vuistregel aanhouden:

  • Heeft de Ficus na 2 dagen al een droge grond? Geef dan meer water.
  • Heeft de Ficus na 6 dagen nog steeds een natte grond? Geen dan minder water.

Onderhoud

Bladeren schoonmaken en benevelen

Voor een gelukkige Ficus is het belangrijk dat je regelmatig de bladeren schoonmaakt. Bij kleine Ficussen kun je de plant afspoelen onder een (douche)kraan. Mocht hij al groter zijn of lastig te verplaatsen, dan kun je de bladeren ook eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek.

Daarnaast is het aan te raden om regelmatig de plant te besproeien met een plantenspuit. Hierdoor verhoog je de luchtvochtigheid, net als in de natuur.

Verpotten

Naast het schoonmaken van de bladeren is het belangrijk dat je de plant iedere twee jaar verpot. Bij kleine Ficussen wordt het aangeraden om dit jaarlijks te doen. Bij het verpotten is het belangrijk dat de nieuwe bloempot twee potmaten groter is.

Snoeien

Om een volle Ficus te krijgen is het aan te raden om de plant tijdens de herfst of winter te snoeien. Hierdoor krijgt de plant uitlopers, wat de plant uiteindelijk voller maakt. Van nature groeien de meeste Ficussen namelijk enkel in de hoogte. Het snoeien van de plant zorgt er ook voor dat schimmelinfecties en ziektes tijdelijk voorkomen kunnen worden.

Foto door ROCKETMANN TEAM via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook