fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom je niet te veel vitamine B6 moet binnenkrijgen!

Niet zo lang geleden is er wettelijk een maximum gesteld aan de hoeveelheid vitamine B6 die er in supplementen mag zitten, namelijk 21 milligram. Het innemen van te veel vitamine B6 kan diverse gezondheidsklachten tot gevolg hebben en onder andere  perifere neuropathie veroorzaken.

Wat is perifere neuropathie?

Perifere neuropathie is een aandoening aan de zenuwen in armen en benen. Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen en ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kunnen ontstaan. Misschien heb je dit gevoel wel eens tijdelijk ervaren als iemand op je arm gelegen heeft of als je te lang op de wc hebt gezeten. Iemand die neuropathie heeft kan dit structureel ervaren.

Perifere neuropathie bestaat in verschillende gedaantes die we hier niet allemaal willen bespreken, want dat zou veel te ver gaan. Hier kun je meer lezen over de verschillende soorten van neuropathie.

Vitaminesupplementen 

Een belangrijke oorzaak van neuropathie is suikerziekte.  Daarnaast kan een teveel aan vitamine B6 een oorzaak zijn. Het is niet mogelijk om een teveel aan vitamine B6 binnen te krijgen met de normale voeding. Dit kan alleen gebeuren als je te veel vitaminesupplementen gebruikt of vitaminesupplementen met hoge gehaltes aan vitamine B6.

Hoeveel vitamine B6 mag je per dag binnen krijgen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 voor volwassenen is 1,5 milligram per dag. Dit heb je minimaal nodig om gezond te blijven. Je hebt vitamine B6 onder meer nodig voor de bloedaanmaak en een goede werking van het afweersysteem en het zenuwstelsel.

Vitamine B6 zit in in veel producten die wij eten, zoals vlees, aardappelen, groente, eieren, vis, brood en graanproducten, peulvruchten, melk, melkproducten en kaas.

Momenteel bevatten veel supplementen zo’n 25 mg B6. Een adviesorgaan van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert nu om via nationale wetgeving een maximale dagdosering vitamine B6 in vitaminepreparaten vast te stellen. Een veilige dosis is maximaal 21 mg per dag voor volwassenen; voor kinderen is dat lager. Dit advies is overgenomen en met ingang van 1 oktober 2018 staat in de Warenwet dat in supplementen niet meer dan 21 milligram vitamine B6 mag zitten. Dit niveau is gebaseerd op de maximaal veilige bovengrens voor vitamine B6, waarbij rekening is gehouden dat ook een deel van vitamine B6 uit de voeding komt.

Hoe zit het met andere vitamines?

Ook van andere vitamines en mineralen kun je teveel binnenkrijgen, bijvoorbeeld bij vitamine A, vitamine D, vitamine E, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink kan een te hoge inname schadelijk zijn voor de gezondheid. Wil je een overzichtje hebben dan kun je op Voedingscentrum een mooie factsheet bekijken: Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen.

Heb jij last van perifere neuropathie?

En heb je het idee dat dit is veroorzaakt door een teveel aan vitamines? Dan zouden we heel graag horen wat jij er alsnog aan hebt gedaan om de gevolgen te verkleinen. Iedere reactie is welkom hieronder bij REAGEER OOK.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook