fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom moet je een antibiotica kuur altijd afmaken?

Vrijdagmiddag, twee weken geleden. Ik had al weken slecht geslapen, was verkouden en voelde me niet lekker. Ik voelde me zo slecht, dat ik zelfs eerder naar huis ging uit mijn werk. Eenmaal thuis kwam er nog een kwaal bij: kloppende kiespijn aan alle kiezen in de bovenkaak. “Nou, ik denk dat we morgen even langs de praktijk moeten rijden” zei ik tegen mijn vriend Ward (die tandarts is). “Ik denk dat er een paar kiezen getrokken moeten worden.”

Na een klein onderzoekje van Ward bleek dat niet mijn kiezen het probleem waren, maar mijn bijholten. “We gaan helemaal niks trekken” was zijn antwoord dan ook. Pfoe, gelukkig maar. Maar dat haalde de pijn niet weg. Deze werd met de minuut erger. Een dag later waren het niet alleen mijn kiezen, waar ik een kloppende pijn voelde. Ook mijn hoofd begon te bonken en ik kon niet meer nadenken van de hoofdpijn. Door mijn zwangerschap mag ik momenteel geen Ibuprofen of andere zware pijnstillers. Ik moest het dan ook doen met paracetamol, waar ik steeds meer van begon te slikken. In de nacht van dinsdag op woensdag had ik zo veel hoofdpijn, dat een halve strip geen effect meer had. Tijd om naar de huisarts te gaan.

Bij de huisarts werd mijn vermoeden bevestigd: ik had een vervelende bijholteontsteking. In de meeste gevallen wordt deze veroorzaakt door een virale infectie, maar in mijn geval door een bacteriële infectie. Ik kreeg dan ook antibiotica mee om mij beter te maken. En ja hoor: twee dagen na het starten van de kuur werd de hoofdpijn veel minder, stopte het kloppende gevoel in mijn kiezen en kon ik de enorme dosis paracetamol die ik slikte gaan afbouwen. Vier dagen na het starten van de kuur voelde ik me weer helemaal de oude. Wat een wondermiddel! Tijd om te stoppen met de kuur. Of toch niet?

Antibiotica kuur altijd afmaken

Ook wanneer je je niet meer ziek voelt, is het belangrijk de antibiotica kuur af te maken. Soms is het lastig om jezelf eraan te herrinneren, vooral als je helemaal geen klachten meer hebt. Probeer toch een manier te vinden om hem wél helemaal afmaken. Dat is belangrijker dan je misschien zou denken. Dokter Patrick van Veen legt bij Galileo uit waarom.

Reden 1: Individueel belang

“Antibiotica krijg je om ziekmakende bacteriën te doden. Deze kuur is afgestemd op een type bacterie, hij heeft een speciale lengte en een speciale dosis. Als je de kuur niet afmaakt kan het zijn dat er ergens in je lichaam een klein groepje bacteriën overblijft. Op het moment dat jij weer wat meer verzwakt bent, kan het zijn dat dit groepje bacteriën weer actief wordt en dat je weer opnieuw ziek wordt.”

Reden 2: Maatschappelijk belang

“Wanneer je de kuur niet afmaakt en deze bacteriën overleven, kan het zijn dat deze bacteriën resistent worden. We noemen dit antibiotica-resistentie. Dat is een maatschappelijk probleem. Als je heel veel van dit soort resistente bacteriën krijgt, kan je deze niet meer om zeep helpen met antibiotica. Je kan hier dan andere mensen mee infecteren, die vervolgens niet geholpen kunnen worden.”

Conclusie

Het is in ieders belang dat we allemaal netjes onze antibiotica kuur afmaken. Ook als je je niet meer ziek voelt, kunnen er nog bacteriën in het lichaam aanwezig zijn. Deze kunnen jou vervolgens weer ziek maken en/of resistent worden tegen het middel. Afmaken dus!

Maak jij je kuur altijd af? Waarom wel of waarom niet? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook