fb
Damespraatjes Damespraatjes

Waarom maken wij ons zo druk om anderen?

Waarom maken wij ons zo druk om anderen?

Er zijn een heleboel leuke jurken voor meisjes, maar wat nou als een jongen een jurk zou willen dragen? We maken ons vaak druk om dingen die eigenlijk helemaal niet over onszelf gaan. Daarbij vragen zich mensen ook af: wat doe je dan als het om je eigen kind gaat? Dan kan zomaar eens je mening – over of het boeit of niet – veranderen. Gaat het dan wel over jezelf? Waarom maken wij ons zo druk om anderen?

Waarom maken wij ons druk om anderen?

Een van de belangrijkste redenen waarom we ons druk maken over anderen is sociale vergelijking. We hebben de neiging om onszelf te meten aan anderen, zowel op persoonlijk als professioneel gebied. Denk bijvoorbeeld aan ‘de buren hebben een veel mooiere auto.’ Deze vergelijking kan leiden tot gevoelens van minderwaardigheid of superioriteit. Dan hebben we ook nog het bezorgd zijn om anderen. Bezorgdheid komt vaak voort vanuit liefde en ons empatisch denkvermogen krijgt dan vaak de overhand. Empathie is een menselijke eigenschap waardoor we ons kunnen inleven in de gevoelens en ervaringen van anderen. Hoewel dit een positieve eigenschap is, kan overmatige empathie leiden tot overmatige bezorgdheid over anderen. Deze zorg kan echter soms escaleren naar overmatige bezorgdheid.

Omgaan met bezorgdheid

Een manier om de bezorgdheid over anderen te verminderen, is door een gezonde portie zelfliefde. Wanneer we onszelf accepteren en van onszelf houden, hebben de meningen en acties van anderen minder invloed op ons gevoel van eigenwaarde. Het is belangrijk om grenzen te stellen en te bepalen hoeveel invloed anderen op ons leven kunnen hebben. Dit helpt ons om onze eigen identiteit te behouden en ons minder bezig te houden met hun keuzes.

Evolutionair dingetje

Onze neiging om ons druk te maken over anderen heeft wortels in de evolutie. Vroeger was het essentieel voor onze overleving om te weten wat anderen in onze gemeenschap deden, omdat dit van invloed kon zijn op onze eigen veiligheid en welzijn. Mensen voelen zich soms veiliger door bijvoorbeeld een zondebok aan te wijzen als aandachtsafleider. Het is niet voor het eerst dat een kind een ander kind uit het gezin vals beschuldigd en er op deze manier mee wegkomt.

Brein detecteert bedreigingen

Ons brein is ervoor gemaakt om bedreigingen te detecteren. Het waarschuwt ons wanneer anderen zich anders gedragen dan normaal, omdat dit potentieel gevaar kon signaleren. Dit beschermingsmechanisme is diep in onze biologie verankerd. In deze tijd duiken er steeds meer mensen op die hun anders zijn omarmen en kiezen voor zichtbaarheid. Dit betekent ook dat voor wie zichzelf als redelijk normaal ziet en vervolgens deze groep ‘redelijk normaal’ ziet slinken, dat diegene ook in een minderheidsgroepering belandt. Dat kan bijzonder bedreigend voelen.

Nadeel: sociale druk

De samenleving legt vaak onrealistische verwachtingen op over hoe we ons moeten gedragen, eruit moeten zien en succes moeten bereiken. Deze sociale druk kan leiden tot stress en angst, omdat we proberen aan deze verwachtingen te voldoen. En als je meedoet met het opleggen van verwachtingen bij anderen, leg je sociale druk op anderen. Daarmee houd je de sociale druk in stand.

Handige vragen

Twijfel je of het gaat over overmatige bezorgdheid of niet? Als dat zo is, dan is al een mooi teken: het zegt namelijk dat je openstaat om het van een andere kant te bekijken. De kant van: ben ik overbezorgd? Vragen die nog meer kunnen helpen:

– Wat is het ergste dat kan gebeuren als je je bezorgdheid naast je neerlegt?

– Wat is het mooiste dat je kan gebeuren als je je bezorgdheid naast je neerlegt?

Bekijk beide vragen vanuit verschillende gezichtspunten: bijvoorbeeld vanuit diegene waarover je je druk maakt en vanuit je eigen positie. Zou het kunnen dat je iemand’s vrijheid onnodig inperkt? Hoeveel schade brengt een ander jou op dit moment toe? Wat zou de ander antwoorden?

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Pexels – Anastasia Shuraeva

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook